Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Griekenland, oh Griekenland

Hoogleraar financiële markten Dhr. A. Boot vond het de afgelopen week bij NOS Nieuwsuur allemaal geen probleem om de Grieken nog meer geld te lenen omdat het herfinancieren was van bestaande leningen, dus we lenen geen geld uit maar geven geld om ons andere geld terug te krijgen toch?

Ik maak de vergelijking met een zwerver. Hij krijgt 100 euro en maakt dit direct op en als u dan wil dat hij u terugbetaalt dan zegt hij prima als u me weer 100 euro geeft betaal ik die eerste 100 euro terug. U krijgt uw eigen geld terug en de zwerver krijgt en goede credit rating omdat hij terugbetaald heeft.

Ja en als we geen geld krijgen hebben we verlies? Ik ben blij dat ik het allemaal niet meer snap. Ik weet een ding en dat is dat het duidelijk worden dat we het geleende geld niet meer terug krijgen en dat gaat een tijdelijke schok geven.

De Grieken zelf vergeleken het met een Lehman Brothers-event. Ik vergelijk het liever met de loskoppeling van de Zwitserse frank met de euro en waarschijnlijk wordt het iets hier tussen in. Kortom wel degelijk een schok.

Ver-van-ons-bed

Nu heb ik ook bij Nieuwsuur gezegd dat het voor de man in de straat allemaal niet zo veel uit maakt. De pinautomaat blijft werken en banken in Nederland zullen niet omvallen. In Griekenland kan dat allemaal anders zijn maar dat is toch een ver-van-ons-bed-show.

De Duitse Bund zakte afgelopen week opnieuw door het ijs, dit had niets met het weer te maken en ook niet met Griekenland; dit kan het gevolg zijn van de QE. Ik heb in het verleden wel vaker uitgelegd dat de rente juist stijgt van QE en ik heb toen steeds de Verenigde Staten als bewijs genomen.

Het gevolg is dat de rente snel gestegen is en ook al is het maar een kwartje, denk maar eens welk bedrag dat is als eu bijvoorbeeld Altice heet en een schuld hebt van 45 miljard. Maar ook voor de overheid heeft dit grote effecten. Zelfs als u hypotheeknemer (huizenkoper) bent, heeft dit effect op hoeveel u mag lenen.

Grafiek Duitse bund

 

Als ik iets uitzoom dan zien we dat er technisch gezien nog veel ruimte omlaag is, want hoe graag willen beleggers dit vallende mes opvangen?

Langetermijngrafiek Duitse rente

 

Dat de relatief kleine rentebeweging grote effecten heeft op de obligaties zien we in de NLL (tot 2023), de koers is van 158 naar 150 gevallen dit is 5% verlies in een korte tijd (ongeveer drie maanden).

Als een obligatiebelegger 3% per jaar als rendement heeft is hij al heel gelukkig dus in drie maanden verliest hij meer dan een jaarrendement...

Nederlandse rente

 

Snel naar de aandelen en indices. De Duitse DAX begint een steeds negatiever patroon te krijgen en eigenlijk is mijn target nog steeds 9500 of zelfs lager.

Grafiek DAX Index

 

Dit negatieve beeld in de DAX wordt bevestigd door de andere Europese indices. Zo is de CAC 40 ook nog steeds bezig met eenzelfde negatief patroon; 4100 zou hier een theoretische target zijn.

Grafiek CAC40

 

Onze eigen AEX heeft als target 420 als we in de negatieve patronen geloven.

Twindicator AEX

 

En ook de Eurostoxx 50 bevestigt het negatieve verhaal.

Grafiek Eurostoxx 50 Index

 

Zelfs de Griekse index die eerst heel goedkoop leek, is nu ineens duur en heeft een verkoopsignaal in de Twindicator gegeven.

Grafiek Athex Index

 

Even naar de andere kant van de plas. Ook de rente in de Verenigde Staten is opgelopen en dat is best pijnlijk want ik ben van mening dat de Amerikaanse bonds best interessant geprijsd zijn.

Want als u iets meer dan 3% rendement in de Verenigde Staten krijgt in de dertigjarige lening, waarom zou u dan in Portugal uw geld tien jaar weg zetten voor minder (2,9 %)? Ik denk dat ik eerder van de Amerikanen geld terugkrijg dan van Portugal.

Maar gelukkig bestaat er iets als correlatie en dan gaan ineens alle rentes omhoog en dus alle obligaties omlaag. Gelukkig heb ik de Bund short en wat bescherming via de TBT.

Grafiek dertigjarige Amerikaanse rente

 

De Dow Jones heeft eindelijk ook een verkoopsignaal gegeven

Grafiek Dow Jones

 

Dit verkoopsignaal wordt bevestigd in de S&P 500 die ook verkoopsignaal geeft in de Twindicator.

Grafiek S&P 500

 

Kortom in de Amerikaanse indices krijgen we nu pas de bevestigingen die we al langer in Europa hebben. Is dat een geruststellend iets voor de long only-beleggers?

Oke dan maar even snel naar een paar losse aandelen Zoals bekend was ik lange tijd heel negatief op Green Mountain Coffee ik had zelf helaas niet de rust om de rit omlaag helemaal uit te zitten. Maar niet getreurd, het is met short gaan net als met de tram je hoeft er niet achteraan te hollen want er komt altijd weer een volgende.

Grafiek GreenMountainCoffee

 

Wat mij betreft is StarBucks de volgende. We hebben nog geen officiële verkoopsignalen. Maar wie een gokje wil wagen...

Grafiek Starbucks

 

Oke voor wie officiële verkoopsignalen wil heb ik ook nog Home Depot. Vers van de pers, pas vrijdag kregen we een short.

Grafiek HomeDepot

 

Bij BNR gaf ik vrijdag aan dat ik wat voorzichtiger met het aandeel Apple ben geworden en hoewel er nog geen officieel verkoopsignaal is, ben ik toch ook uit dit aandeel gestapt.

Grafiek Apple

 

Dan nog even een short dichter bij huis: ING. Ook hier nog geen officiële signalen maar als u ziet hoe hard dit aandeel ook opgelopen is in een heel korte tijd kunt u ook inschatten dat als het omlaag gaat dit een van de aandelen is die harder omlaag gaat dan de markt.

Grafiek ING

 

Kortom ons lot ligt nog steeds in de handen van de Grieken en los van de Grieken hebben we een oplopende rente die ook niet positief kan zijn voor aandelen.

Grafiek Altice

 

Ik sluit af met mijn short van vorige week: Alice zij gaan zelfs met een eigen vermogen van 800 miljoen voor 1 miljard eigen aandelen inkopen. Terwijl ze ook nog eens iets van 45 miljard schuld hebben (and still counting) dat door alle overnames nog steeds oploopt.

U moet eens kijken wat ze nu per abonnee betalen bij een overname (9000 dollar). Daarna moet u zelf eens kijken op uw dagafschrift wat u per maand aan de kabellaar betaalt en dan moet u beseffen dat niet het hele bedrag netto winst is.

U zou tot de conclusie kunnen komen dat het best fors betaald is. Maar dat deed het FD ook al voor u  en dan moet u daarna eens denken aan de opkomende concurrentie van Netflix en andere online concurrenten. De historie herhaalt zich maar als het goed is toch ook weer net even anders.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. z0n0p 8 juni 2015 10:44
    Griekenland vergelijken met Lehman is idd lariekoek. Lehman was een amerikaanse "systeem"-bank. Griekenland is alles behalve een europeze "systeem"-economie. Default van Griekenland is eerder een DSB-gevalletje. Ligt nu helemaal niemand meer wakker van. Geld was weg en blijft weg. Nu nog de verantwoordelijke politici WEG.
  2. [verwijderd] 8 juni 2015 10:52
    ik las vorige week dat eu-politici, 'eerste generatie', eerst de euro wilde introduceren om daarna de schuldenproblematiek aan te pakken. De '2e generatie' vergat de schuldenproblematiek en wilde onmiddellijk groots en meeslepend minstens gelijkwaardig worden aan de VS. Bovendien, denk maar terug aan ónze min. van geldzaken' die de grieken wel eens lesje wilde leren alsof alleen hier in wet-eu slimme mensen zijn. Gr speelt het knap uit.
  3. cees74 8 juni 2015 10:56
    goedemorgen mijnheer Cees,
    mooi gechreven, het wordt dus short over de hele range binnekort, de grieken gaan de eigen weg uit de euro met een parallelle munt, dat kost niets.
    alleen papier, misschien hebben ze in frankfurt nog wat liggen.
    de devaluatie van deze wereld zie je zelfs in het woord hoogleraar, alles wat hoog is in de wereld kan snel vallen. er zijn 90% teveel hoogleraren in dit kleine land die ons land geen meter beter maken,
  4. [verwijderd] 8 juni 2015 12:04
    Weet niet helemaal of het herfinancieren van een schuld met daarbij soepelere condities, zoals dat ook bij bijv. een hypotheekschuld kan gaan bij een gedaalde rentestand, hetzelfde is als een geheel nieuwe hypotheek van hetzelfde bedrag te verstrekken om de bestaande hypotheek af te lossen.
  5. [verwijderd] 8 juni 2015 14:10
    @z0n0p Dat de “soevereine” lidstaat Griekenland alles behalve een europese “systeem” economie is, geldt in afleveringen van dubieuze debiteuren/dubieuze crediteuren voor een mogelijke vrije val van de euro wegens teveel schulden en een gebrek aan vertrouwen uiteraard voor alle soeverein bij een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand betrokken “soevereine” lidstaten die als verschillende appels en peren nu eenmaal niet te vergelijken zijn

    (waarvan de toenmalige verschillende regeringsleiders dus in het toenmalige Europa van de twee snelheden in de euforie na de val van de Berlijnse muur in Maastricht een muntunie zonder politieke afspraken maar met vele op eurozone niveau door de deskundige brandweer met de door de soeverein hierbij betrokken verschillende “soevereine” lidstaten ter beschikking gestelde instrumenten en middelen te herstellen weeffouten overeenkwamen).

    Het faillissement van de als kip kaal geplukte en als citroen leeg geperste “soevereine” lidstaat Griekenland waarin de tot de bedelstaf veroordeelde doelloos rondzwervende mensen niets meer te verliezen hebben, mag dan in een ver van het bedshow een reeds ingeprijst DSB-gevalletje zijn, waar niemand in de eurozone en daarbuiten onder het duurzame vraag niet hoe het kan maar profiteer ervan motto

    “Geld was weg en blijft weg”

    meer wakker van ligt,

    (en waarschijnlijk ook niemand erover wakker zal liggen of de verantwoordelijke politici nu al dan niet WEG gaan,

    alleen al om het feit dat verantwoordelijke politici door velen in het zadel zijn gehouden, en er dan in de eurozone simpelweg te weinig centjes zijn om alle verdachten in de gevangenissen op te sluiten, en uiteraard niemand weet welke al dan niet in de naam van de vrijheid in een zondebokken lynchende cultuur scorende al dan niet extreem rechtse of linkse politici je ervoor terugkrijgt)

    Maar na 30 juni weet uiteraard niemand welke dubieuze debiteur met een lege schatkist met de vriendelijke groeten van de deurwaarder tot de bedelstaf veroordeeld gaat worden.

    Wat in ieder geval duidelijk is dat dan beter niet de “soevereine” lidstaat Nederland zou moeten zijn, waarin de mensen het uiteraard al dan niet in naam van de vrijheid van een zondebokken in een zondebokken lynchende cultuur scorende eenmanssekte helemaal niet zo leuk vinden om tot de bedelstaf veroordeeld te worden en er niets anders rest om doelloos door de straten te gaan zwerven!

    (net zo min als de mensen in België die waarschijnlijk ook liever naar een ver van het bed show op de televisie kijken, of de mensen in het belastingparadijs Luxemburg, of de mensen in Spanje of Portugal waar de mensen in de hoge, lage en hongerloontjes landen in de eurozone en daarbuiten graag met vakantie naar toe willen blijven gaan,

    en al helemaal niet een grotere “soevereine” lidstaat als Frankrijk, want dan zou het tussen de wanbetalingen door in de schuldenberg voor en na een vrije val van de euro voordat iemand het licht in de eurozone uit moet doen toch beter zijn dat de dubieuze schuldeisers en schuldenaren eens in een plan B om de tafel te gaan zitten om in een saaie, niet scorende aflevering van debiteuren/crediteuren schulden die men van elkaar eist tegen elkaar weg te strepen,

    wat een sigarenwinkelier die langer dan een week sigaren in de een of andere munteenheid wil verkopen in een saaie, niet scorende aflevering van debiteuren/crediteuren immers ook doet)
  6. z0n0p 8 juni 2015 14:23
    ??????????

    In VS leeft 1 van de 3 peuters onder de armoede grens. Op de wereld leven meer dan 2 miljard mensen van minder dan $1 per dag. Reuze sneu voor de Grieken, maar die hebben hun feestje gehad en het gratis geld verjubelt in plaats van te investeren. Banken zijn ratten, maar mensen die lenen en denken dat het voor altijd feest is zullen echt op de blaren moeten zitten. Je mag ook nog de schuld aan de politiek geven, maar die heb je uiteindelijk ook zelf gekozen.

    Rechtvaardigheid is verantwoordelijkheid nemen voor eigen keuzes. De Grieken (politiek en kiesvolk) hebben met overtuiging gekozen voor de euro en dat is een ONGELOOFLIJK stomme keuze gebleken. Maar het was een keuze voor een glimmende toekomst die helemaal niet bestond, maar waar ze maar wat graag in wilden geloven. Jammer.
  7. [verwijderd] 8 juni 2015 15:15
    @free1 Het is m.i. dezelfde problematiek als met debiteuren en crediteuren, je weet dat het met rekeningen te maken heeft, dus het beste is dat de partijen zelf weten waar ze mee bezig zijn,

    of met gijzelaar of gijzelnemer, wie moet je niet zijn?

    Dus dezelfde problematiek als met hypotheeknemers en hypotheekgevers, je weet dat het iets met huizen te maken heeft, waarbij de ene partij iets aan de andere partij geeft of juist neemt, dat weet niemand.

    Het probleem hiermee is dat je het op internet wel kan uitzoeken, maar dat wil uiteraard niet zeggen dat iemand dan weet hoe het zit.
  8. [verwijderd] 8 juni 2015 15:32
    @z0n0p Geheel met u eens, je moet het wel in perspectief blijven zien van de mensen die in de hongerloontjes landen van minder dan $1 per dag leven. ik hoop dan ook dat Griekenland zonder gedoe naar plan B in de weg omhoog kan overschakelen en dat de rest van de eurozone, in de eerste plaats Nederland, hun verdiende triple A status in de weg omhoog behouden.
  9. [verwijderd] 8 juni 2015 16:05
    quote:

    Theo Benschop schreef op 8 juni 2015 15:15:

    @free1 Het is m.i. dezelfde problematiek als met debiteuren en crediteuren, je weet dat het met rekeningen te maken heeft, dus het beste is dat de partijen zelf weten waar ze mee bezig zijn,

    of met gijzelaar of gijzelnemer, wie moet je niet zijn?

    Dus dezelfde problematiek als met hypotheeknemers en hypotheekgevers, je weet dat het iets met huizen te maken heeft, waarbij de ene partij iets aan de andere partij geeft of juist neemt, dat weet niemand.

    Het probleem hiermee is dat je het op internet wel kan uitzoeken, maar dat wil uiteraard niet zeggen dat iemand dan weet hoe het zit.

    Beste Theo, ik las in het stukje van dhr. Smiths dat hij op TV bij Nieuwsuur mocht uitleggen hoe het zit.
    Maar als je dan het verschil niet kent tussen een schuldenaar en schuldeiser....

    Groet, Croky
  10. gerrit 69 8 juni 2015 22:51
    quote:

    sjors5510 schreef op 8 juni 2015 19:23:

    misschien komt de grootste grap van de grieken nog.
    net doen of het geld op is, en stiekum zelf euro's bijdrukken.
    hebben ze wel heel Europa bij de pik.
    Zelfs die grap is nog mogelijk.
    Wie houd Griekenland tegen als ze zelf de geldpers hanteren.
    Het zou mij niets verbazen als men deze goocheltruc kan toepassen.
    Die vraag is al eens eerder gesteld of het mogelijk is dat Griekenland dit zonder toestemming van Brussel zou kunnen doen.
    Dat zou dan de eerste overheid zijn die zich schuldig zou maken aan valsmunterij met zelf gedrukte euro-biljetten die niet van echt te onderscheiden zijn.
    Het probleem is echter wel dat men dit geld niet via de banken kan verantwoorden ten opzichte van Brussel, want dat is controleerbaar.
    Laat ik echter maar hopen op een echte duurzame oplossing.
  11. [verwijderd] 9 juni 2015 09:03
    Beste Croky,

    Het spreekt vanzelf dat de problematiek met rekeningen tussen (dubieuze) schuldenaars en (dubieuze) schuldeisers uiteraard iedereen in de hoge, lage en hongerloontjes landen in de eurozone en daarbuiten in afleveringen van dubieuze debiteuren/dubieuze crediteuren reeds jaren,

    dus voordat dhr. Smiths op TV bij Nieuwsuur mocht uitleggen hoe het zit,

    geheel duidelijk is, welke problematiek met rekeningen dus een sigarenwinkelier die langer dan een week sigaren in de een of andere munteenheid wil verkopen niet zou hebben.

    Hoe dan ook, een prettige voortzetting van de dag toegewenst door Theo
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links