Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Op naar de jaartop

Ruim drie maanden geleden gaf ik onder andere de divergentie tussen twee indices aan als indicatie dat een correctie in veel indices gestart kon worden. Het betrof hier de Dow-theorie die stelt dat de DJ Industrials en de DJ Transport dezelfde richting moeten hebben, anders lijkt er een (tijdelijk) keerpunt te ontstaan.

In het langetermijnbeeld was er destijds niets aan de hand, maar in het kortetermijnbeeld maakte de DJ Transport lagere toppen en de DJ Industrials hogere toppen. Deze voorlopende index (Transport) maakte uiteindelijk in de afgelopen maanden een diepe correctie door.

De index viel terug van 9.200 punten naar een recent dubbele bodem net onder de 8.000 punten. Een zeer forse correctie. Gisteren vond uiteindelijk het definitieve eindsignaal van deze lange en forse correctie plaats.

Drietal correcties

De index brak door zijn dalende toppenlijn, een volgend signaal dat de maandenlange correcties in veel indices ten einde zijn gekomen. De Europese aandelenindices gaven al eerder dan de DJ Transport hun koopsignalen.

Als we kijken naar de AEX dan zette de index zijn bodem enkele weken geleden bij een niveau van 454,60 op de borden. Dit was een technisch perfecte correctiefase. Ik gaf in maart al aan dat een doelzone van 450 – 460 mogelijk was tijdens een correctie.

Uiteindelijk bestond deze fase uit een drietal correcties van rond de 40- 42 punten per stuk. Met de vorming van een bodem bij 454,60 werden twee belangrijke richtpunten getest. Als eerste lag hier het 200-daags gemiddelde.

Trend intact

En als tweede het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau vanaf de 366-oktoberbodem. Deze bodem was destijds het startpunt van de huidige steilere stijgende middellangetermijntrend. Als een index tijdens een dergelijke correctie boven zijn eerste belangrijke Fibonacci-retracementniveau weet te blijven, blijft de krachtige stijgende trend intact.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Na de vorming van de bodem en de doorbraak (boven 468) van de steil dalende kortetermijntoppenlijn steeg de AEX uiteindelijk in een zevental dagen ruim 50 punten. Net als in januari van dit jaar zagen we na een dergelijke stijging al snel de afvlakking van deze herstelbeweging.

Er werden rode candlesticks en een doji rond de 506 gevormd. Ik gaf toen al aan dat eerste een terugval mocht worden verwacht voordat de AEX door zijn jaartop zou breken. Ondanks dat de terugval forser uitpakte dan ik had verwacht, lijkt de hogere kortetermijnbodem wel op de borden te staan.

Verder oplopen

Deze werd rond de 481 gevormd, net boven het 50%-niveau vanaf de 454,60-bodem. Ik had twee weken geleden aangegeven dat een terugval mogelijk was tot ongeveer de 486 waar het 50-daags en het 38,2%-niveau destijds lagen.

Deze diepere terugval zorgt niet voor een verandering van mijn opinie voor de komende weken of maanden. Inmiddels is het 50-daags gemiddelde van 486,50 alweer opwaarts gebroken en werd eerder deze week boven de 481 een harami-omkeerpatroon gevormd. De eerste weerstand ligt nu bij 494.

Hier is de dalende zeerkortetermijntoppenlijn te vinden vanaf de 506-top. Deze daalt dagelijks ongeveer 1,50 punt en komt snel dichterbij. Daarboven liggen verder nog de horizontale toppen van 497,50 en 506. Deze niveaus verwacht ik in de komende twee weken ook alweer te zien. Uiteindelijk kan de AEX in de komende maand verder oplopen naar de 510,50-jaartop tot mijn doel van 521.

Geen extra test

Hier ligt de dubbele top van eind 2007 en zodra dit niveau wordt bereikt moeten we bezien of een volgende correctie kan worden gestart, of dat er juist een krachtige vervolgdoorbraak zal plaatsvinden.

Een belangrijk ander patroon dat in ontwikkeling is, is het sinds juni in vorming zijnde omgekeerde hoofd-schouderpatroon. Deze heeft een neklijn die momenteel richting de 510 kruipt en een te berekenen koersdoel dat samenvalt met mijn langeretermijndoel van 564. Steunpunten in het kortetermijnbeeld zijn te vinden bij 486,50 en de zone 480 – 481.

Ik acht de kans echter beperkt dat deze zone bij 480-481 nogmaals zal worden getest in de komende dagen. De terugtest lijkt te zijn afgerond en de kans is naar mijn groot dat de AEX in de komende weken zijn opwaartse druk richting de toppen van 506 en 510 weer zal opvoeren.

Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

433 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 22 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 d' Aandelen ' 30 juli 2015 09:01
    quote:

    Five Aces schreef op 30 juli 2015 08:48:

    [...]

    Ben dus niet de enige met dat idee ;)

    Zal je zien dat het vandaag in 1 streep door trekt.
    Goedemorgen,

    het feestje wordt iedere dag weer anders gespeeld dus eerst maar even zien hoe het eerste half uur verloopt.

    Had je toevallig nog naar de futures gekeken?
433 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 22 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links