Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Teken van kracht

Met nog twee indexpunten te gaan is de AEX alweer aanbeland bij de jaartop van 409. Er werd een intradaytopje geplaatst bij 407. Ondanks dat de onderliggende opwaartse kracht fors is, beginnen de dagelijkse uitslagen minder groot te worden.

Dit is een normaal verschijnsel zodra een dergelijke weerstand in zicht komt. De vraag is naar mijn mening niet of maar wanneer de jaartop van 409 wordt gebroken. Enkele dagen van consolidatie hieronder zoals nu plaatsvindt, betekent niet direct dat er sprake is van vermoeidheid in de AEX.

Dit zie ik als opbouw van kracht voor de volgende uitbraak en volgende fase in de stijgende middellangetermijntrend. Gisteren zag ik een opmerking onder mijn column staan dat het niet spannend was om een weekdoel van 409 af te geven, maar dit doel noemde ik al eind vorige week al als richtpunt voor deze week toen de index nog een stukje lager stond.

W-formatie

De middellangetermijntrend is volledig intact gebleven tijdens de twee correcties van dit jaar en de AEX staat op het punt een grote W-formatie af te ronden. Een sterke dubbele bodem werd net onder de 380 gevormd, wat tevens een test van het 200-daags gemiddelde en de onderkant van de sinds eind 2012 stijgende bodemlijn betekende.

Vanuit deze W-formatie is voor de komende maanden een koersdoel te berekenen van 440 punten. Daar zie ik de index niet direct naar toe lopen, maar een of twee tussentijdse correcties daarvoor zou een normaal en sterk verschijnsel zijn.

Hiermee zou de vorig jaar ingezette weg van meerdere correcties vanaf steeds hogere jaartoppen worden vervolgd. Mijn doel voor de tweede helft van dit jaar ligt bij de zone 450 – 470. Voor de komende weken houd ik een doel aan van 420 tot 430.

Hier liggen zowel de bovenkant van het genoemde stijgende middellangetermijntrendkanaal als het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau tussen de top van 409 en de dubbele bodem van 379,50. Vlak daaronder ligt verder nog de 417,50 horizontale weerstand.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Derde gap

De komende dagen zullen dus in het teken staan van een test van de 409. De vraag is of de huidige consolidatie met steeds kleinere candlesticks genoeg opwaartse druk veroorzaken om de 409 direct te breken en daarboven te sluiten. Hierboven verwacht ik wel een snel opwaarts vervolg van tien tot twintig indexpunten.

Zolang de 409 niet direct wordt gebroken, is de kans op een kleine terugval nog mogelijk in de komende dagen. Daar moet niet teveel van worden verwacht naar mijn mening. De eerste belangrijke steunzone ligt bij 401,90 – 402,80.

Daar ligt de recente derde opwaartse gap en ook de eerste lagere top van eerder dit jaar. Zolang deze gap open blijft staan lijkt een snel vervolg in de komende week tot boven de 409 het meest realistische scenario.

Teken van kracht

Na de eerdere positieve divergentie in de RSI en MACD werden een week geleden de dalende toppenlijnen gebroken. De MACD heeft nog genoeg opwaartse ruimte voordat de jaartoppen worden bereikt. De RSI nadert deze toppen al wel, die net onder de 70-grens liggen.

Het is een sterk signaal als de doorbraak boven de 409 in de AEX samenvalt met een beweging van de RSI boven de 70. Veel neerwaarts ingestelde analisten en beleggers zullen dan direct overbought roepen, maar ik zie dit als teken van kracht. Een index kan tijdens een forse opwaartse versnelling namelijk langere tijd boven de 70-grens noteren.



Klik op de grafiek voor een grote versie

Goud

Ik schreef al over de situatie bij goud. Daar vond een forse daling plaats na de recente uitbraak boven de langere dalende toppenlijn. De koers mocht terugvallen tot ongeveer de 1.265, waar een belangrijke voormalige steun ligt. Met een bodem tot op heden van 1.277 is de koers redelijk dicht in de buurt geweest.

Gisteren brak goud door zijn zeer scherp dalende toppenlijn vanaf de recente top. Hiermee lijkt deze correctie ten einde en mag een herstelbeweging naar de 1.370 – 1.380 worden verwacht. Hiermee zouden ook de contouren zichtbaar worden van een groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon.

Zodra ook de 1.370 – 1.380 in de komende weken opwaarts wordt gebroken, wordt dit patroon geactiveerd en kan de goudprijs aanzienlijk verder oplopen.



Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

263 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 3 april 2014 08:54
    Goed zo!

    Ik gooi alles op Calls!

    Ik las ergens, dat TA geld verdienen als water betekent!

    Jammer dat al mijn spaarcenten inmiddels op zijn!

    Edit: Zou Draghi na het wegvallen van Bennie de Next Powerfull Man on Earth worden???

    Wie weet doet Mario ook aan TA en leest hij dagelijks met smart de columms van Bas?

    Ciao!
  2. [verwijderd] 3 april 2014 09:35
    Net zoals met Crim zal het zijn sell/buy the news. De maatregelen die zouden genomen worden om deflatie te bestrijden zouden toch al in de hogere koersen moeten zitten dacht ik.Maar vandaag las ik op IEX dat bij bloomberg bij rondvraag analisten ze geen nieuwe maatregelen verwachten van Draghi.????
263 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links