Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De waarde en niet de koers!

De waarde en niet de koers!

Misschien dat een Jip & Janneke-voorbeeld helpt. Laat ik zeggen, neem een bedrijf als Unilever.  De cijfertjes verzin ik ter plekke, want het gaat om het principe:

  • U geeft het bedrijf 1 euro
  • Daar gaat Unilever een jaar lang Magnums, pindakaas en wasmiddelen van maken en onderzoek doen naar nog betere Magnums, pindakaas en wasmiddelen
  • Na een jaar heeft Unilever daarmee ongeveer een dubbeltje per geïnvesteerde euro verdiend
  • Daarvan betaalt het concern 0,04 euro aan u en die overige 0,06 euro wordt opnieuw geïnvesteerd
  • U doet dat ook. U laat die ene euro plus die vier cent in Unilever zitten (is 1,04 euro), waarmee het concern... Zo begint dit verhaaltje weer van voren af aan
  • Huiswerk: wat is die ene euro na vijf, tien, dertig, vijftig en honderd jaar waard? Yep, 1,22, 1,48, 3,24, 7,11 en 50,50 euro

Dit is nou waardebeleggen. Zo doet Warren Buffett het ook. U kijkt naar wat een bedrijf in de toekomst kan en gaat verdienen. U ziet aan de bedragen dat dit in de loop van de jaren (samengestelde interest!) als een raket gaat. Eigenlijk is het verhaal nog mooier, want goede bedrijven verhogen ieder jaar hun dividend.

Liefst met meer dan het inflatiepercentage. Fundamentele beleggers, analisten en Buffett rekenen op basis van dit soort cijfers de theoretische waarde van bedrijven en aandelen uit. Daar komt een bedrag uit... en vervolgens kijken ze naar de beurskoers. Staat die lager? Kopen. Staat die hoger? Laat maar even.

Nee, ik zeg niet verkopen. Want dat doen waardebeleggers niet zo snel. Waarom zou je iets dat waarde heeft en toevoegt verkopen? Omdat, door de waan van de dag, de koers er ver onder staat? Ben je gek, vroeg of laat komt échte waarde altijd bovendrijven op de beurs. Dure en goedkope beurzen, weet u wel.

Handelen en beleggen

Ik weet het, voor de meesten van u is dit gesneden koek. Ik krijg alleen vragen op Twitter van mensen die ook willen beleggen en horendol worden van die AEX die iedere dag alle kanten uitvliegt. Vandaar dat ik een poging doe de twee belangrijkste beursspelletjes van elkaar te scheiden. Grofweg zijn dat:

  • Handelen om koerswinst te boeken
  • Lange termijn waardebeleggen

Alsof je een 500 meter tegen een 10.000 meter schaatser laat uitkomen. Het is beide op ijs, het is beide schaatsen, maar toch anders. Handelen en beleggen zijn ook twee volledig verschillende takken van sport die elkaar raken op de beurs. Ze hebben elkaar ook nodig, de een kan niet zonder de ander bestaan.

Wie het niet als hobby heeft - laat staan als professie - kan handelen maar beter achterwege laten, naar mijn bescheiden mening. U legt het bijna gegarandeerd af. Al is het maar door de kosten. Het mooie aan lange termijnbeleggen is dat u er maar twee dingen voor nodig hebt: engelengeduld en ijzeren discipline.

Ga wat leuks doen!

Juist, dat blijkt lastig voor de meeste mensen. Ik weet van bankiers dat de meeste lange termijnbeleggers bijna iedere dag en minimaal één keer per week naar hun portefeuille kijken. Dom, want de kans is groot dat u dan domme dingen gaat doen. Door die waan van de dag, waar u dus niks mee te maken hebt.

Nee, niks! Want als u dertig jaar in aandelen belegt, komt ongeveer 75% van uw winst uit dividend en zo'n 25% uit koerswinst. Waarom dan naar die stomme koersen koekeloeren? Ga wat leuks doen. Wat kan u het schelen wat - bij wijze van - al die hysterische handelaren nu weer aan het doen zijn op de beurs?

U wacht uw kansen rustig af tot de koersen op het bord staan, waarvoor u de waarde-aandelen die op uw verlanglijstje staan wilt kopen. Zo ken ik mensen die blind Royal Dutch Shell bijkopen op 25 en 24 euro. Dat willen zij betalen voor de groei, de waarde en het dividend die dat bedrijf jaar op jaar laat zien.

Ik kan nog meer methodes uit de doeken doen, u vertellen dat u vooral naar kosten en risico moet kijken en niet naar rendementen uit het verleden en u vertellen hoe u in de loop van de jaren uw risico afbouwt. Maar goed, dat zijn weer heel andere verhalen. Ik hoop dat ik een beetje waardebeleggen heb kunnen uitleggen.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 7 maart 2014 16:09
    Als de koers laag is, kopen. Als de koers hoog is geen reden om te verkopen? Want wat zou nou een reden kunnen zijn: dat de koers door de waan van de dag laag staat?

    ----

    Tja ik vrees dat je zo aan het uitleggen blijft.

    Is een koers die door de waan van de dag hoog staat geen reden om te verkopen?!
  2. [verwijderd] 7 maart 2014 16:18
    Ook leuk om te lezen - The Intelligent Investor (Maar dan de editie met commentaar van Jason Zweig). Deze kerel beschrijft uitstekend het verschil tussen speculeren (i.e., de Pharming malloten) en investeren (Buffet's tactiek).

    Zelf ga ik uiteraard voor het laatste, maar het is soms moeilijk om niet in de mallemolen te worden meegenomen door alle gekte. Het advies om je dan ook niet met de beurs te bemoeien (behalve herinvesteringen) is ook zeer goed.
  3. [verwijderd] 7 maart 2014 17:09
    quote:

    Buzzz schreef op 7 maart 2014 16:09:

    Als de koers laag is, kopen. Als de koers hoog is geen reden om te verkopen? Want wat zou nou een reden kunnen zijn: dat de koers door de waan van de dag laag staat?

    ----

    Tja ik vrees dat je zo aan het uitleggen blijft.

    Is een koers die door de waan van de dag hoog staat geen reden om te verkopen?!
    AJK legt het natuurlijk niet perfect uit maar ik zou ook niet verkopen, stel je namelijk voor dat de koers na verkoop alleen maar zijwaards gaat en de waarde plotseling stijgt en dus weer 'moet' kopen. Dan verlies je alleen maar op transactiekosten tenzij je dat met rente op liquiditeiten weer goed maakt. Je kan natuurlijk ook zeggen dat de koers verder omhoog of omlaag gaat maar dan ben je de markt aan het timen, en dat is wat je nou net niet wil als lange termijn belegger.
  4. [verwijderd] 7 maart 2014 17:34
    Het idee van waarde beleggen lijkt op het eerste gezicht heel aantrekkelijk. In zekere zin is het dat natuurlijk ook. Zelf ben ik ook een grote fan van Warren Buffet. Toch zijn dingen over het algemeen niet zo simpel als zij op het eerste gezicht lijken. Stel je vangt bijvoorbeeld 4 procent dividend van een prachtig groeibedrijf. Wat blijft daar dan werkelijk van over na aftrek van al die kleine dingetjes die uw vermogen opvreten? Om er maar een paar te noemen. Vermogens rendement heffing, inflatie, bewaarloon (door sommige slimme brokers tegenwoordig omgedoopt tot service fee) en daarbovenop zit ook nog eens het risico van een zeperd, een bedrijf dat het uiteindelijk niet red en na verloop van de tijd een 100 procent verlies op levert (denk bijvoorbeeld aan de manier waarop SNS recentelijk bij veel beleggers uit hun portefeuille is verdwenen) en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het is niet mijn bedoeling om met deze reactie iedereen gelijk zijn hoop op rijkdom te ontnemen, maar rijk worden behelst echt iets meer dan een paar waarde aandeeltjes kopen en 30 jaar achterover leunen. Zeker in deze tijd, waarin ontwikkelingen een stuk sneller gaan dan een aantal jaren geleden. Zelf beleg ik veel in lange termijn posities, maar ik pas mijn visie wel voortdurend aan de veranderde realiteit aan. Overigens wens ik iedereen heel veel succes met zijn of haar manier van beleggen. Een fijn weekend allemaal!
  5. [verwijderd] 7 maart 2014 17:40
    Beste Arend Jan,

    Ik ben het met je eens dat beleggen een mooiere bestemming voor je geld is dan domweg speculeren. Echter, dat vandaag de dag de beurs een goede startplaats voor beleggen is, wil ik graag nuanceren. Beleg in (verbetering aan) een eigen huis (dus met minder geleend geld), zonnepanelen op je dak of een onderneming waar je zelf aan deelneemt. Je belegt dan in immaterieel genot/plezier én voor financieel gewin. Bovendien heb je volledig zicht op wat er met je beleggingen gebeurd (incl. afgewaaide dakpannen).

    Na vele jaren beleggen in 'solide' bedrijven op de beurs heb ik winsten gemaakt maar ook grote verliezen geslikt. Wat mij opgevallen dat de beurs sinds het nieuwe millenium steeds minder een plek geschikt is voor de kleine belegger (en dan bedoel ik van de buschauffeur tot de advocaat).

    ArcelorMittal, KPN, Fugro, SBM Offshore, Imtech, SNS, KPN; grote solide bedrijven met uitstekende vooruitzichten en positieve handelsadviezen die -vaak van een op andere dag- hard onderuit zijn gegaan vanwege 'lijken uit de kast'. "Wie had dat ooit gedacht, dit hadden we niet kunnen voorspellen" klinkt het daarna van dezelfde analisten. En als zij het al niet hadden gezien, dan heeft Jan Modaal al helemaal geen idee waar hij zijn geld in belegt! Deze enorme dalingen worden tegenwoordig keihard versneld door hedge-funds en andere grote shortende partijen. Alsof het bedrijf meteen geen stuiver meer waard is. Geen van deze aandelen is nog maar in de buurt gekomen van haar oude niveau. Daar zit je dan als kleine belegger met 50% verlies, of meer. De particulier overleeft onder de gratie van de grote jongens. Het bedrijf zal intrinsiek misschien meer waard zijn (soms) maar de koers gedraagt zich er vele jaren niet naar.

    Nu zult u wellicht zeggen; de genoemde aandelen zijn allemaal relatief recent (afgelopen paar jaar) hard gedaald, we staan er over 10 jaar zeker beter voor en dan is de zaak vast weer hersteld! Dat is mogelijk maar:
    (A) in de tussenliggende 10 jaar heb je geen enkel effectief rendement gerealiseerd, zelfs een magere 3% spaarrente met samengestelde interest had je namelijk 34% winst opgeleverd. Mocht het gecrashte aandeel na 10 jaar op oude niveau hersteld zijn, dan heb je nog niet eens de inflatie uit je investering!

    Maar nog belangrijker: (B) Laten we eens kijken naar een paar van die 'solide, beleggingswaardige' bedrijven die 15 jaar geleden hard onderuit zijn gegaan. Zijn die goed hersteld? We nemen ING, AHOLD en AEGON, die de kleine belegger in 1999 gekocht heeft. De bomen leken tot in de hemel te groeien en niemand zag het ooit eindigen:
    ANNO 2014, 15 jaar later, slikken de particuliere beleggers op deze 'solide, gerenommeerde' ING, AHOLD en AEGON nog steeds verliezen van respectievelijk -50, -68 en -87%!
    Nou dan kom je echt geen meter ver hoor, met je dividendrendement. Durft u garantie te geven dat er bij, pak 'm beet, Shell geen crisis uitbreekt? Omkopingen in 3e wereldlanden? Oorlogen in het Midden-Oosten?
    De bottom-line: er zijn op de beurs geen veilige havens onder de ondernemingen.

    Als de kleine belegger wel in de beurs wil belegger, zou ik hem aanraden uitsluitend in indices (bijv. met trackers) te beleggen, en dan niet onze eigen AEX, neen, die is zo onbetrouwbaar als de Russische maffia. Maar de S&P, DAX of FTSE. Déze indexen (eigenlijk: de economieën in de achterliggende landen) zijn namelijk wél hersteld 15 jaar na de crash. Had u deze gekocht in 1999 dan stond je nu al op minimaal 25% en max 85% winst, afhankelijk of je op de allerhoogste top of ergens in de zomer van 1999 was ingestapt. Had u gehandeld met een beetje gezond verstand en de zaak van de hand gedaan bij de 3 grote beurscrashes in 1999-2014 (15% onder top verkocht, 15% boven bodem er weer in) dan was de winst zelfs een veelvoud hiervan.

    Ik had graag gewild dat het nog mogelijk was te beleggen in individuele bedrijven, maar dat lijkt tegenwoordig lopen op hete kolen terwijl ergens langs de route een bom aan het aftikken is :( Warren Buffet is het uitstekende voorbeeld van iemand die rijk is geworden van beleggen in zorgvuldig uitgekozen, relatief jonge, kleine tot middelgrote bedrijven waar hij zelf uitstekend zicht op heeft. Heel wat anders dan 1000 stukjes ING en over 30 jaar nog eens kijken!

    Fijn weekend allemaal!

  6. Belegde boterham 7 maart 2014 20:37
    @Davidex, er is meer dan de AEX... Buffet belegd niet voor niets veel in de US, veel bedrijven keren dividend uit en er zijn er genoeg die dit jaar in jaar uit verhogen a la Coca-Cola.

    Misschien een cultureel verschil met Eu-bedrijven, waarvan enkele grote maar eens per jaar hun dividend uitkeren (denk aan Unibail), terwijl elk zichzelf respecterend bedrijf in de US, minimaal 4 keer uitkeert of helemaal niet (Google bijv),maar dit zijn dan vaak tech of biogen bedrijven.

    Het lijkt wel of de US meer bezig is met winst en winst uitkeren dan de bedrijven in de EU, maar kan aan mij liggen

    Ps nog grappig stuk op CNBC ivm Long life investments:

    Long-Term Thinking: 1800-2013
    By Morgan Housel

    Long-Term Thinking died last year. His last true friend, Vanguard founder Jack Bogle, was at his side. He was 213 years old.

    Long-Term Thinking lived an illustrious life that began at the start of the Industrial Revolution, when for the first time, people could think about more than their next meal. But poor incentives and the rise of 24/7 media chipped away at his health. The final blow came when a trader on CNBC warned that a 10% market pullback -- which has occurred on average every 11 months over the last century -- could be "devastating" for investors. "That's it," Long-Term Thinking whispered from his hospital bed. "There's no more room for me here." He died shortly thereafter as Bloomberg published its daily tally of how much the net worth of the world's billionaires had changed in the previous 24 hours.

    Long-Term Thinking endured the Great Depression, world wars, and spiking interest rates in the 1980s. But the last five years proved too much, as he fought for relevance with cable news, Twitter, and derivatives. He was hospitalized in May 2010 after pundits lost their collective minds over a "flash crash" that made a few stock prices freeze up for 17 minutes. "Computers froze for 17 minutes and they literally think American industry vanished," Long-Term Thinking told his psychiatrist. "These people are insane."

    Fifty years ago, the average stock was held for more than eight years, according to LPL Financial. By 2010, the average stock was owned for five days. Fifteen years ago, S&P 500 companies spent more than 40% of available cash flow on capital investments. That fell to just over 25% by 2007, with the difference going mostly to share buybacks, likely to boost option-based compensation. "Our culture has an endemic problem of short-term thinking," Long-Term said in his final speech in November. "Years have become months, months have become days, days have become milliseconds, and milliseconds have become careers. However much you think you're winning in the short run, you're losing in the long run."

    Long-Term frequently blamed media. Louis Rukeyser's Wall Street Week went off the air the same year Mad Money, Jim Cramer's daily investment show, debuted. The number of important financial events hasn't changed since Rukeyser could cover a whole week's news in an hour -- just the amount of drivel, gossip, nonsense, and hyperbole. It was too much for Long-Term Thinking to handle. Once the bastion of rational thought, he became the laughingstock of the financial world, repeatedly teased for his indifference to candlestick charts and the 50-day moving average.

    Some mourned his passing. Peter Burton, a hedge fund manager from Greenwich, Conn., said, "It's sad to see him go. Everyone in my field knows he was right. With our own money, we think years out in the future. But with clients' money, I have three months to be correct, or I'm out of a job." Shaking his head, he continued: "The dirtiest secret in finance is that few of us are incentivized to do what's right. Your pension fund, your 401(k), and your kids' college funds probably have a time horizon measured in decades. But you pay me based on how I perform against my peers every 90 days. It's such a joke."

    In lieu of flowers, his family asks that you turn off CNBC and stop checking your brokerage account.
  7. [verwijderd] 7 maart 2014 21:01
    Je aangehaalde stukje bevestigd precies wat ik betoogde, Belegde boterham. Lange termijn beleggen is dood. En dat is niet de schuld van de normale belegger, al is hij er wel de dupe van. Er is zeker meer dan de AEX, maar de doorsnee Nederlander zal juist in "onze" bedrijven beleggen. Ik durf te wedden dat 90% van het klein belegd vermogen in Nederlandse aandelen zit.

    Buffet belegt (naast de soort markt) ook in de VS omdat dat dicht bij huis is, hij heeft zicht op die bedrijven. Een eenvoudige Nederlandse belegger die over de oceaan meetuurt staat al een stap achter. Bovendien is beleggen in de VS (en al helemaal 10 jaar geleden!) relatief duur. Sommige solide bedrijven daar waren een goede investering geweest, het dividend is idd vaak beter. Maar er zijn er ook heel wat die nog lang niet volledig hersteld zijn van de dotcom-bubbel.

    En dan zijn er maar weinig lange termijn strategieën (buy-and-hold) die je de afgelopen 15 jaar veel zouden hebben opgeleverd. Je had je portfolio continu moeten aanpassen; maar bij de meeste bedrijven waarmee het mis ging, was er geen enkel teken aan de horizon, dus hoe had je dat moeten doen?

    Ik zal een bloemetje brengen naar 't graf van Long-Term.
  8. oldebox 7 maart 2014 22:58
    Volgens mij slaat die berekening juist nergens op.
    Het bedrijf maakt op 1 euro, 10 ct winst.
    4ct wordt uitgekeerd als dividend en dat investeer je weer.
    6ct wordt door het bedrijf zelf opnieuw geïnvesteerd.

    ...volgens het artikel:
    quote:

    schreef:

    Huiswerk: wat is die ene euro na vijf, tien, dertig, vijftig en honderd jaar waard? Yep, 1,22, 1,48, 3,24, 7,11 en 50,50 euro
    Die eerste 1,22 na 5 jaar is 1,04^5.

    Je moet volgens mij uitgaan van de volle 10ct. Of het bedrijf die 10ct zelf opnieuw investeert, of uitkeert als dividend wat herbelegd wordt, maakt niks uit. Dus volgens mij is het na 5 jaar 1,10^5=1,61

    Of een bedrijf dividend uitkeert (of aandelen inkoopt) of zelf opnieuw investeert, maakt voor het rendement dan ook helemaal niks uit.
  9. [verwijderd] 8 maart 2014 00:37
    Nooit afscheid nemen of nooit bijkopen is een verkeerde manier van lange termijn investeren. Je zou het waarde beleggen ook kunnen combineren met de tactiek van Robert Lichello, namelijk AIM. www.marktwijsheid.nl/aim/

    De excel en onderliggende formule geven je op bepaalde niveaus (portefeuille waardes / positie waardes) bedragen om af te romen of bij te kopen.
  10. forum rang 6 pietje-2005 8 maart 2014 09:36
    Denk dat je stock-pick en timing cruciaal is.
    Moet je toch nog vinger aan de pols houden, want zogenaamd gerenomeerde bedrijven kunnen door verkeerde visie van management toch redelijk snel door het putje gaan om daarvan nooit meer te herstellen, qua beurskoers. Zeker in de AEX (of wat daar ook voorheen in zat) heeft daar voldoende voorbeelden van.
    Moeilijk, moeilijk, de waan van een relatief korte periode te negeren.
  11. Belegde boterham 8 maart 2014 09:58
    quote:

    pietje-2005 schreef op 8 maart 2014 09:36:

    Denk dat je stock-pick en timing cruciaal is.
    Moet je toch nog vinger aan de pols houden, want zogenaamd gerenomeerde bedrijven kunnen door verkeerde visie van management toch redelijk snel door het putje gaan om daarvan nooit meer te herstellen, qua beurskoers. Zeker in de AEX (of wat daar ook voorheen in zat) heeft daar voldoende voorbeelden van.
    Moeilijk, moeilijk, de waan van een relatief korte periode te negeren.
    Dat is te vermijden, het probleem van timing.
    Stockpicking blijft maar dat is het spel anders investeren in fondsen a la een Skagen bijv.

    Het opbouwen van een positie hoef niet in een keer.

    Begin met een basis en breidt het bijvoorbeeld elk half jaar uit. Krijg je een meer gemiddeld aankoopbedrag en dit is dan onafhankelijk van de toestanden op de markten.

    Ik koop bijv standaard begin van de maand wat bij van mijn ontvangen dividenden, los van het humeur van de dag ";)
  12. Gold-finder 8 maart 2014 17:05
    Om nu meteen alles op de index/trackers te gooien, vind ik wel heel extreem.

    Voor mij is lange termijn belegger, beleggen in hoog-dividend aandelen en beleggen in bedrijven die dividendgroei laten zien.

    Ieder jaar je dividend gebruiken om nieuwe posities te openen. zo wordt je mandje ieder jaar groter in diversiteit.

    Zo ga ja door totdat je je hele kooplijst heb voltooit. Dan kan je bijkopen en nieuwe kansen zoeken. (vergeet ook niet de obligaties)

    Zo moeilijk is het niet, maar niets gaat vanzelf.
  13. Belegde boterham 8 maart 2014 21:48
    quote:

    davidex schreef op 7 maart 2014 21:01:

    Je aangehaalde stukje bevestigd precies wat ik betoogde, Belegde boterham. Lange termijn beleggen is dood. En dat is niet de schuld van de normale belegger, al is hij er wel de dupe van. Er is zeker meer dan de AEX, maar de doorsnee Nederlander zal juist in "onze" bedrijven beleggen. Ik durf te wedden dat 90% van het klein belegd vermogen in Nederlandse aandelen zit.

    Buffet belegt (naast de soort markt) ook in de VS omdat dat dicht bij huis is, hij heeft zicht op die bedrijven. Een eenvoudige Nederlandse belegger die over de oceaan meetuurt staat al een stap achter. Bovendien is beleggen in de VS (en al helemaal 10 jaar geleden!) relatief duur. Sommige solide bedrijven daar waren een goede investering geweest, het dividend is idd vaak beter. Maar er zijn er ook heel wat die nog lang niet volledig hersteld zijn van de dotcom-bubbel.

    En dan zijn er maar weinig lange termijn strategieën (buy-and-hold) die je de afgelopen 15 jaar veel zouden hebben opgeleverd. Je had je portfolio continu moeten aanpassen; maar bij de meeste bedrijven waarmee het mis ging, was er geen enkel teken aan de horizon, dus hoe had je dat moeten doen?

    Ik zal een bloemetje brengen naar 't graf van Long-Term.
    Dat ivm die 15 jaar ben ik niet geheel met je eens, dividend aristocrats hebben het allen prima gedaan. Sterker nog, gedurende de crisis gewoon hun dividend verhoogd.

    Je kunt een aandeel kopen om het later met winst te verkopen (speculeren), kunt ook een aandeel kopen om een cash-flow te genereren (dividend). De initiële aankoopprijs is dan in principe niet zo relevant als je doelstelling is bijv maandelijks een x-bedrag te ontvangen aan dividenden.

    Het probleem met veel solide betalers is dat de yield weinig lijkt, bijv 2%. maar dit wordt veelal wel jaarlijks verhoogd met gemiddeld 7%. Ik had er van de week weer in porto (Parker Hannifan, ook een aristocrat) die zijn dividend had verhoogd met 7%, microsoft onlangs met 25%.
    Het percentage wat ze uitbetalen van de winst ligt over het algemeen niet hoog, zeg rond de 50% (Coca Cola, oa), dit zorgt ervoor dat men dit nog jaren kan volhouden.

    Herinvesteren van je dividenden zorgt een exceptionele groei op de lange duur (die 15 jaar)

    Coca Cola dividend history www.nasdaq.com/symbol/ko/dividend-his...

    Daarnaast met gemiddeld 7% verhoging verdubbelt het dividend bedrag in 10 jaar. Tel uit je winst in 30 jaar, maar dit is afh van je leeftijd en niet velen zijn in staat om vroeg te beginnen.

  14. forum rang 10 DeZwarteRidder 9 maart 2014 10:17
    quote:

    guyvg1 schreef op 9 maart 2014 10:05:

    Na 50 jaar wordt 1 euro 7.11 euro....

    Ik verdiende 45 jaar geleden 200 euro per maand netto, stel dat ik dat maandloon toen 45 jaar wegzette en nu 7x zoveel waard is, dan zit ik nog ruim onder het maandloon van nu.
    Een goede zaak kun je dat moeilijk noemen... mvg guy
    Je kan ook zeggen dat je salaris nu veel te hoog is.....!!! lol
23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links