Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Neerwaartse druk AEX opgevoerd

De neerwaartse druk in het kortetermijnbeeld van de AEX blijft intact en ik verwacht nog steeds een verdere verlaging van de bodems in de komende tijd voordat een hogere middellangetermijnbodem zal worden gevormd.

Nadat dinsdag de bodem verder werd uitgediept naar een niveau van 466,70 vond een kleine opleving plaats. Deze opleving werd gisteren echter in de kiem gesmoord en opnieuw werd een lagere top gevormd.

Tijdens deze zeer kortstondige opleving wist de AEX niet eens de snel dalende kortetermijntoppenlijn te bereiken. De index rondde gisteren ook een toppatroon af op de daggrafiek, opnieuw een dark cloud cover.

Diamantformatie

Ik verwacht dat in de komende paar dagen de druk op de 465 – 466,70 verder zal worden opgevoerd. Bij 466,70 is de bodem tot op heden van deze derde correctie te vinden en bij 465 ligt het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau tussen de decemberbodem (389) en de jaartop (510,50).

Mijn doel voor deze correctieve bewegingen die in maart/april werden gestart blijft liggen bij de zone 450 – 460. Sinds maart waren er twee grotere toppatronen in ontwikkeling. Als eerste was er een hoofd-schouderpatroon met een neklijn bij 481 en een te berekenen koersdoel van 450.

Het tweede patroon was een diamantformatie die onder de bodemlijn van 499 werd geactiveerd en een te berekenen koersdoel heeft van 460. De bodemlijn van deze diamantformatie was dezelfde bodemlijn als het kortere toppatroon dat in de maand mei werd gevormd, de stijgende wig.

Batterij aan steunpunten

Overige niveaus in deze zone liggen bij het 200-daags gemiddelde van nu ongeveer 450, waar ook het 50%-Fibonacci-retracementniveau vanaf de decemberbodem is te vinden. De sinds oktober stijgende bodemlijn op de logaritmische weekgrafiek ligt verder nog bij 460 en dezelfde lijn op de lineaire daggrafiek is bij 455 te vinden.

Een batterij aan steunpunten in deze zone en zodra deze zone wordt bereikt, moeten we alert zijn op bodemsignalen voor de vorming van de hogere middellangetermijnbodem. Een structurele doorbraak onder deze zone zou meer neerwaarts potentieel vrijmaken richting de 430 – 435.

Uitgaande van een doel in het kortetermijnbeeld van 450 – 460 begint de neerwaartse ruimte op te raken en lijkt de correctie de eindfase te zijn ingegaan. De onderkant en de richtpunten voor de komende tijd zijn hiermee gedefinieerd.

Neerwaartse versteiling

Waar liggen de weerstanden in het kortetermijnbeeld? Een belangrijk niveau blijft de neklijn van 481. De opleving van vorige week tot aan de 489,30 zorgde voor een duidelijke lagere top in het kortetermijnbeeld.

Hoewel er slechts een raakpunt is en de lijn daardoor nog niet krachtig, ligt deze dalende toppenlijn vandaag bij 481,60. Het eerste weerstandsniveau is te vinden bij de top van gisteren en daarmee de top van de dark cloud cover, namelijk bij 477,40.

Kortom: de neerwaartse druk is intact en in veel Europese indices lijkt een neerwaartse versteiling te starten nadat de dalende toppenlijnen in de afgelopen week niet werden behaald.

Ik verwacht wel dat dit wel eens de laatste fase van de correctieve beweging kan worden waarna een hogere bodem in het stijgende middellangetermijnbeeld kan worden gevormd.

 

Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

1.065 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 54 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. MG TF 18 juni 2015 08:55
    Toch een beetje aan het bijstellen van wat je gisteren schreef Bas?
    Als Griekenland dwars blijft liggen komt je doel van 450 in beeld, maar als ze buigen voor Europa gaat de index naar 495 en is doel ook bereikt nietwaar?
    Heeft dus niets met je TA te maken maar met het Griekse sentiment !
    Dat gedoe met Griekenland is een politiek spel wat wekelijks miljarden kost en meer verdamd dan de hele schuld die ze hebben.
  2. [verwijderd] 18 juni 2015 09:02
    quote:

    mc1979 schreef op 18 juni 2015 08:54:

    Ooh? Gisteren was het nog...Einde correctie...???
    Kop was beetje onduidelijk. Hij bedoelt duidelijk Correctie in eindfase en is nu nog niet teneinde, maar verwacht zeker nog tik naar minimaal 460 tot 450.
    Deze tik naar beneden is dan de laatste fase = eind fase.

    455 moet zeker kunnen bij paniek!
  3. forum rang 4 Smurf In het Smurfenbos 18 juni 2015 09:11
    quote:

    shorter6 schreef op 18 juni 2015 09:00:

    laten we het hopen.
    vind dat het onderhand wel klaar moet zijn met de daling.

    Er zit wat divergentie in de 4 uurs grafiek tussen 9 juni en 16 juni.
    Denk dat de vraag moet zijn wat gaat "what ever it takes" Dargi doen vandaag.

    gr
1.065 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 54 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links