Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Trending op IEX: Manipulatie!

Trending op IEX: Manipulatie!

"Modbreak Henk" is één van onze forummoderatoren, die dagelijks streng, rechtvaardig en onvermoeibaar het IEX-forum in het gareel houden. In columnvorm zal hij regelmatig verslag gaan doen van de trending topics onder beleggers en de interessantste discussies op het forum.


In ruim 7% van de reacties op het IEX-forum wordt gerept van manipulatie. Vaak gaat dit vergezeld van krachttermen die ik hier als moderator maar niet zal herhalen, maar jullie kennen het wel.

Wat wordt er dan gemanipuleerd? Van alles, als je de berichten van IEX-bezoekers mag geloven. Fondsen als Pharming en TomTom. Maar zelfs de AEX-index en hele markten kunnen worden gemanipuleerd, aldus de postende beleggers.

Zomaar een voorbeeld: deze reactie onder het bericht BIS: euforie markten overdreven. (Letterlijk overgenomen, voor klachten over taal en spelling moet u op het forum zijn.)   

Formule1-Fan 29 jun 2014 om 14:56 

Zakken vullen rij allemaal voor bepaalde groep, en voor je het weet kunnen ze ook gewoon even verdubbelen, of adere laten verliezen, pc's zijn toch allemaal gekoppeld.

Puts, en shorts zijn gewoon verliezers al 2 jaar.

Heijmans & ik

Wat is dat eigenlijk, manipulatie? In principe is elke handeling waarmee je koersen naar kunstmatige niveaus brengt manipulatie. Maar daarmee is nog niet iedere transactie een vorm van koersmanipulatie.

Ik heb in Nederland alleen nog aandelen Heijmans in portefeuille. Toen vlak na mijn aankoop zo’n anderhalf jaar geleden de koers van Heijmans dicht bij mijn aankoopkoers kwam, trok ik de stoute schoenen aan. De bied-laatspread was groot.

Ik kocht een aandeel op een laat die 1,5% hoger stond dan de laatst gedane koers. Wow, wat een koersstijging! En de laat schoot direct mee omhoog dus ik kocht er nog een. Met vijf minuten werk, twee aandeeltjes en een paar euro onkosten stond de koers 2,5% hoger. 

"Vieze hedgefunds"

Mocht dat? Ik heb eerlijk gezegd een paar dagen veelvuldig over mijn schouder gekeken of ik de AFM-politie niet achter me aan kreeg. Maar nee, niks. Het waren ook keurig nette transacties, voor iedereen zichtbaar, waarmee ik in feite niets verkeerds deed. Is dat manipulatie?

Als het al zo was ben ik in ieder geval een kleine jongen. Volgens de IEX-reageerders zijn het vooral bankiers die manipuleren, hedgers ook, de directie wordt genoemd. Maar in het overgrote deel van de reacties wordt de schuld gelegd bij 'zij', 'men' of 'hullie.

Zie bijvoorbeeld deze reactie op het Rood Testhouse forum (Rood Microtec)

beer46 27 jun 2014 om 17:33 

van de 12 beursdagen er 10 in de min 1 neutraal 1 stevige plus van daag goed herstel maar toch weer in de min spelletje spelen oplichters zijn het de kleine belegger is toch de lul ze houden alles in de gate

Of deze reactie op het TomTom forum:

Hansweert 19 mei 2014 om 11:20 

Apple zit hier echt niet achter, maar een paar vieze hedgefunds die met behulp van wat slechte corrupte analisten de boel zonder probleem naar beneden kunnen drukken. 

Mijn indruk is dat beschuldigingen van complotten of manipulaties vaak een middel zijn om een gecompliceerde wereld op simpele wijze te verklaren. Als de wereld zich anders gedraagt dan verwacht, kiezen veel mensen ervoor om zij/men/hullie de schuld te geven van hun verlies en niet zichzelf en hun eigen keuzes. 

Troost bij verlies

Dat merk je vooral als andere IEX-bezoekers, die toevallig wel van de hoed en de rand weten over een bepaald onderwerp, op de forums uitleg geven. Dan blijkt maar al te vaak dat de complotdenkers eigenlijk helemaal niet zo graag willen weten hoe het echt zit. 

Dat een groot deel van de daghandel bestaat uit kortetermijntrading door mensen en computers. Dat computers van verschillende bedrijven aandelen aan- of verkopen - vaak in kleine porties - op zoek naar minieme winstjes. En dat die computers zich niets aantrekken van fundamenteel nieuws. 

Complotdenkers willen niet horen dat manipulatie wel bestaat maar heel erg moeilijk is en ook nog eens heel riskant. En dat het daarom uiteindelijk waarschijnlijk minder voorkomt dan vaak wordt gedacht.

Complot- en manipulatietheorieën hebben - naar mijn bescheiden mening - vaak een heel andere functie: ze geven troost bij verlies. Want dat is opmerkelijk. Er is alleen sprake van manipulatie als er geld wordt verloren. Als mensen op het forum over gemaakte klappers vertellen, dan komt dat maar zelden omdat een bank of hedgefund de koers hun kant op heeft gemanipuleerd.


"Modbreak Henk" is één van onze forummoderatoren, die dagelijks streng, rechtvaardig en onvermoeibaar het IEX-forum in het gareel houden. In columnvorm zal hij regelmatig verslag doen van de trending topics onder beleggers, en de interessantste discussies op het forum. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Modbreak Henk

"Modbreak Henk" is één van onze forummoderatoren, die dagelijks streng, rechtvaardig en onvermoeibaar het IEX-forum in het gareel houden. In columnvorm zal hij regelmatig verslag doen van de trending topics onder beleggers, en de interessantste discussies op het forum.

Meer over Modbreak Henk

Recente artikelen van Modbreak Henk

  1. nov '16 Pharming en de Zwarte Ridder 94
  2. aug '15 Moneymaker sprak TomTom 27
  3. aug '15 Imtech: W&W tegen de rest 109

Gerelateerd

Reacties

52 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Mist 4 juli 2014 15:15
    Heb uw collum met belangstelling gelezen en dat is de reden dat ik me heb aangemeld. Ik volg het forum al geruime tijd en het is opvallend dat mensen alles aanvallen wat niet in hun straatje past. Dan nog gezwegen over de persoonlijke aanvallen die ik regelmatig lees. Jammer want ik denk dat je veel van elkaar kan leren.
  2. Humans R underrated 4 juli 2014 17:05
    Goede column.
    Psychologisch interessant fenomeen inderdaad, lijkt vaak neer te komen op een soort magisch denken wat eigen falen maskeert.
    Wat ook grappig is vaak, is dat wanneer je kanttekeningen of vraagtekens plaatst in de fora, betreffende dit soort theorieen, je al snel verdacht wordt van betaald onderdeel van het complot te zijn.
  3. [verwijderd] 4 juli 2014 20:48
    ER is veel manipulatie of oneerlijk handel.
    Vaak stoploss net even nog uit tikken, hier laten kopen hoger en de volgende dag weg geld of ze blijven er even op hangen dagen, en bij opening met spyke even uit tikken en daling inzetten dat denk had het wel zo eerlijk uitgetikt moeten worden. Mag bijna nooit eens op 11 cent iets kopen.
    Of men haald bied en laat gewoon weg en later terug komen, heb je ook al verlies.

    En aandeel antonov was ook een flater, je wordt bedonderd waar je bij staat.
    Zijn feiten die ik zie, en soms heb meegemaakt.

  4. [verwijderd] 14 juli 2014 11:37
    quote:

    OldAndWise schreef op 4 juli 2014 18:33:

    Wat een onzinverhaal. Alsof manipulatie niet dagelijks bewezen wordt met de miljardenboetes aan bedrijven.

    Modbreaker.... Wel even de feiten op deze wereld aanhouden en geen fantasy wereld bedenken ....
    Dagelijks, zegt u.
    Dan ben ik benieuwd naar wat er vandaag, of laten we het iets ruimer nemen vorige week, voor miljarden boetes aan bedrijven zijn uitgedeeld?
  5. [verwijderd] 14 juli 2014 11:40
    quote:

    Ali Babba schreef op 4 juli 2014 16:03:

    Zoek eens uit hoe 'men' (HFT-ers?) de koersen van ING, Unilever, Phillips en Shell zo aanpast dat de AEX index vrijwel de US Futures repliceert? De correlatie tussen hoe de bedrijven presteren en de koersbeweging is daar heel ver te zoeken.
    Zoek eens uit?

    Waarom moet ik dat uitzoeken.
    Ik geloof niet in die voortdurende manipulatie van de koersen.
    U wel blijkbaar.
    Dus ik stel voor dat u het uitzoekt en dat dan hier meedeelt.
  6. [verwijderd] 14 juli 2014 11:42
    quote:

    Formule1-Fan schreef op 4 juli 2014 20:48:

    ER is veel manipulatie of oneerlijk handel.
    Vaak stoploss net even nog uit tikken, hier laten kopen hoger en de volgende dag weg geld of ze blijven er even op hangen dagen, en bij opening met spyke even uit tikken en daling inzetten dat denk had het wel zo eerlijk uitgetikt moeten worden. Mag bijna nooit eens op 11 cent iets kopen.
    Of men haald bied en laat gewoon weg en later terug komen, heb je ook al verlies.

    En aandeel antonov was ook een flater, je wordt bedonderd waar je bij staat.
    Zijn feiten die ik zie, en soms heb meegemaakt.

    Hoe doet men dat dan: 'stoploss even uittikken'?
    Daar ben ik nieuwsgierig naar.
  7. Stapelaar 24 juli 2014 14:43
    Ik heb eens wat vragen over door mij waargenomen handelspraktijken voorgelegd aan de AFM en werd vervolgens uitgenodigd voor een gesprek aldaar. Was boeiend om te horen hoe men er daar inzat, beurspraktijken aktief volgend. Maar helaas gaf men mij geen uitsluitsel over wat nu precies wel en niet is toegestaan. Mijn intentie om een draadje te openen over dit onderwerp heb ik toen maar even laten rusten.

    De AFM stelt wel dat vooral de intentie van een order bepalend is bij de conclusie of er wel of niet sprake is van koersmanipulatie. Daarom valt het Heijmans voorbeeld inderdaad onder de definitie van manipulatie. Maar naar mijn mening: als je twee keer tien stukken had gekocht zou het moeilijker zijn om je van manipulatie te beschuldigen.....

    Het voorbeeld dat ik in dit verband noemde bij de AFM was bij obligaties, waar telkens een freeze optreedt als de koers meer dan een punt zou kunnen stijgen of dalen. Ik nam regelmatig waar dat één obligatie werd verhandeld om de door Euronext toegestane bandbreedte op te doen schuiven. De AFM vond dit koersmanipulatie, dus een (potentieel) strafbare handeling.
  8. forum rang 10 voda 24 juli 2014 16:03
    Beste Henk (en IEX),

    Jaren geleden is mij ooit door de IEX gevraagd of ik geen interesse had om Moderator te worden? Ik moest vanwege belangenverstrengeling, wel stoppen met posten. Ik heb het toen niet gedaan.

    Vind het nu wel opvallend dat iemand van het Moderator team, nu met columns komt, vlot antwoord, en daarnaast ook regelmatig diverse fora "schoonveegt". Is het rustiger geworden qua "modereren"?
    Waait er een "nieuwe" wind binnen het team?

    Vanwaar deze stap van de IEX?

    Bij voorbaat dank voor een eerlijk antwoord.

    Met vriendelijke groet,

    Voda (Hans)
  9. [verwijderd] 24 juli 2014 16:25
    Dag Voda.

    Ik ben ook helemaal gestopt met het posten op IEX.
    Sinds ik hier werkzaam ben, heb ik geen reactie meer geplaatst op een forum.

    Eerlijk gezegd heb ik het niet kort gesloten met de IEX leiding dat ik wel mag reageren onder mijn eigen column.
    Ik ging daar stilzwijgend vanuit. In deze situatie is communicatie met onze bezoekers toch verantwoord, lijkt me.
52 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links