Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De nachtmerrie van centrale banken

Centrale banken doen er alles aan om een volgende recessie te voorkomen

Vorige week las ik in de Volkskrant het artikel: Lastenverlichting werkt beter dan de geldpers. De strekking van het stuk was was: Quantitative easing (QE) for the people zou de Europese economie meer vooruit helpen, dan het opkopen van staatsobligaties, door de Europese Centrale Bank (ECB).

Dit klinkt logisch en veel mensen zijn het met deze stelling eens. Ik kijk er echter iets anders tegenaan. Volgens mij koopt de ECB geen staatsobligaties om banen te creëren, maar om te voorkomen dat het huidige financiële systeem, onder druk van de schulden, in elkaar klapt.

Creatie van schulden

Om deze stelling te onderbouwen wil ik eerst gaan kijken hoe schulden bij financiële partijen ontstaan. Schulden ontstaan niet zomaar. Als u naar de bank gaat voor een hypotheek, dan wil de bank zekerheid voor het geval u niet meer aan uw verplichtingen kunt voldoen. Het huis is daarom het onderpand.

Kunt u de hypotheek niet meer betalen, dan is het huis van de bank.

Het meest gebruikte onderpand om geld te lenen in de financiële wereld zijn staatsobligaties. Geef staatsobligaties in onderpand en het is mogelijk om een veelvoud van het onderpand aan geld te lenen. Dalen de koersen van staatsobligaties, dan betekent het dat de waarde van het onderpand daalt.

Credit crunch

Het gevolg is dat er verplichte aflossingen van leningen ontstaan. Het onderpand moet immers een bepaalde waarde hebben, want anders gaat de uitlener van het geld moeilijk doen. Daalt de rente, dan stijgt de waarde van het onderpand. Het is daardoor mogelijk om meer geld te lenen.

Ik denk dat de ECB per se wil dat de rente niet stijgt omdat zij grote problemen verwachten wanneer de waarden van een heleboel onderpanden gaan dalen. Het gevolg is een credit crunch zoals in 2008. De schulden lopen ondertussen steeds verder op.

De volgende lijst publiceerde organisatie-adviesbureau McKinsey begin maart:

Schulden per land

 

Juist meer schulden

Een hoge schuld geeft meestal geen problemen in goede tijden, maar zoals Warren Buffett zegt: pas bij eb zie je wie er zonder zwembroekje aan het zwemmen was. Wereldwijd zijn er 40% meer schulden, dan op het moment van het uitbreken van de vorige globale recessie in 2008.

Bekijk maar eens de volgende infographic van de Britse krant The Guardian:

Schulden nemen toe

 

Acties centrale banken

De volgende wereldwijde recessie gaat daardoor waarschijnlijk zwaarder zijn dan de vorige. Het is daarom verklaarbaar dat er in de eerste drie maanden van 2015 ruim twintig centrale banken zijn geweest die de rente of hebben verlaagd of zijn begonnen met het opkopen van staatsobligaties.

De helft van al deze centrale banken heeft zelfs twee of drie keer een onverwachte actie gedaan. Dit is werkelijk ongekend en het laat mij zien dat de centrale bankiers bang zijn voor de volgende mondiale recessie.

Ze proberen deze teruggang in economische activiteit met man en macht te voorkomen…


Karel Mercx is zelfstandig beleggingsspecialist. . De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Karel Mercx

Karel Mercx is zelfstandig beleggingsspecialist. Tussen 2007 en 2013 heeft Karel veel ervaring opgedaan in de beleggingswereld als redacteur van het blad Beleggers Belangen. In de twee jaar daarna heeft hij als beleggingsspecialist bij Lynx gewerkt. Hij is regelmatig gastspreker op verschillende beleggingsevenementen. In 2012...

Meer over Karel Mercx

Recente artikelen van Karel Mercx

  1. jul '15 Jammer dat dalingen voorbij zijn 3
  2. mei '15 Blijf van goud af 31
  3. mei '15 Gouden tijdperk op komst 13

Gerelateerd

Reacties

21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 8 april 2015 11:32
    quote:

    schreef:

    Ze proberen deze teruggang in economische activiteit met man en macht te voorkomen…
    En is dat niet vechten tegen de bierkaai? Want hebben die QE programma's nu echt wat opgeleverd? Ja, voor de banken en bankiers. Die zijn er wel beter van geworden. Maar de gewone man en het MKB....? Volgens mij niet.

    En dat allemaal omdat de banken zo nodig de hand op de knip moeten houden. Mede gestimuleerd door de politiek die niks meer van het huidige economisch systeem snapt!

    Maar we gaan nog lekker omhoog. Dus allemaal oogkleppen op en doen of onze neus bloed en straks verbaasd zijn als we crashen.
  2. [verwijderd] 8 april 2015 11:54
    quote:

    bowski schreef op 8 april 2015 11:24:

    Ik ben de laatste jaren deskundig op het verkeerde been gezet.

    NL en Belgie hebben dus een véél hogere Schuld tov GDP dan Frankrijk, Italie en... Griekenland.

    Ik dacht altijd echt dat het andersom was.
    De cijfers betreffen de totale schulden van een land, ook de hypotheekschuld. Dit laatste is de reden dat Nederland het zo slecht doet: we hebben veel hypotheekschuld. Nu de hypotheekrenteaftrek langzaam verdwijnt en aflossingsvrije hypotheken steeds minder gebruikt gaan worden zal de Nederlandse situatie snel verbeteren. Wat u hierbij aan het denken kan zetten is hoe wij in Godsnaam onze economie draaiende willen houden als al ons geld in schuldenverlichting gaat zitten.

    U refereert overigens zelf naar de schulden van de overheid. Die zijn in Nederland ook hoog, maar niet astronomisch hoog, zoals die van Belgie, Japan en Griekenland.
  3. [verwijderd] 8 april 2015 11:59
    quote:

    bowski schreef op 8 april 2015 11:24:

    Ik ben de laatste jaren deskundig op het verkeerde been gezet.

    NL en Belgie hebben dus een véél hogere Schuld tov GDP dan Frankrijk, Italie en... Griekenland.

    Ik dacht altijd echt dat het andersom was.
    Hm, kan het zijn dat er hier over brutoschulden wordt gesproken en niet over nettoschulden? Bv. Als je huis koopt en hiervoor leent dan heb je schulden bruto ter waarde van je lening, maar daar staat wel de waarde van het huis tegenover. Netto heb je daarom niet perse schulden. Kleine nuance.

    Daarnaast: in de media wordt meestal enkel de schuld van de overheid besproken en die is in de landen die je aanhaalt inderdaad hoger dan in BE en NL.
  4. forum rang 5 theo1 8 april 2015 11:59
    quote:

    bowski schreef op 8 april 2015 11:24:

    Ik ben de laatste jaren deskundig op het verkeerde been gezet.

    NL en Belgie hebben dus een véél hogere Schuld tov GDP dan Frankrijk, Italie en... Griekenland.

    Ik dacht altijd echt dat het andersom was.
    Deze tabel geeft het totaal aan: overheid, huishoudens, bedrijven en financiële sector. Nederland heeft een relatief grote banksector en traditioneel hoge hypotheken. Italië en Griekenland hebben een hoge staatsschuld, maar huishoudens hebben er veel lagere schulden, de meeste huizen zijn hypotheekvrij. Griekenland heeft ook nog eens een klein bedrijfsleven (en de bedrijven die hoge schulden hadden, zijn inmiddels wel failliet) en relatief een veel kleinere banksector. Frankrijk zit er een beetje tussenin.
  5. FranzolVonDangen 8 april 2015 12:03
    Ah het is 'fearmonger' Mercx weer met een negatief verhaal om iedereen uit aandelen te jagen.

    Ten eerste is het belangrijk om te kijken welke bezittingen er tegenover die schulden staan en hoeveel procent van het inkomen mensen kwijt zijn aan rente. Zo dan zijn de cijfers ineens positief.

    Ten tweede zal dit cijfer afnemen naarmate de inflatie toeneemt. Dit QE beleid zal uiteindelijk inflationair werken en daarom zal de debt-to-GDP afnemen (GDP neemt immers dan toe).
  6. [verwijderd] 8 april 2015 12:05
    @simonis109:
    Uiteindelijk is iedere burger van een land toch medeverantwoordelijk voor de schulden van zijn regering.
    Iedere burger moet zijn hypotheekschuld èn de overheidsschuld (via belastingen/heffingen) betalen.

    In Griekenland hebben ze prive weinig schulden. Als hun regering iets met die belastingen en heffingen doet zijn ze zó weer op orde.
    Misschien kan de Griekse regering een belastingplan maken waarbij de huizenbezitters een hypotheek krijgen om belasting te betalen.
    Het probleem is dan administratief opgelost en hun situatie is daarna vergelijkbaar (of zelfs beter) dan NL.
  7. Ruud100 8 april 2015 12:55
    De volgende recessie wordt een echt "armageddon".

    Ipv dat een deel van de burgers, bedrijven en/of overheden ten onder gaan zal er een munt omvallen: De Euro, de Yen, de Dollar of misschien wel de Yuan.

    En daar zijn simpelweg geen senario's voor om "iets" te redden.

    En aangezien hij al bijna omvalt, zijn wij waarschijnlijk de klos omdat de euro al op zijn laatste benen loopt en Europa een oude zieke man is die intern zo hopeloos verdeeld is dat als het nodig is het te lang zal duren voor men het eens is over wat te doen.
  8. athena 8 april 2015 13:24
    Meest goede aanvullende reacties van lezers. Met uitzondering van een arrogante schreeuwerik, die eerst de schrijver als fearmonger neerzet. Laat die man eerst eens zijn mond gaan spoelen en manieren leren eer hij hier schrijft. Zou me niks verbazen als die man bol staat van de (bedrijfs-)jaloezie.
  9. [verwijderd] 8 april 2015 13:43
    quote:

    theo1 schreef op 8 april 2015 12:58:

    @bowski: de meeste Grieken hebben ook een laag inkomen. Dat beperkt hun leencapaciteit.
    Maar kennelijk hebben de meeste grieken een afbetaald huis. Met dat als onderpand hebben ze toch leencapaciteit?!
    De regering daar kan zeggen: je moet voortaan €1000/j betalen, maar je kan daarvoor een hypotheeklening krijgen.
  10. forum rang 5 theo1 8 april 2015 15:37
    quote:

    bowski schreef op 8 april 2015 13:43:

    [...]
    Maar kennelijk hebben de meeste grieken een afbetaald huis. Met dat als onderpand hebben ze toch leencapaciteit?!
    De regering daar kan zeggen: je moet voortaan €1000/j betalen, maar je kan daarvoor een hypotheeklening krijgen.
    Je denkt iets te veel vanuit de Nederlandse situatie.

    In Zuid-Europa is het gebruikelijker dan hier om zelf een huis te bouwen. Hier is dat een nachtmerrie: bestemmingsplan, welstandscommissie, verplicht een architect inschakelen, bouwvoorschriften, hoge grondprijzen etc. Het voordeel van een wat minder strak georganiseerd land en van corruptie is dat dit soort dingen veel gemakkelijker en goedkoper geregeld kunnen worden. Waar je hier al snel jaren kwijt bent aan voorbereiding en al hoge kosten hebt gemaakt voordat de eerste schop de grond in gaat, zijn er ook landen waar een paar honderd euro naar de burgemeester schuiven genoeg is.

    Verder zijn huizen daar vaak al generaties lang in de familie. Ze erven hypotheekvrij door van de ene generatie naar de andere. Vaak leven verschillende generaties in één huis.

    Dus dat iemand een hypotheekvrij huis heeft, maakt hem nog niet rijk. Hij kan dat huis achter op het erf van zijn vader hebben gebouwd met eigen spierkracht. Hij kan het geërfd hebben. Het kan formeel nog van zijn ouders zijn die ook in hetzelfde huis wonen. Dat huis kan je natuurlijk belenen, maar je moet dan nog steeds de rente betalen. Daar moet je genoeg inkomen voor hebben. Lang niet iedereen heeft dat in een land als Griekenland. Je hebt daar 25% werkloosheid. En de WW is daar niet zoals hier.
  11. relpinda 8 april 2015 21:04
    [quote alias=bowski id=8396351 date=201504081343]
    [...]
    Maar kennelijk hebben de meeste grieken een afbetaald huis. Met dat als onderpand hebben ze toch leencapaciteit?!
    De regering daar kan zeggen: je moet voortaan €1000/j betalen, maar je kan daarvoor een hypotheeklening krijgen.
    [/quote
    Dit is echt helemaal niet zo een gek idee!! Deze zou je verder kunnen uitwerken en opsturen naar Dijselbloem en Rutte.

    De tegen argumenten van Theo 1, zijn ook niet allemaal waar, maar ten dele. de moderne nieuwe Grieken wonen gewoon in de stad in nieuwe huizen, flats, app.
    Wonen echt niet allemaal op een soort boerderij.

    Ook het zelf bouwen gaat heus niet zo gemakkelijk als Theo1 beweerd. Heb je ook een advocaat voor nodig voor de werving van je grond en het mogen bouwen heb je ook Gemeente goedkeuring nodig. De Middeleeuwen is niet meer.

    Bowski: ik geloof wel wat in jou oplossing! nog meer reakties?

    lza
  12. [verwijderd] 9 april 2015 00:36
    quote:

    FransVanDongen schreef op 8 april 2015 12:03:

    Ah het is 'fearmonger' Mercx weer met een negatief verhaal om iedereen uit aandelen te jagen.

    Ten eerste is het belangrijk om te kijken welke bezittingen er tegenover die schulden staan en hoeveel procent van het inkomen mensen kwijt zijn aan rente. Zo dan zijn de cijfers ineens positief.

    Ten tweede zal dit cijfer afnemen naarmate de inflatie toeneemt. Dit QE beleid zal uiteindelijk inflationair werken en daarom zal de debt-to-GDP afnemen (GDP neemt immers dan toe).
    Ik probeer mensen niet uit aandelen te jagen. Check mijn blog: geldmachine Exxon www.iex.nl/Column/137157/Geldmachine-...

21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links