Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Meer bevestiging nodig

Bijna 30 punten tussen de top en de bodem zakte de AEX in de afgelopen twee dagen. Overal in de media duiken negatieve berichten op over de crash op de beurs. Is dit de bekende capitulatiefase? Ik acht de kans groot.

Heeft de bodembel al geluid? Ook deze kans is reëel, maar er is uiteindelijk meer bevestiging nodig om deze zeer steil dalende correctiefase te beëindigen. De overeenkomsten met de zomercorrectie van vorig jaar zijn overigens groot.

De technische indicatoren noteren net als tijdens deze vorige correctie rond dezelfde lage standen, oftewel een forse oversoldconditie. Verder is de daling ongeveer net zo groot als in de zomer vorig jaar (ongeveer 13%). Hiermee is er sprake van een forse correctie.

 


Klik op de grafiek voor een grote versie

Geen nieuwe bearmarkt

Tijdens de beweging van gisteren werd de onderkant van de zone die ik aangaf (zone 373 – 379) korte tijd neerwaarts doorbroken. De AEX testte de bodem van oktober vorig jaar. Ook is op de daggrafiek te zien dat een langere stijgende bodemlijn op een haar na werd getest tijdens deze intraday-terugval.

Uiteindelijk kwam de herstelbeweging net te kort om een enorme hammer op de borden te zetten. Deze hammer zagen we twee dagen geleden wel ontstaan in een aantal Amerikaanse indices en gisteren in enkele Europese indices. Ondanks dat de jaarbodem verder is verlaagd, betekent dit niet dat er sprake is van een nieuwe bearmarkt.

De verwachte opwaartse herstelbeweging in de komende week zal naar mijn mening bepalend worden of er sprake is van het beëindigen van deze correctie, of dat er slechts een lagere top gevormd gaat worden.

Meer indices

Met deze terugval is het voormalige uitbraakniveau van 373 teruggetest. Hier lag de voormalige top uit 2011 en de doorbraak hierboven betekende de start van de volgende fase in de stijgende langetermijntrend. De belangrijkste weerstanden voor de komende week liggen bij de augustusbodem van 388 en de scherp dalende toppenlijn vanaf de 422.

Deze dalende toppenlijn zakt dagelijks ongeveer twee indexpunten en is vandaag alweer te vinden bij 395,50. Eind volgende week zal deze lijn dus rond de 385 noteren. Een doorbraak hierboven zou het einde van deze correctie kunnen bevestigen waarnaar de bodem in het middellangetermijnbeeld dus lijkt te zijn gezet.

Dit zou overigens wel gepaard moeten gaan met dezelfde verbeteringen in andere indices. De DAX vormde gisteren wel een enorme hammer-candlestick. Daar treedt echter pas bevestiging van het einde van deze zeer forse correctie op zodra de voormalige neklijn van het toppatroon (8.900 – 8.915) opwaarts wordt gebroken en de dalende toppenlijn die momenteel bij 9.120 is te vinden.

Aanzienlijke herstelbeweging

Deze toppenlijn zakt dagelijks ongeveer 40 punten. Ook de STOXX Europe 600 testte gisteren bijna de langere stijgende bodemlijn. Zelfs een test van de 2011-top was nog mogelijk, die hier nog onder ligt. Ook in deze index werd een forse hammer gevormd als potentieel bodempatroon.

De Europese markten leken gisteren dus in de tweede dag van een zogenoemde capitulatiefase te zitten. De daling in twee dagen was enorm, waarbij belangrijke steunniveaus werden getest of onder druk gezet.

Voor de komende week verwacht ik een aanzienlijke herstelbeweging die uiteindelijk zal moeten bepalen of deze correctie ten einde is gekomen. Voor vandaag verwacht ik een verdere opzet voor deze herstelbeweging.

Als laatste punt ben ik door naar de finale stemronde voor de gouden stier verkiezing 2014. Ik wil iedereen bedanken voor het uitbrengen van zijn of haar stem. Deze nieuwe stemronde staat open tot 20 oktober en via deze link kunt u op mij stemmen. 



Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Klik op de grafiek voor een grote versie

 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

926 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 47 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 oktober 2014 08:50
    Daling.? gisteren en nu al 4 % up met dax en aex. Dax in 1 uur 0,51 % up.
    Voorkennis op Yellen al, als je gisteren up moesten.
    Kans dat het in weekeinde ook met nieuws komen, staan we maandag 2 % up gewoon.

    Vind het weer opvallend, gisteren ook dik groen opening, en hard dalen, maandag ook 1.5 Up met dax, volgende dag dalen.
  2. forum rang 6 d' Aandelen ' 17 oktober 2014 09:20
    Goedemorgen Bas,

    bedankt weer voor de analyse, mijn inschatting is dat het vandaag, vrijdag expiratiedag, niet zo heel veel zal gebeuren en de koersen vrij vlak zullen blijven bewegen, uiteraard afhankelijk waar de grootste expiratiebelangen liggen.

    Laten we hopen dat er volgende week weer sprake is van een richting die een beetje meer technisch voorspelbaar is, de daling van deze week hadden naar mijn inschatting weinig mensen voorzien.
926 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 47 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links