Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Springplank

Opnieuw testte de AEX gisteren de steeds zwaarder wordende jaartop bij 425,80 en opnieuw werd ook een doji gevormd. Vanuit de candlesticks zijn nu een shooting star en twee doji’s gevormd als toppatronen.

Deze maakten verder ook deel uit van een meervoudige tweezers top, een prachtige naam voor een toppatroon waarbij de intradaytoppen nagenoeg gelijk liggen in achtereenvolgende handelsdagen.

Ik denk dat de markt zich klaar maakt voor een grotere terugtest dan we in de afgelopen anderhalve maand hebben gezien tijdens deze forse opgaande kortetermijnbeweging.

Terugtests

Vanaf de jaarbodem is de AEX weer opgelopen naar het beginpunt van de voormalige vijfde correctie van dit jaar, de jaartop bij 425,80. Deze opgaande beweging vond plaats in bijna een rechte lijn. Er vonden enkele intradayterugtests plaats tussen vooral de Fibonacci-retracementniveaus en recent was er een tijdelijke hapering.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Dit betrof een smalle consolidatiefase tussen de 409 en 416. Er heeft dus verder nog geen duidelijke terugtest plaatsgevonden in de AEX vanaf de jaarbodem van 366 medio oktober.

Nu veel analisten en beleggers de laatste week ineens spreken over de aanstaande eindejaarsrally, gaf ik al aan dat deze rally al voorbij is en juist vroeg plaatsvond dit jaar. De kans is groot dat in de loop van december de jaartop nog verder zal worden opgehoogd.

Mijn doel, zone 450 – 462, zal pas in de loop van het eerste kwartaal van 2015 worden bereikt. Buiten de gevormde toppatronen rond de jaartop, staan de technische indicatoren ook op hoge niveaus.

Meer ruimte

De MACD beweegt rond zijn eerdere toppen, de RSI heeft nog wel enige opwaartse ruimte. Toch zien we in andere indices de RSI al op hogere niveaus noteren dan in de AEX. Mocht de AEX in de komende dagen toch boven de 425,80 terecht komen en sluiten, dan ontstaat meer ruimte naar de 430,50.

Hier is de sinds juli stijgende toppenlijn te vinden die ik aanhoud als eventueel overshoot-niveau tijdens deze stijging voordat de door mij verwachte terugtest zal starten. Zolang de AEX in de komende dagen onder de 425,80 consolideert, moeten we alert zijn op een plotselinge neerwaartse draai.

De eerste steun ligt bij 421,50 – 422, maar tijdens de aanstaande terugtest houd ik minimaal rekening met een beweging naar de 415,90. Als maximaal richtpunt hanteer ik momenteel de zone rond 409. Hier ligt een meervoudig geteste steun/weerstand maar ook het 50-daags gemiddelde.

Springplank

Ondertussen nadert het 200-daags gemiddelde deze zone ook alweer. Pas na een terugtest in de komende weken, is de kans realistisch dat nog een poging zal worden ondernomen om de jaartop verder op te hogen richting het einde van dit jaar.

De kans is dan groot dat een duidelijke hogere kortetermijnbodem is gevormd die uiteindelijk de springplank kan worden voor een verder opwaarts vervolg in de eerste maanden van 2015 naar de zone 450 – 462.

Euro-dollar

Een grafiek die speciale aandacht verdient is de euro-dollar. Tijdens de forse daling van de afgelopen maanden werd in de afgelopen weken een dubbele bodem gevormd, net boven de 123,50. Ook was er de laatste weken sprake van positieve divergentie met de RSI, de verkoopdruk droogt dus op.

Er werden enkele kleine bodempatronen gevormd, maar het belangrijkste signaal lijkt uit de grafiek zelf te komen, een doorbraak van de vanaf de 134 dalende toppenlijn. Gisteren werd deze dalende weerstandslijn nog precies getest en vandaag is hij verder gedaald naar een niveau van 125.

Een structurele slotbeweging hierboven kan een forse tegenreactie starten van de euro ten opzichte van de dollar. In dat scenario is er ruimte naar de zone 128,80 – 129,50.


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

657 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 33 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 27 november 2014 09:02
    Nee hoor heren...

    Sinds ruim een week geef ik aan dat topvorming reeel is rond de jaartop van 425,80. Hierna een terugtest richting 416 tot 409, een normale terugtest in het kortetermijnbeeld. Daarna richting de 450 in de eerste maanden van volgend jaar. Mijn visie is dus niet veranderd.

    Met vriendelijke groet,

    Bas Heijink
657 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 33 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links