Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Laatste uptick

De AEX consolideert momenteel in een smalle handelszone tussen grofweg 410 en 413,60. Ik verwacht de komende twee weken een opwaartse vervolgbeweging tot ongeveer de 420 voordat een beperkte en kortstondige terugval kan plaatsvinden.

Dit betekent dat de AEX nog 5 tot 7 punten aan stijgingspotentieel heeft nadat de index in een relatief kort tijdsbestek vanaf de bodem van 388 al 25 punten is opgelopen. Tijdens deze snelle stijging was er tot op heden nog geen terugtest voor de vorming van een hogere kortetermijnbodem.

Hiermee lijkt de huidige situatie (vanaf begin juli) sterk op het eerste kwartaal van dit jaar. Destijds vond ook een langer durende correctie plaatst vanaf een hogere jaartop (409) tot aan 378.

Deze correctie werd in een kort tijdsbestek weer ongedaan gemaakt en de eerste terugval vond toen pas weer plaats na een hertest van 409. Mocht dit scenario ook nu weer plaatsvinden, betekent dat wel dat een terugtest forser is, mogelijk rond de 15 tot 20 punten.

Bodempatroon

In het zeerkortetermijnbeeld werd afgelopen vrijdag een potentieel omkeerpatroon gevormd. Als bodempatroon staat dit patroon bekent als hammer en als toppatroon als hanging man. Het vervolg is echter belangrijk in de komende dagen.

Zodra de AEX boven de 413,35 komt en sluit, is er sprake van een bodempatroon tijdens de korte consolidatie van vorige week en zodra de index onder de 410 sluit, lijkt een tijdelijk topje geplaatst en is er een hanging man afgerond.

Het vervolg is dus belangrijk in de komende twee dagen. Uitgaande van de kracht van de forse opgaande kortetermijnbeweging zie ik dit patroon momenteel als bodempatroon tijdens een kortstondige consolidatie en terugtest van de juli-top van 410,40 in de afgelopen week.

Eerst een uptick

Mijn verwachting is dat de AEX nog een laatste uptick zal maken richting de zone 417,50 tot 420 voordat een top gevormd gaat worden. Toch moeten we in de komende tijd zeer alert blijven op topvormingsignalen omdat het precieze moment van topvorming natuurlijk niet is te voorzien.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Tot aan de 420 liggen nog weerstanden bij 415,90 en 417,50. De waarde hiervan is echter beperkt en ik verwacht daar niet veel tegendruk. Als steunpunten zijn de juli-top (eerste lagere top van de vierde correctie) bij 410,40 en de 408 aan te wijzen.

Test van 400

Bij 408 lag het laatste Fibonacci-retracementniveau van de vierde correctie. Een opwaartse doorbraak door een dergelijk retracement-niveau houdt vaak in dat een index het beginpunt van (in dit geval) de correctie weer zal opzoeken. Dit zijn in het kortetermijnbeeld de belangrijkste steunpunten.

Daaronder lijkt een verdere daling reëel richting het 50-daags gemiddelde van nu 406,50 tot de steunzone 400 tot 402, waar onder andere een nog openstaande gap en het 200-daags gemiddelde liggen. De AEX kan naar mijn mening tijdens de komende terugtest (na de vorming van een top rond de 420) deze niveaus gaan testen.

Hogere jaartoppen

In het langetermijnbeeld testte de AEX tijdens de vierde correctie van dit jaar de sinds begin 2012 stijgende bodemlijn. Een bodemlijn die ook tijdens de forse zomercorrectie van vorig jaar werd getest.

De stijgende trends zijn verder volledig intact gebleven en ik houd in de laatste maanden van dit jaar rekening met een verdere stijging naar hogere jaartoppen. Mijn richtzone voor de komende tijd ligt bij 440 tot 450. Hier liggen:

  • de onderkant van mijn eind vorig jaar afgegeven koersdoel
  • de sinds eind 2012 stijgende toppenlijn
  • het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau van de vierde correctie van dit jaar


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

216 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 1 september 2014 09:23
    Beste leden,

    Voor de echte optie liefhebbers, nogmaals een update.

    Ik heb nog 10 boeken over (van de 100). Bedankt voor jullie goede reacties/recensies.

    Als iemand nog een (door mij (professioneel optiehandelaar) geschreven) boek over opties wil kopen dan hoor ik het graag. Hieronder nogmaals een samenvatting van mijn boek:

    Introductie van optietheorie: het prijzen van opties, futures, dividend, standaard deviatie, volatiliteit, brownian motion, het black&scholes model, optiegrieken, delta-neutraal handelen, hedging, arbitrage, skew, optiestrategieen, spreads, handel, expiratie, positiemanagement en tientallen uitgewerkte voorbeelden.

    Boek is 15 euro + 3,84 euro verzendkosten. Het boek komt pas op bol.com als ik door mijn thuis exemplaren heen been. Op bol.com komt het boek voor zo'n 25 euro te staan.

    Voor bestellingen kun je mailen naar: turel81@hotmail.com

    Wil je meer weten over het boek, dan kan je ook mailen naar me, of er hier op het forum over vragen aan één van de 90 mensen die het boek al hebben gekocht.

    Groet.
  2. [verwijderd] 1 september 2014 09:43
    quote:

    rai144 schreef op 1 september 2014 09:41:

    Kan me wel vinden in Bas' zijn visie, laatste uptick, die 420 zal als een magneet werken, weet niet of ook echt gehaald wordt. Eind van de week, shorts erin en van de daling profiteren. Een tegenvallend ECB besluit zou wel eens uitgelegd kunnen worden als reden.
    maar wel rekening mee houden dat alles al keert voordat we die 420 hebben gehaald !

    dus shorts nu al opbouwen is mijn advies

    het kan evengoed om de een of andere reden wel eens haperen op een lagere koers

    het zou zooo makkelijk zijn mochten we het bijna zeker zijn dat we nu naar de 420 gaan en daarna naar de 400
    dat verwacht nu bijna iedereen lees ik ook op andere sites
    en dat zal het zeker niet zo gaan :)
216 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links