Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Pharming en de Zwarte Ridder

Pharming: de 'exen' tegen de 'kan noggers'

 

De strijd tussen pumpers en dumpers is weer bikkelhard op de forums de laatste weken. TomTom, Heijmans, Pharming, noem maar op. Continu proberen beleggers hun eigen positie te bevorderen door een aandeel de grond in te boren of op te hemelen.

Het geeft wel het belang aan dat veel beleggers hechten aan info op de IEX fora. Gelukkig zijn er ook realisten, kritische geesten die het gewoon leuk vinden om over fondsen na te denken en daar geheel onbezoldigd hun mening over te geven.

Speciaal geval

Pharming is wel een heel speciaal geval. Op dat forum gaat het nog ruiger toe dan elders. Niet zozeer tussen pumpers en dumpers maar veeleer tussen zij die er nog in zitten - 100 aandelen van toen zijn er op dit moment 10.000 en groeiende - en de beleggers die er in gezeten hebben.

Oftewel: de wrok van de 'exen' tegen de hoop van de 'kan noggers'. Dat leidt tot fora vol schreeuwerige, jammerende, scheldende of gewoon idiote postings. Kortom... genieten geblazen. 

Minpuntje...

Pharming is er met Ruconest in geslaagd een werkend medicijn te maken en te verkopen. Een minpuntje is dat het investeerders in het fonds in de loop der jaren wel wat geld heeft gekost. Oftewel, van iedere euro in het aandeel bij introductie is nu nog circa een cent over.

Maar er is beter nieuws want vanaf nu gaat het goed komen met Pharming, aldus CEO Sijmen de Vries. Het bedrijf wil de rechten van de verkoop van het medicijn in de VS in eigen handen nemen en zal die inkomsten dus zelf opstrijken.

Die actie is overigens niet de keuze van Pharming zelf maar van Valeant die van de, blijkbaar weinig lucratieve, deal met Pharming af wil. Minpuntje zou ik zeggen.

Hulp van IEX

Al met al lijkt het erop of eronder voor Pharming. Het bedrijf moet geld ophalen om de aankoop te financieren en duivelskunstenaar Sijmen de Vries lijkt daarin geslaagd. Duur geld, maar toch. 

De Vries gebruikte daarbij ook IEX als communicatie middel - iets dat je meer CEO's ziet doen de laatste tijd - door diverse persberichten op onze forums te plaatsen. 

De Zwarte Ridder

Maar opvallend, De Vries is nog verder gegaan. Hij heeft via IEX een van de meest kritische geesten op de IEX forums, DeZwarteRidder (DZR), uitgenodigd voor een gesprek. Dat om in vriendelijke sfeer de scepsis van DZR over de nieuwe weg van Pharming weg te nemen.

De vraag is dus: houdt DZR van gebraden konijn? Zie hier zijn reactie op de uitnodiging.

DeZwarteRidder schreef op 28 nov 2016 om 17:21:

Met toestemming van de IEX plaats ik dit bericht:
26 november 2016 13:32


Hallo Henk, 


ik wil De Vries bedanken voor de uitnodiging, maar ik heb geen interesse in of belang bij een gesprek met De Vries. Alles wat hij kan zeggen is al bekend gemaakt. 
Ik hoop voor hem en het personeel van Pharming dat de grootste gok uit de geschiedenis van Pharming een happy end zal krijgen.

Ik heb geen wrok tegen Pharming en ook geen financieel belang bij een lage koers.

met vriendelijke groeten

DeZwarteRidder

De meningen op de forums zijn verdeeld over deze actie van Pharming. Vindt u dit een goed idee van Pharming of een zwaktebod?


"Modbreak Henk" is één van onze forummoderatoren, die dagelijks streng, rechtvaardig en onvermoeibaar het IEX-forum in het gareel houden. In columnvorm zal hij regelmatig verslag doen van de trending topics onder beleggers, en de interessantste discussies op het forum. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.


Auteur: Modbreak Henk

"Modbreak Henk" is één van onze forummoderatoren, die dagelijks streng, rechtvaardig en onvermoeibaar het IEX-forum in het gareel houden. In columnvorm zal hij regelmatig verslag doen van de trending topics onder beleggers, en de interessantste discussies op het forum.

Meer over Modbreak Henk

Recente artikelen van Modbreak Henk

 1. nov '16 Pharming en de Zwarte Ridder 94
 2. aug '15 Moneymaker sprak TomTom 27
 3. aug '15 Imtech: W&W tegen de rest 109

Gerelateerd

Reacties

94 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. Kwiirk 30 november 2016 12:15
  Sijmen de Vries, CEO van Pharming, springt er uit in zijn streven de markt te overtuigen van het gelijk van Pharming en van hem. Hij plaatst persberichten op IEX en nodigt de Zwarte Ridder uit voor een gesprek. Dat geeft aan dat er bij Sijmen geen enkele twijfel bestaat over zijn gelijk. Dat is voor iedere CEO zorgelijk, want zelfs hij weet niet zeker hoe het met Pharming zal gaan. Kennelijk heeft Sijmen in deze situatie zoveel houvast nodig dat niemand mag twijfelen aan zijn ongelijk. Mijns inziens geen teken van wijsheid noch van kracht.
 2. [verwijderd] 30 november 2016 12:40
  Heb het al eerder gezegd: Modbreak Henk = DZR :-)

  #toevalbestaatniet

  Ps: neemt niet weg dat ik zijn mening over Pharming volledig deel! Vuilnisbakkenfonds met [..] Sijmen de Vries als CEO Garbage.

  #tisniksenzalnooitwatworden

  [Modbreak IEX: Gelieve op uw taalgebruik te letten, bericht is bij dezen aangepast.]

 3. forum rang 9 josti5 30 november 2016 12:58
  Slimme poging van Pharming om kritische geesten de mond te snoeren...
  En het lukt, wat De Zwarte Ridder lijkt een beetje boel geschrokken, getuige zijn reactie...
  Gezien het track record, zou een uitnodiging aan Beur veel méér op z'n plaats zijn geweest!
  Beter nog: een open uitnodiging aan alle Pharming/IEXers -:)
  Een gedachtenwisseling, waarin S. de Vries de 'goede' antwoorden kan geven.

  Pharming is te veel, te vaak en véél te lang: 'ik zal het nóóit meer doen: geld vragen'.
  En iedere keer doen ze 't wéér!

  Disclaimer: geen belang (meer) in Pharming.

 4. Sursum 30 november 2016 13:40
  Ik vind het maar een vreemde, ietwat stokende Column; zeker voor een moderator van IEX.

  Wat me echter verbaast is dat DZR steeds weer als "kritisch geest" wordt beschreven. Ik merk daar recent nog maar weinig weinig van (momenteel eerder op het niveau van Declan/Ruud, alleen aan het andere uiterste).

  Als kritische forumleden bij Pharming zie ik op dit moment eerder AnalytischDenker, Beur en CW1884.
 5. forum rang 10 DeZwarteRidder 30 november 2016 14:45
  quote:

  Sursum schreef op 30 november 2016 13:40:

  Ik vind het maar een vreemde, ietwat stokende Column; zeker voor een moderator van IEX.
  Wat me echter verbaast is dat DZR steeds weer als "kritisch geest" wordt beschreven. Ik merk daar recent nog maar weinig weinig van (momenteel eerder op het niveau van Declan/Ruud, alleen aan het andere uiterste). Als kritische forumleden bij Pharming zie ik op dit moment eerder AnalytischDenker, Beur en CW1884.
  CW is aandeelhouder en hoogstens een klein beetje kritisch.

  En AD en Beur zijn misschien ook uitgenodigd, maar hebben een geheimhoudingsverklaring moeten tekenen in ruil voor een ritje in de Ferrari van De Vries.....

  (lol)
 6. [verwijderd] 30 november 2016 14:48
  Past precies in het straatje waar het beleid van IEX loopt:
  www.iex.nl/Forum/Topic/1251961/2/Weg-...

  Zelfs een CEO met een alias mag te kakken worden gezet, zolang het maar kliks op levert.
  Een fluim, eh pluim voor de modderatoren, eh moderatoren.

  Een draad met "Weg de de CEO van IEX group" zouden ze toch ook niet willen?

  Als je die zwarteridder aanspreekt op verband met IEX dan hoor je niks net zoals de CEO van Pharming die in gesprek wil.
  En we zullen nooit weten wat waarop de kretelogie, Leugens! & Nonesense!, van die zwarte ridder is gebaseerd.
  Kan in het boze sprookjes boek.
  Succes!

 7. marlanki 30 november 2016 15:05
  Ongehoord dat de redactie van IEX deze column publiceert van hun Mod. Henk (of te wel De Zwarte Ridder ? ). Een moderator moet boven alle partijen staan. Nu deze Henk is dat beslist niet.
  Bovendien geeft hij in zijn artikel bewúst foute informatie over Pharming. Valeant wilde niet van Ruconest af, maar Pharming gaat vóórdat Valeant om zou vallen (Valeant zit in grote financiële moeilijkheden) de verkooprechten terugkopen van Ruconest. Bovendien was de kans zeer groot dat Valeant zijn gekochte onderdeel Salix, die Ruconest in zijn beheer heeft, zou verkopen. Daar is zelfs al sprake van geweest.
  Onder dit artikel heeft moderator Henk ook nog eens zichzelf op de borst geklopt met de mededeling dat hij streng en rechtvaardig is. Wel deze man meet met 2 maten in zijn moderatie en is zéér duidelijk partijdig.
  Niets rechtvaardigs aan. De idiote postings komen vooral van DZR.
  (waarschijnlijk wordt mijn reactie hier ook weer "aangepast" of zelfs verwijderd). Moderator Henk is tenslotte rechtvaardig.
 8. [verwijderd] 30 november 2016 15:07
  quote:

  IlI schreef op 30 november 2016 13:25:

  'Die actie is overigens niet de keuze van Pharming zelf maar van Valeant die van de, blijkbaar weinig lucratieve, deal met Pharming af wil.'

  Weinig kloppend verhaal weer van IEX...
  Juistem III, het klop nie....

  Beste moderator Henk,
  Graag een update van uw riddersprookje. Hieronder de update van dhr. de Vries CEO van Pharming.
  Hartelijk dank.

  D-Day voor Pharming (update)
  Door Nico Inberg op 3 okt 2016
  www.iex.nl/Column/256807/D-Day-voor-P...

  Wel heeft CEO Sijmen de Vries een uitgebreide toelichting op de situatie rondom de deal met Valeant gegeven op het IEX-forum (13.34 uur).

  De situatie rond Valeant maakte dat zij zich in het afgelopen jaar noodgedwongen meer moest gaan concentreren op haar kernactiviteiten. Daartoe kwamen er ineens mogelijkheden dat een aantal zogeheten non-core activiteiten beschikbaar zouden komen voor verkoop en wij vonden dat RUCONEST daar onderdeel van zou moeten zijn. De keuze lag dus gezien de omstandigheden voor ons voor de hand.

  Verkoop in eigen beheer logische stap bij huidige transformatie
  Een ander soms opgebracht kritiekpunt van de deal is dat Pharming nu meer financiering zou moeten ophalen voor het opzetten van een eigen verkoopapparaat en het bekostigen van extra marketinginspanningen. Iets wat volgens een aantal volgers door biotech bedrijven over het algemeen juist wordt uitbesteed. Op zich is deze constatering vaak correct en gold ook voor Pharming in 2009 en 2010; om te overleven wordt het product noodgedwongen uit-gelicentieerd!

  Maar Pharming is dit stadium nu ontgroeid; wij vechten niet om meer te overleven, maar zijn door inmiddels gestaag groeiende inkomsten uit verkopen op weg een winstgevende Specialty Pharma te worden en dat gaat nu juist door deze deal (en het onder deze deal verkregen reeds functionerende verkoopapparaat) een enorme acceleratie krijgen.

  RUCONEST niet gedumpt door Valeant
  Een ander geluid dat ik hoorde is dat Valeant RUCONEST voor een ‘vriendenprijsje’ van de hand heeft gedaan, of dat ze geen enkele andere koper konden vinden en Pharming weer met RUCONEST hebben opgezadeld. Ik moet dat met kracht ontkennen.
  Het is publiekelijk bekend (uit het originele destijds gepubliceerde contract met Santarus), dat Valeant RUCONEST zonder onze toestemming niet mocht doorverkopen, tenzij het zelf volledig zou worden overgenomen. Er was voor Valeant dus weliswaar maar één mogelijke koper, maar er was tegelijkertijd verder geen enkele druk op Valeant om direct RUCONEST te moéten verkopen!


  We zien de deal met Valeant daarom als een faire voor Pharming interessante deal; US$60 miljoen te betalen voor een product met verkopen van meer dan US$30 miljoen en een functionerend verkoopapparaat, zodat wij nu op dit mooie moment die grote stap voorwaarts kunnen maken.
  Overigens heeft Valeant naar aanleiding van de deal US$199 miljoen moeten afschrijven op de boekwaarde van RUCONEST.

  Deze keer anders
  De kop van een artikel van Inberg van 7 september jl. op IEX.nl (zonder vraagteken) is mijns inziens juist: het is met de deal die we voorstaan inderdaad deze keer anders. Waar we in de afgelopen jaren vaak aan aandeelhouders gevraagd hebben om opnieuw geld in Pharming te steken door uitgifte van nieuwe aandelen terwijl we niet wezenlijk de bedrijfsvoering van de onderneming konden veranderen, maar moesten vechten voor lijfsbehoud, was de situatie rond Valeant het uitgelezen moment om vooruit te stappen en ons lot in eigen hand te nemen.

  Het is in onze sector voor een opkomend bedrijf zoals het onze “The Holy Grail” om een functionerend Amerikaans verkoopapparaat op te bouwen of in handen te krijgen. Dat lukt zeer weinigen. Het geeft onmiddellijke toegang - in ons geval met meer dan US$30 miljoen eigen omzet - tot de veruit grootste en best ontwikkelde farmaceutische markt ter wereld.
94 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links