Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Refresco IPO

Refresco komt naar de Amsterdamse beurs

Vandaag (3 maart 2015) heeft Refresco een IPO en een notering op Euronext Amsterdam aangekondigd. Een mooie aanwinst voor de Amsterdamse beurs. Het persbericht bevat weinig kwantitatieve gegevens maar na wat zoekwerk heb ik toch wat bruikbare cijfers gevonden.

Refresco (eigenlijk Refresco Gerber) is een van de grootste Europese producenten van frisdranken en fruitsappen voor de retail en voor A-merken. Refresco is in 1999 ontstaan en heeft in de jaren erna dertien overnames gedaan, de grootste overname was die van Gerber in 2013.

Refresco is op dit moment eigendom van:

 • een groep IJslandse investeerders: Kaupthing Bank, FL Group en Vifilfell Bottling
 • het management
 • de Britse eigenaarsfamilie van Gerber
 • private equity-bedrijf 3i

Refresco heeft vandaag ook de cijfers over 2014 gepubliceerd:

 • het geproduceerde volume is 6,0 miljard liter (18,1% meer dan in 2013)
 • de omzet is 2,0 miljard euro (+28,3%)
 • de adjusted EBITDA is 208,2 miljoen euro (+ 49%)
 • de netto winst is 38,7 miljoen euro

Deze cijfers lijken erg mooi maar zijn een beetje vertekend door de overname van Gerber in 2013. De vooruitzichten voor 2015 zijn wat realistischer. Voor 2015 verwacht het bedrijf een organische volume groei van “low to mid-single digits” en organische omzetgroei van iets minder dan de volumegroei (ergens onder in de ééncijferige groei dus).

IPO-details

Er zijn weinig details van de IPO prijsgegeven. De IPO komt “op korte termijn afhankelijk van de marktcondities”. De plaatsing zal voor een deel bestaan uit bestaande aandelen die verkocht worden door de huidige aandeelhouders en voor een deel uit nieuw uit te geven aandelen.

De opbrengst van de nieuw te plaatsten aandelen zal voor een deel gebruikt worden om schulden af te lossen. Na de IPO is de beoogde leverage ratio (net debt/adjusted EBITDA) 2,5 x. Deze leverage ratio is nu 2,71.

Bij een gelijkblijvende adjusted EBITDA en gelijke cashpositie zou er dus ruim 40 miljoen euro aan schuld afgelost moeten worden om op de leverage ratio van 2,5 te komen.

Waardering

De eigenaren van Refresco zijn al vanaf de zomer van 2014 op zoek naar een mogelijke koper. Er werd in eerste instantie gezocht naar een private equity-partij. Naar verluidt is pas gisteravond definitief besloten om niet aan private equity te verkopen maar te kiezen voor een beursgang.

De eigenaren van Refresco waren in onderhandeling met PAI en Platinum. PAI zou 1,7 miljard euro inclusief schulden hebben geboden. Dit bedrag was voor de eigenaren te laag. De nettoschuld van Refresco is op dit moment ongeveer 560 miljoen euro.

Dit betekent dus dat de eigenaren bij de beursgang mikken op een marktkapitalisatie van minimaal 1,14 miljard euro.

Conclusie

Er zijn vooralsnog te weinig cijfers om een goede conclusie te kunnen trekken. Een aantal zaken kan ik al wel noemen.

 • De verwachte organische groei voor 2015 is wel erg mager.
 • De netto schuld is naar mijn mening niet erg hoog, zeker niet voor een bedrijf dat deels in handen van een private equity-partij is.
 • Er zijn het laatste jaar extra overname en herstructureringskosten genomen die gaan wegvallen.
 • Er worden nog behoorlijk wat synergievoordelen van de overname van Gerber verwacht.

Binnenkort komen er meer details van deze beursgang.


Sander Stortenbeek heeft gewerkt bij de Rabobank, NIB Capital Bank, FBS Bankiers en SNS Securities in verschillende functies. Hij heeft oa Institutionele beleggers en hedge funds geadviseerd over de beleggingen in aandelen en derivaten.

Stortenbeek belegt voor zijn pensioen in (index) trackers en enkele Nederlandse large caps. De informatie in deze columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Sander Stortenbeek

Aandelen! Nederlandse aandelen, welteverstaan. Sander Stortenbeek (onder andere ex-Rabobank, NIB Capital Bank, FBS Bankiers en SNS Securities) is een gepassioneerde fundamentele beleggingsadviseur, die bij voorkeur een net even iets andere en originele insteek neemt dan zijn vele vakbroeders. Op basis van harde feiten, cijfer...

Meer over Sander Stortenbeek

Recente artikelen van Sander Stortenbeek

 1. mrt '15 Refresco IPO 1
 2. feb '15 Staat verdient aan crisis 24
 3. feb '15 ABN Amro versus ING 7

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 23 maart 2015 22:50
  bezint eer ge eraan begint is mijn advies. Dit bedrijf is een opgepompte ballentent. De Worldonline van de voedingsmiddelen industrie.

  Verkopen van water met suiker en een vleugje kleurstof. Geen sterke merken enkel private label. Bedrijf is veel te zwaar gefinancierd. Enkel goede ratio's en resultaten vanwege de overname van Gerber en de suikerprijzen die met 40% zijn gedaald.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links