Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Op naar de jaartop

De AEX kan deze week nog steeds de aanval inzetten op de top van vorige week tot de sinds 22 april stijgende toppenlijn. De eerste weerstand (top) ligt bij 405,40 en de stijgende toppenlijn is vandaag te vinden bij 406,50.

Dit zijn de laatste weerstanden tot aan de dubbele jaartop in de zone 408,50 – 409. Vorige week gaf ik aan dat deze jaartop opnieuw onder druk kon worden gezet binnen twee weken tijd. Deze verwachting is realistisch, vooral zolang de sinds de maartbodem stijgende bodemlijn intact blijft.

In de afgelopen vier dagen ondernam de AEX een aantal pogingen deze bodemlijn te testen. De index bleef hier continue boven waardoor deze bodemlijn opnieuw aan kracht wint. Er zijn nu meerdere hogere bodems te definiëren langs deze oplopende bodemlijn.

Bodemlijn

Vandaag ligt deze oplopende steunlijn alweer bij 398. Deze bodemlijn is de eerste duidelijke opgaande kortetermijntrend sinds begin dit jaar. Deze bodemlijn kan de aanzet zijn voor de opwaartse doorbraak door de 409.



Klik op de grafiek voor een grote versie

In de opmerkingen onder mijn column zie ik geregeld staan dat er ook een patroon is van lagere toppen. Als we kijken naar de top van 408,50 dan lag de enige relevante dalende toppenlijn in de bijgevoegde daggrafiek van de AEX, de dalende toppenlijn van de derde correctie van dit jaar die eind april al opwaarts werd gebroken.

Hierna werden er continu in het kortetermijnbeeld hogere bodems en hogere toppen gevormd. Als we elke keer een nieuwe en steeds minder steile dalende toppenlijn moeten trekken vanaf de 408,50 dan houdt deze pas op te bestaan zodra de 408,50 wordt gebroken.

Zolang er geen lagere bodems worden gevormd, kan er geen steeds minder steile dalende toppenlijn worden getrokken. De ondertoon is juist positief en ik verwacht dat de AEX een nieuwe poging zal ondernemen in de komende week om de jaartop te testen.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Onderkant derde correctie

Zodra de AEX de jaartop test, moeten we alert zijn op de vorming van toppatronen die een nieuwe terugval kunnen starten. Toch acht ik de kans groot dat de AEX uiteindelijk op korte termijn deze zware weerstand zal doorbreken en de volgende fase in de stijgende middellangetermijntrend zal starten richting 426 – 428.

Daar liggen de bovenkant van het stijgende middellangetermijntrendkanaal en het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau tussen de huidige jaarbodem en jaartop. De kans is dus groot dat we in de komende dagen de weerstanden van 405,40 en 406,50 zullen opzoeken en mogelijk zelfs al de 408,50 – 409.

Aan de onderkant ligt de eerste steun bij 398 (stijgende bodemlijn). Deze bodemlijn startte bij de hertest van de jaarbodem in maart en heeft de zone 391,30 – 394,70 (onderkant derde correctie) als volgend raakpunt.

Sterke indicatie

In de afgelopen dagen werd deze bodemlijn opnieuw enkele keren getest. Elke test ging overigens gepaard met de vorming van omkeerpatronen. In de afgelopen vier dagen werden in totaal twee bullish engulfings gevormd, een krachtig bodemsignaal in het zeerkortetermijnbeeld.

Verder werd de dinsdag gevormde doji-candlestick alweer direct opgeheven. Onder de 398 ligt verder bij 397,70 nog de bodem van de afgelopen week als volgend steunpunt. Daaronder zou een hertest van de zone 391,30 – 394,70 mogelijk zijn, wat een verzwakking in het zeer kortetermijnbeeld zou betekenen.

Daar ga ik momenteel echter niet vanuit. Ook de technische indicatoren op dagbasis liggen er sterk bij, een stijgende trend en nog genoeg opwaarts potentieel. De MACD wendde in de afgelopen dagen ook een neerwaartse crossing af. Op naar de jaartop zou ik dus zeggen in de komende week.

Nasdaq

Ook de S&P 500 voert de opwaartse druk verder op en rondde gisteren ook een bullish engulfing af. Toch is een duidelijk slot boven de 1.897 noodzakelijk om de opgaande weg verder te vervolgen.

De Nasdaq 100 brak recent al zijn dalende toppenlijn van de forse correctiefase en heeft ondertussen een duidelijke opgaande trend ontwikkeld.


Klik op de grafiek voor een grote versie

DAX

Als laatste bevindt de DAX zich nog steeds in een opgaande trend sinds maart en is het ook hier wachten op een verdere en structurele doorbraak en vervolg richting 10.500.

Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

364 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 19 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Van der Stadt 22 mei 2014 09:27
    quote:

    robin3000 schreef op 22 mei 2014 09:15:

    [...]

    ja wederom mindere PMI cijfers EU...vraag me af hoe lang de slechte cijfers genegeerd kunnen blijven. De economie EU ligt totaal op zijn kont.
    US en Azië ook, ondanks de 98346593426593482659834593459834 triljoen nepdollars/euro's/yennen. Dus dat beloofd nog wat
  2. [verwijderd] 22 mei 2014 09:37
    quote:

    AEX RALLY schreef op 22 mei 2014 09:26:

    Kijk eens naar de koersbeweging van exact 22 mei vorig jaar op de amerikaanse beurzen en trek uw eigen conclusie!
    Tja een inverted hammer.. dat was echter na een forse opgaande fase.. nu gaan we al een tijdje redelijk zijwaarts.. dus waarom zou dat relevant zijn, enige overeenkomst die ik zie is de datum
364 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 19 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links