Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De markt is als een tennisbal

De markt is als een tennisbal

Ik denk dat de beurs in een overgangsfase naar een berenmarkt zit. Beleggers nemen zonder twijfel minder risico en dat is de laatste fase van een stierenmarkt. Vorige week zijn er een aantal interessante zaken gebeurd waardoor ik u nu al een update wil geven.

Met een S&P 500 die afgelopen vrijdag voor het eerst in de geschiedenis boven de 1900 sloot kan het lijken alsof er niets aan de hand is. Sinds oktober 2013 doet echter een steeds groter gedeelte van het Amerikaanse beursgenoteerde bedrijfsleven niet mee met het elke-keer-weer-een-nieuw-record.

In de volgende grafiek ziet u in het zwart de S&P 500 met op de linker-as de standen. In het gearceerde gedeelte ziet u het aantal aandelen op de beurs van New York dat een nieuwe hoogste stand heeft bereikt. Op de rechter-as ziet u hoeveel dit er zijn.

Geleend geld

Dit soort grafieken ontstaan wanneer de meerderheid van beleggers denken dat het alleen veilig is om de grootste bedrijven te kopen. Dit risicomijdende gedrag werd eind vorige week nogmaals bevestigd door de beurs van New York.

Zij maakte namelijk bekend dat voor de tweede maand op rij beleggers met minder geleend geld beleggen dan de maand ervoor.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Tennisbal

Ik zie een stierenmarkt als een tennisbal die iemand omhoog gooit. Doen alle aandelen mee en willen beleggers met steeds meer geleend geld beleggen, dan gaat de tennisbal alsmaar hoger. Vallen er drijfveren weg, dan zal de tennisbal rustig blijven doorstijgen. Er zit immers vaart in de tennisbal.

De snelheid moet er eerst helemaal uit zijn. De tennisbal hangt stil en kan pas daarna aan zijn daling beginnen.

Net als met een tennisbal duurt het neerzetten van een top een heel stuk langer dan het neerzetten van een bodem.


Karel Mercx is zelfstandig beleggingsspecialist. . De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Karel Mercx

Karel Mercx is zelfstandig beleggingsspecialist. Tussen 2007 en 2013 heeft Karel veel ervaring opgedaan in de beleggingswereld als redacteur van het blad Beleggers Belangen. In de twee jaar daarna heeft hij als beleggingsspecialist bij Lynx gewerkt. Hij is regelmatig gastspreker op verschillende beleggingsevenementen. In 2012...

Meer over Karel Mercx

Recente artikelen van Karel Mercx

  1. jul '15 Jammer dat dalingen voorbij zijn 3
  2. mei '15 Blijf van goud af 31
  3. mei '15 Gouden tijdperk op komst 13

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 26 mei 2014 14:26
    quote:

    ik ben Diede/Kennie schreef op 26 mei 2014 12:05:

    Eens, behalve dat aan het einde van de bullmarkt juist vaker meer risico wordt genomen.
    Ik denk dat de markt al voorbij de fase is waarin extra risico wordt genomen. Twitter ging bijvoorbeeld van $74,73 naar $29,51. Ik zie beleggers de koers van Twitter niet naar nieuwe hoogtepunten brengen.
  2. [verwijderd] 26 mei 2014 14:37
    quote:

    ik ben Diede/Kennie schreef op 26 mei 2014 12:05:

    Eens, behalve dat aan het einde van de bullmarkt juist vaker meer risico wordt genomen.
    Kennie,

    Ik verwacht nog hulp van de centrale banken. DE ECB heeft aangegeven dat ze nog genoeg middelen achter de hand hebben om te stimuleren. Deflatie wordt niet toegestaan. De geldpers wordt aangezet en geld wordt minder waard. De spaarrekening wordt dan een stuk minder. Er is geen alternatief helaas. Er zijn nog meer geldverruimingen nodig.
  3. pro-zen 26 mei 2014 18:29
    Leuk, maar een bullmarkt kan zo maar nog een paar jaar doorgaan.. Wel met de nodige correcties, kijk maar eens naar het verleden, dan is 5 jaar helemaal niet zo veel. Neem daarbij het monetaire beleid en de herstellende economie in de eu/vs en je bent zo een paar jaar verder voordat er een langdurige bearmarkt aanbreekt. Daar veranderd een tennisbal weinig aan trouwens.
  4. Otto Obligatie 27 mei 2014 22:09
    Ik heb vier punten om je verhaal te ontkrachten:
    lage rente, QE, vermogensbelasting, inflatie.
    Men kan zich niet verooorloven uit aandelen/obli's te stappen, dus zoekt men meer risico/hoger rendement. Dat is wat afgelopen jaar is gebeurd en komende tijd nog gaat gebeuren. Pas als de de FED de rente in de VS laat oplopen is er sprake van een game changer en zelfs dan gaat dat heel geleidelijk
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links