Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beurs Vandaag: ABS ABC

Beurs Vandaag: ABS ABC

Update 08:15 uur: Voorbeurs

The European Central Bank is expected to announce today details of its plan to buy asset-backed securities (ABS) after unveiled a series of stimulus measures to boost credit lending and combat the threat of deflation. (Bloomberg)

Rentebesluit ECB dus vandaag, maar gaat dat een gamechanger worden? Nee, ik vermoed een technisch verhaal over welke - het toverwoord voor vandaag - ABS'jes met welke risico (Griekenland! Cyprus!) de bank wel of niet gaat kopen. President Mario Draghi schijnt daarover te ruziën met de Mannschaft.

Verder zijn alle maatregelen van Draghi te versch om al conclusies erover te trekken, laat staan om ze uit te breiden. Schreeuw niet zo ZeroHedge, maar dit keer is je cynisme terecht. Het VK snapt het wel? Belastingverlaging!

 

 

Ordina(ir)?

Dit gaat een staartje krijgen en als het klopt is het niet best, maar hoe reageert de koers strakjes...? Volgens tv-programma Zembla heeft het data van een klokkenluider gekregen, waaruit zou blijken dat Ordina tussen 2005 en 2010 bij aanbestedingen heeft gefraudeerd. Ordina bevestigt de echtheid van de data.

Gelet op de permanente ICT-zooi bij de overheid - is er ooit iets op tijd, feilloos werkend en volgens begroting opgeleverd? - zal Ordina niet de enige zijn als Zembla gelijk heeft. Ik weet niet welke beursgenoteerde ICT'ers veel aan de staat leveren, maar ik zou maar op ze letten vandaag.   

Philips gaat in beroep tegen een boete van 369 miljoen euro in die patentzaak en bovendien staat Funai voor de deur voor een schadevergoeding van 312,3 miljoen euro. Dit zijn de belangrijkste nieuwtjes bij ons. Of bent u verbaasd dat door de lage rente de pensioenfondsen... dat dus.

In Duitsland gaat Rocket Internet voor 42,50 per aandeel naar de beurs en verder is het weer deze grote boze wereld die de klok slaat: de VS kijkt met een schuin oog naar Dallas voor dat ebola-geval, Rusland en de Oekraïne schieten door en gaat Turkije ook de strijd aan met IS?

By all means necessary

Het is een vrije dag in Hong Kong en opnieuw zijn de demonstranten de straat op. Heeft iemand een idee hoeveel procent van de bevolking ze vertegenwoordigen? Na de Arabische Lente ben ik persoonlijk ietsje kritischer geworden op zeg maar volks- of studentenbewegingen.

Dan de brede markt nog! Er is altijd wel een Amerikaan te vinden met meteen sensationele data :-) Sensationeler is wellicht dat de VIX Index (volatilteit S&P 500) maar +2,5% steeg naar 16,7, ondanks - die voor 2014 begrippen dan - beursafstraffing van -1,3% van de index.

Dus of we op een correctie afstevenen? Misschien heeft Draghi daar de sleutel van in handen vanmiddag. Dan moet hij alleen wel recht in de camera kijken, bril afzetten voor extra dramatisch effect, op zijn trommeltje roffelen, kruisje slaan, om er dan een een by all means necessary uit te gooien. 

 De markt nú:

  • De Europese futures openen -0,3% à -0,4%. De Amerikaanse staan op +0,1%
  • De Bund future (Duitse obligatiefuture) stijgt +0,01%, ofwel de rentes dalen weer
  • Azië bakt er niks van! Japan -2,6%, Shanghai +0,3% en India -0,2%
  • EUR/USD trekt +0,1% aan naar 1,264
  • Goud staat op +0,4% op 1218 dollar
  • Oliebenchmarks WTI en Brent doenniks op afgerond 91 en 94 dollar

 

Agenda

Spreekt voor zich:

  • 00:00 Beurzen van Hong Kong en India dicht
  • 13:45 ECB rentebesluit (cons. unch 0,05%)
  • 14:30 ECB rentebesluit persconferentie
  • 14:30 VS Jobless Claims (cons. 300K)
  • 14:30 VS fabrieksorders aug (cons. -8,7% MoM)

Nieuws

Paar dingetjes:

Tweets

Vier gevalletjes: 

 

Vopak?

 Het moeilijke aan deze markt is dat alles zo in tegenspraak met elkaar lijkt. Dit zou ik eerder torenhoog verwachten met al die uitbundige koersen en lage rente:

 

 Wees altijd kritisch!

Wow!

 

 

Ja Jeroen, die pijl is duidelijk:

 

 

Opvallend, deze zeg maar high frequency trader begrijpt niet dat er nog zulke fat fingers in de markt voorkomen:

 

 

Even tussendoor, leuk plaatje voor de kinderen:

 

 

Lukas met de grafieken:

 

 

 

AJ Kamp


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links