Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Moneymaker sprak TomTom

Moneymaker sprak TomTom

De alom bekende IEX-bezoeker Moneymaker heeft weer een gesprek gehad met de PR-afdeling van TomTom. De eerste keer dat deze doorzetter dat voor elkaar kreeg werd een summary van dat gesprek alhier op IEX gepubliceerd. Die dag stond TomTom op een bepaald moment 10% hoger.

Toeval? We zullen het zien.

Hieronder vindt u vrijwel letterlijk de info die Moneymaker heeft gedestilleerd uit zijn gesprek met mevrouw Bisera Grubesic van de afdeling Investor Relations van TomTom. Let wel: ik en mijn duidt dus op Moneymaker.

Enige onafhankelijke kaartenmaker

 • TomTom is nu nog de enige onafhankelijke kaartenmaker in de wereld. Nog dit jaar willen ze het nieuwe kaartenplatform invoeren en het oude eruit doen. Een echte game changer voor real time maps.

 • TomTom heeft meerjarige contracten met Apple.

 • Wat betreft het belang dat John de Mol heeft genomen wilde mevrouw Grubesic niets kwijt en werd ik verwezen naar John de Mol zelf voor zijn redenen en bedoelingen.

 • Telematics in de verkoop vroeg ik en zo ja wat te doen met de opbrengst? Antwoord: Telematics heeft een zeer sterke positie en doet het bijzonder goed qua groei. TomTom wil uitbreiden en zoeken naar mooie prooien in Europa. Mijn suggestie om het af te splitsen van TomTom zelf en apart naar de beurs te brengen is genoteerd. (Ik maakt eruit op dat ze daar mee bezig zijn.)


TomTom wil groeien

 • De cashpositie is goed maar wordt niet gebruikt voor inkoop van aandelen of dividend. TomTom wil met het geld investeren en dat investeren is heel belangrijk voor TomTom want ze willen groeien.

 • Mijn vraag of Audi, dat onderdeel is van de kopers van Here en weer valt onder Volkswagen, geen problemen voor de samenwerking met VW geeft? Antwoord: shorttime zeker niet longtime geen echt antwoord.

 • Ik vroeg erop door omdat ik het gevoel had dat ze niet helemaal open kon zijn maar ik vermoed dat er toch met VW zaken op komst zijn.

 • Ik vroeg waarom er nog steeds geen reactie van TomTom is naar aanleiding van de verkoop Here. TomTom vind dit op dit moment niet nodig. Ik zei dat de aandeelhouders dat wel erg op prijs zouden stellen en graag willen zien hoe TomTom tegenover deze gebeurtenis staat en wil anticiperen. Ze kon daar niks over zeggen!


Boegbeeld Goddijn

 • Ik benadrukte nog dat een CEO het boegbeeld is van een bedrijf en dat de heer Goddijn wel iets beter zijn bedrijf mocht promoten en in de picture mag zetten zeker als er momentum is. En dat is er na de Here-verkoop. Ik denk en hoop dat ze met mijn suggestie aan de slag gaan en dat we toch nog een CEO-bericht gaan krijgen.

 • Voor wat betreft de omzet en winst voor het tweede halfjaar geen nieuwe feiten. De hogere euro werkt mee in voordeel resultaten.

 • Heb ook aangegeven dat TomTom bij interesse van partijen (Microsoft - autobouwers dat onlangs te lezen was) dit moet melden omdat de aandeelhouders daar recht op hebben. In het verleden hebben we te vaak achteraf pas feiten gehoord. Werd genoteerd.

Moneymaker concludeert: Telematics staat er heel goed bij/voor en groeit hard en wordt volgens mij afgesplitst van de groep. Er speelt iets met VW Binnenkort komt er een bericht van de CEO van TomTom over de verkoop van Here. Hoe gaat TomTom anticiperen?

Er is heel veel vertrouwen binnen de groep.

Ik zeg met nadruk dit is mijn conclusie van het gesprek met mevrouw Bisera Grubesic. Over drie maanden mag ik het gesprek met haar weer aangaan.


"Modbreak Henk" is één van onze forummoderatoren, die dagelijks streng, rechtvaardig en onvermoeibaar het IEX-forum in het gareel houden. In columnvorm zal hij regelmatig verslag doen van de trending topics onder beleggers, en de interessantste discussies op het forum. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.


Auteur: Modbreak Henk

"Modbreak Henk" is één van onze forummoderatoren, die dagelijks streng, rechtvaardig en onvermoeibaar het IEX-forum in het gareel houden. In columnvorm zal hij regelmatig verslag doen van de trending topics onder beleggers, en de interessantste discussies op het forum.

Meer over Modbreak Henk

Recente artikelen van Modbreak Henk

 1. nov '16 Pharming en de Zwarte Ridder 94
 2. aug '15 Moneymaker sprak TomTom 27
 3. aug '15 Imtech: W&W tegen de rest 109

Gerelateerd

Reacties

27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. Boskalix 26 augustus 2015 13:12
  Henk, Als je ze over 3 maanden weer spreekt. Doe dan alsjeblieft eens de suggestie om als TomTom zelf met een wearable (lees TT Watch) op de markt te komen.
  De specs van zon TT Watch zouden als volgt moeten zijn.
  Horloge, foto cameraatje, support by jogging, Routeplanner (uiteraard), Runkeeper functionaliteit, Hartslagmeter, standalone te gebruiken als telefoon dus met een nano-sim-card. Misschien kunnen ze ook gaan samenwerken met een partij dit dit al bijna heeft maar zonder routeplanner. Ik ken wel een naam.
 2. [verwijderd] 26 augustus 2015 13:57
  Complimenten voor Moneymaker zijn onvermoeibare inzet en doorzettingsvermogen en uiteraard voor modebreak Henk voor zijnd meegaand-bereidheid met MM.

  Ten onrechte wordt MM niet serieus genomen door vele stalkers op het forum.

  Als belegger voel je je vaak machteloos als je ziet, dat een fonds in tegenspraak tot de werkelijkheid geen enkele mededelingen naar buiten brengt.

  Uiteraard kan iedereen zélf initiatieven nemen om elke Investor-Relator te gaan bellen of mailen, maar of je als relatief onbekende toch antwoord/reactie krijgt is een tweede. Vaak komen dergelijke acties in de prullenbak terecht, maar met IEX achter de rug?

  In dit geval Chapeau voor Moneymaker en modebreak Henk, omdat zij samen inmiddels "wereldbekendheid" hebben verworven met hun inmiddels 2e actie richting Tomtom.

  Thanks heren!

  Ciao!
 3. [verwijderd] 26 augustus 2015 14:09
  quote:

  Johan@61 schreef op 26 augustus 2015 13:57:

  Complimenten voor Moneymaker zijn onvermoeibare inzet en doorzettingsvermogen en uiteraard voor modebreak Henk voor zijnd meegaand-bereidheid met MM.

  Ten onrechte wordt MM niet serieus genomen door vele stalkers op het forum.

  Als belegger voel je je vaak machteloos als je ziet, dat een fonds in tegenspraak tot de werkelijkheid geen enkele mededelingen naar buiten brengt.

  Uiteraard kan iedereen zélf initiatieven nemen om elke Investor-Relator te gaan bellen of mailen, maar of je als relatief onbekende toch antwoord/reactie krijgt is een tweede. Vaak komen dergelijke acties in de prullenbak terecht, maar met IEX achter de rug?

  In dit geval Chapeau voor Moneymaker en modebreak Henk, omdat zij samen inmiddels "wereldbekendheid" hebben verworven met hun inmiddels 2e actie richting Tomtom.

  Thanks heren!

  Ciao!

  Inderdaad is moneymaker nu wereldberoemd in heel Nederland, en terecht!
 4. [verwijderd] 26 augustus 2015 14:29
  Waardering voor het doorzetten om vragen van beleggers beantwoord te krijgen. Ik lees (helaas) niets nieuws.

  Belangrijkste is wellicht dat TT het signaal heeft gekregen dat het voor investeerders belangrijk is om ook vanuit TomTom een reactie te horen op een grote verschuiving in de sector. (Als in een duopolie situatie 1 van de 2 partijen wordt gekocht en verticaal geintegreerd door 3 voorname klanten Daimler, BMW, Audi, dan mag je dat toch wel een major change noemen)

  En dat het partnership met Volkswagen gewoon lopende (en waarschijnlijk groeiende) is, maar dat je nooit weet wat er gebeurt als de overname van HERE ergens in 2016 geëffectueerd is (als de EU toestemming geeft aan die Duitse autobouwers). Toch zit me dat niet 100% lekker. Volkswagen heeft een R&D partnership met TomTom. Nu VW via Audi in het bezit is gekomen van HERE, doen zij nu kennis op die zij straks kunnen gebruiken bij HERE, als ze van kwade wil zijn.

  Anderzijds is het ook zo dat het Duitse trio weliswaar een concurrent van TomTom koopt, maar dat zij tegelijkertijd ook TomTom als partner zien en blijven dualsourcen. Het ging de Duitsers meer om het zekerstellen van toegang tot HERE (dat het niet door UBER werd gekocht) dan dat het hen te doen is om te zorgen dat HERE een sterkere positie in Automotive krijgt. Idealiter vanuit hun perspectief zorgen ze voor een machtsevenwicht tussen HERE en TomTom en zorgen ze dat beiden blijven investeren.

 5. Jejo303 26 augustus 2015 14:40
  Complimenten voor Moneymaker en Modbreak Henk!

  Wel erg jammer dat op deze manier, de "kleine" belegger achter zijn informatie moet komen van een bedrijf met een technologie waar nu zoveel om te doen is!

  Ik hoop dat TomTom nu eens zelf de aandacht naar zich toe trekt en wat meer in de picture verschijnt!
 6. groeibriljant 26 augustus 2015 14:43
  Zeer goed initiatief MM! Dankjewel.
  Ben benieuwd of Goddijn nu eindelijk eens naar buiten gaat treden. Er is veel te veel vaagheid. Hij zou veel duidelijker moeten zijn rondom de jarenlange ontwikkeling van het unieke nieuwe real time platform.

  Het verhaal is volgens mij heel simpel in 4 statements uit te leggen:

  1-de enorme ontwikkelingskosten van dit real time platform, dat ook sensordata uit de auto verwerkt, hebben de winsten de afgelopen jaren fors gedrukt (het zou fijn zijn als Goddijn eens een bedrag noemde maar met 500 ingenieurs 3-5 jaar ontwikkelen lijkt mij dat geen klein bedrag);

  2-door dat nieuwe platform loopt TomTom x-jaar voor op haar enige concurrent in Automotive, HERE (minimaal 3 jaar?);

  3-nu HERE wordt overgenomen door het consortium van 3 Duitse autobouwers verwacht TomTom de komende 5 jaar een forse groei in marktaandeel (veel orders zijn al binnen dus een groei van nu 20% naar straks 40% is eigenlijk al binnen, maar liever hoor ik Goddijn zelf zeggen dat hij minimaal 50% verwacht);

  4-TomTom gaat haar kaarten afsplitsen en een eigen beursnotering geven om de enorme onderwaardering aan te pakken en de toekomst veilig te stellen door strategische participaties van Apple, Bosch, Toyota, GM etc.)

  Succes met je verdere inspanningen MM en hopelijk lukt het je om ook John de Mol aan de tand te voelen. Die zou ook een stuk duidelijker moeten zijn over hoe hij denkt te bereiken dat TomTom de enorme onderwaardering van het aandeel gaat oplossen. Het afplisten van alleen Telematics lijkt mij onvoldoende.
 7. forum rang 5 theo1 26 augustus 2015 14:55
  @Justin,

  Wat had je dan gedacht? Als ze echt iets nieuws hadden gezegd, waren ze in overtreding geweest wegens lekken van koersgevoelige informatie. Ze kunnen alleen maar nietszeggende antwoorden geven.

  Als ze zeggen dat de overname van Here betekent dat ze business aan VW kwijtraken, is dat koersgevoelig. Dat kunnen ze dus niet zeggen. Ze kunnen om dezelfde reden niet zeggen dat het niet uitmaakt. Het enige dat ze kunnen zeggen is dat bestaande contracten gerespecteerd worden. Maar dat is wiedes, het zou schandalig zijn als dat niet zou gebeuren. Je kan niks concluderen uit hun antwoord en dat hoort ook zo. Als ze echt iets willen zeggen, brengen ze een persbericht uit en dat gaan ze niet doen alleen maar omdat sommige particuliere speculanten daar op kicken.
 8. [verwijderd] 26 augustus 2015 15:05
  quote:

  theo1 schreef op 26 augustus 2015 14:55:

  @Justin,

  Wat had je dan gedacht? Als ze echt iets nieuws hadden gezegd, waren ze in overtreding geweest wegens lekken van koersgevoelige informatie. Ze kunnen alleen maar nietszeggende antwoorden geven.

  Als ze zeggen dat de overname van Here betekent dat ze business aan VW kwijtraken, is dat koersgevoelig. Dat kunnen ze dus niet zeggen. Ze kunnen om dezelfde reden niet zeggen dat het niet uitmaakt. Het enige dat ze kunnen zeggen is dat bestaande contracten gerespecteerd worden. Maar dat is wiedes, het zou schandalig zijn als dat niet zou gebeuren. Je kan niks concluderen uit hun antwoord en dat hoort ook zo. Als ze echt iets willen zeggen, brengen ze een persbericht uit en dat gaan ze niet doen alleen maar omdat sommige particuliere speculanten daar op kicken.
  Uiteraard. Ik had niet verwacht dat ze iets koersgevoeligs zouden zeggen. Hoewel Tim Cook ook de fout in ging. :-)

  Jouw suggestie klopt trouwens niet helemaal.

  Als ze zouden zeggen dat ze business kwijtraken, dan is dat koersgevoelig. Maar als ze nou eens hadden gezegd dat hun R&D partnership met VW blijft zoals deze is; ook long-term? Dan is dat in principe geen lek (de situatie verandert niet) maar wel een verduidelijking voor beleggers.

 9. [verwijderd] 26 augustus 2015 15:07
  quote:

  Alex1976 schreef op 26 augustus 2015 15:01:

  [...]

  Hoe weet je dit zo zeker?
  Ik denk omdat het tegenwoordig wordt gecrosschecked door TomTom zelf. Zodat je zeker weet dat je obligate cq gescripte antwoorden krijgt. Beter is iemand die zich als onnozele belegger voordoet en daardoor iets hoort doordat de TT persoon aan de andere kant minder achterdochtig is.

 10. forum rang 5 theo1 26 augustus 2015 15:24
  quote:

  *Justin* schreef op 26 augustus 2015 15:05:

  [...]

  Uiteraard. Ik had niet verwacht dat ze iets koersgevoeligs zouden zeggen. Hoewel Tim Cook ook de fout in ging. :-)

  Jouw suggestie klopt trouwens niet helemaal.

  Als ze zouden zeggen dat ze business kwijtraken, dan is dat koersgevoelig. Maar als ze nou eens hadden gezegd dat hun R&D partnership met VW blijft zoals deze is; ook long-term? Dan is dat in principe geen lek (de situatie verandert niet) maar wel een verduidelijking voor beleggers.

  Waarschijnlijk weten ze dat helemaal niet. Dat partnership zal voorlopig wel blijven bestaan, maar wat er op lange termijn gaat gebeuren zal ook bij VW intern nu wel een onderwerp van discussie zijn. Gaan ze vol voor Here, voor al hun dochters, of blijven ze ook met TomTom werken? Dat lijkt me niet iets waar een bedrijf als VW binnen een paar weken over beslist.
27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links