Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Coyote & Bas

AEX in 2015

Om zicht te krijgen op het langetermijnbeeld van de AEX Index heb ik de logaritmische maandgrafiek weergegeven. Daarin valt op dat de opgaande trend die gaande is sinds begin 2009 nog keurig intact is. De felle correctie van afgelopen oktober werd tevens opgevangen door deze lijn.

Verder zie ik een bevestiging van de uptrend zolang de 5 maands Moving Average (paars) boven de 20 maands MA (groen) lijn beweegt. In de grafiek staat tevens een neerwaartse lijn die de toppen verbindt van het jaar 2000 en 2007. Deze lijn die thans rond de 440 punten binnenkomt kan een zware weerstand vormen voor de huidige uptrend.

Een opwaartse doorbraak zou een zeer positief signaal geven,. In dat geval kan de AEX in 2015 doorstijgen tot aan 485 (top van mei 2008) met een vervolg naar de oude top van 2007 op 565 in de jaren daarna.

Een ander scenario zou kunnen zijn dat de opgaande lijn neerwaarts wordt doorbroken. De huidige uptrend komt dan in gevaar als ook de paarse MA-lijn de groen MA-lijn neerwaarts zou kruisen.

In dat geval wordt een bearmarket gestart. Een 50% retracement van de bullmarket 2009-2015 zou dan een niveau van 315 als richtpunt voor de AEX aangeven.


Klik op de grafiek voor een grote versie

 


Bas zijn visie: Wat een bewegingen….

Wat een enorme intradaybewegingen vonden er gisteren plaats. Na een mooie opening zakte de AEX op zijn Zwitsers ineens fors weg naar een niveau tot zelfs onder de recente bodem van 412,75. Hij naderde daarbij de steunzone rond de 409. Een intraday-dieptepunt werd gezet bij 411,45.

Zo snel als deze daling ging, zo snel was hij ook weer voorbij. Hoe deze spike momenteel precies bekeken moet worden, is een lastige situatie. Als we kijken naar de deze week vaker genoemde driehoeksformatie, dan werd gisteren zowel de stijgende bodemlijn (met deze spike) als de dalende toppenlijn gebroken.

Ik ga er nog steeds vanuit dat de AEX in de komende weken zijn toppen bij 428,30 tot 432,20 zal opzoeken en mogelijk richting het einde van januari/begin februari al opwaarts zal breken. Voor dit kwartaal blijft verder de zone 450 – 462 mijn uiteindelijke doelzone.

 


Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Hammer

Ondanks de lagere bodem die gisteren werd gevormd tijdens de consolidatie, werd uiteindelijk een enorme hammer gevormd en werd ook de top van de laatste week verder opgehoogd.

Ook werd de druk op de dalende toppenlijn verder opgevoerd. Deze dalende toppenlijn is vandaag te vinden bij 425,40 en daar sloot hij net onder. Een duidelijke slotkoers hierboven zorgt voor directe opwaartse ruimte naar de genoemde toppen, ondanks dat deze afstand beperkt is qua aantal punten.

De kans is dan ook groot dat de AEX zijn jaartoppen (boven de 432,20) verder zal aanscherpen binnenkort. Aan de onderkant houd ik de stijgende bodemlijn (die gisteren wel intraday werd doorbroken) en het oplopende 50-daags gemiddelde nog steeds aan als steunpunten.

Dalende toppenlijn

Veel meer punten zijn er niet te vinden, de beweeglijkheid blijft dan op dit moment nog steeds fors. De stijgende bodemlijn ligt vandaag bij 417,50 en is daarmee ongeveer gelijk aan het 50-daags gemiddelde. Vlak daaronder ligt verder nog de bekende 415,90 en natuurlijk de recente bodems bij 412,75 en 411,45.

Of het nogmaals zover zal komen richting deze recente bodems, vraag ik mij af. Een duidelijke slotkoers onder de 417,50 zal een eerste verzwakking betekenen in het zeerkortetermijnbeeld. De technische indicatoren wijzen ook nog steeds op een verdere stijging in de komende weken.

De positieve crossing in de MACD is nog steeds geldig en de RSI is in de afrondende fase van de terugtest naar de voormalige dalende toppenlijn. Deze dalende toppenlijn werd een aantal dagen geleden gebroken en maakte deel uit van een symmetrische driehoek.

 


Klik op de grafiek voor een grote versie

 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

1.117 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 56 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 16 januari 2015 09:05
    "'Zo snel als deze daling ging, zo snel was hij ook weer voorbij. Hoe deze spike momenteel precies bekeken moet worden, is een lastige situatie."

    Bas, het is geen lastige situatie, het was gewoon een schrikreactie op een besluit van de Zwitserse Centrale Bank......probeer er nu niet iets technisch achter te zoeken......
  2. Dhrbelegger 16 januari 2015 09:06
    oersexplosie Zwitserse frank maakt wereldwijd slachtoffers

    Van onze redacteur

    vrijdag 16 januari 2015, 08:39 update: vrijdag 16 januari 2015, 08:52

    De onverwachte sterkte koersstijging van de Zwitserse frank richt een ravage aan op de financiële markten. Er komen steeds meer berichten naar buiten over grote verliezen bij onder meer brokers, beleggers en hedgefondsen.

    De koers van Zwitserse frank steeg gisteren tot circa 40% ten opzichte van de euro, nadat de Zwitserse centrale bank SNB onverwacht het plafond van ZFr 1,20 voor een euro onverwacht los liet.

    FXCM, een grote Amerikaanse broker in valutatransacties voor particulieren en institutionele beleggers, zegt dat klanten door de stap van de SNB $225 mln in het rood zijn komen te staan. Een broker uit Nieuw Zeeland, Global Brokers, heeft door verliezen na de koersexplosie de deuren moeten sluiten. De koers van het aandeel van de Britse IG Group, die ook veel particuliere beleggers als klant heeft, daalde gisteren 4,4%.

    'Ik zou verbaasd zijn als er niet nog meer slachtoffers zijn, dan we nu weten', zegt hoofd research Nick Parsons van de National Bank of Australia tegen Bloomberg. 'Dit was een draai van 180 graden van de SNB. Mensen lijden pijn en voelen zich verraden.
  3. [verwijderd] 16 januari 2015 09:06
    @Marcit, verschil kan zitten in het feit dat een lange grafiek logaritmisch bekeken moet worden. Ook het gebruik van een lijn of candlestick kan verschil van inzicht geven. Bij candles kan dan nog een verschil gemaakt worden tussen het trekken van een lijn over de intraday-toppen of de toppen van de bodys. Mijn inziens moet een grafiek in zo'n geval logaritmisch worden getrokken en de lijn over de intraday-toppen.

    Met vriendelijke groet,

    Bas Heijink
1.117 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 56 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links