Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De rente is te laag

• Wereldwijde economische vooruitzichten verbeteren licht.
• Spanningen in Oekraïne kunnen verdere volatiliteit veroorzaken.
• Assetallocatie: overweging opkomend schuldpapier in dollar gesloten.

Meerdere factoren drukten op de markten, waaronder zwakke Amerikaanse cijfers (waren die inderdaad enkel een gevolg van de strenge winter?), een vertragende groei in China en spanningen rond Oekraïne. Na de massale verkoop van risicovolle beleggingsklassen, vooral in Europa, herstelden de markten deze week snel.

Beleggers zochten ‘veilige havens’ op waardoor de rente op Duitse staatsobligaties daalde, maar binnenkort zullen ze zich volgens ons wellicht weer vooral door fundamentele factoren laten leiden. In het licht van de verbeterende eurozone-economie is de rente volgens ons nog steeds te laag. Als de ECB niets doet, en zelfs als ze beperkt actie onderneemt om de hardnekkige deflatievrees aan te pakken, kan dit gunstig zijn voor onze short duration in Bunds.

Op 21 februari sloten wij onze overweging in schuldpapier uit de opkomende markten in dollar, deels op basis van de oplopende spanningen in Oekraïne en in landen als Venezuela en Thailand, maar ook in het licht van verzwakkende factoren in de opkomende markten zoals een tragere groei van de valutareserves en een afnemende export. Volgens ons zijn de waarderingen en het couponrendement niet gunstig genoeg.

PMI's per saldo beter

Onze wereldwijde voor het bbp gecorrigeerde inkoopmanagersindex (PMI) van de verwerkende industrie verbeterde, maar hij staat nog altijd lager dan de voorgaande maanden. De oorzaak dient vooral te worden gezocht in de Verenigde Staten die last hadden van een zeer strenge winter. In de eurozone verzwakte de PMI van de verwerkende industrie, maar steeg de PMI van de dienstensector. De Duitse PMI van de verwerkende industrie wees op verdere groei. De PMI's van het VK, Nederland en Zwitserland deden het uitstekend. De indices stegen ook in Griekenland, Ierland en Spanje.

De positievere economische ontwikkelingen en verwachtingen in de eurozone ondersteunen de Oost-Europese landen, maar de Russische economie heeft het nog steeds moeilijk. De vooruitzichten voor Turkije verbeterden.In Brazilië en Mexico daalden de PMI's. De Braziliaanse economie moet de renteverhogingen van de Banco Central do Brasil nog verwerken, wat een snel herstel onwaarschijnlijk maakt.

De PMI's daalden ook in Zuid-Korea, Taiwan, Indonesië en Vietnam. De twee Chinese PMI's van de verwerkende industrie waren zwakker, maar de reële indicatoren waren stabiel en de overheid blijft bij het groeidoel van 7,5%. Daarom lijkt vrees voor een forse vertraging ons overdreven. Een ‘opgeklopte’ vastgoedmarkt en de snelle kredietgroei blijven risico’s in China.

Volgens ons geeft de relatief hoge PMI in Japan een te rooskleurig beeld van de economie en dus bestaat de kans dat de Bank van Japan haar kwantitatieve versoepeling uitbreidt. Wel kan ze mogelijk eerst de gevolgen van de btw-verhoging in april afwachten.

ECB: klaar om te handelen

De vergadering van de beleidsmakers van de ECB op zes maart bracht geen verandering in de rentetarieven. ECB-president Mario Draghi herhaalde dat de centrale bank indien nodig verder zal ingrijpen. Zou de ECB ervoor kiezen het geld dat in de markt vloeit als gevolg van haar obligatieaankopen niet langer weer op te nemen, dan zou meer liquiditeit in het banksysteem komen en zou zo de marktrente ook kunnen teruglopen. Maar liquiditeitsschaarste is vandaag de dag niet het grootste probleem.  

Oekraïne: volatiliteit zou vooral Europese aandelen treffen

De spanningen rond de aanwezigheid van het Russische leger op het schiereiland de Krim houden de gemoederen nog bezig maar de kans op een gewapend conflict lijkt ons klein. De impasse kan weliswaar meer marktvolatiliteit veroorzaken, maar wij verwachten niet dat dit langdurig op risicovolle beleggingsklassen drukt.

Een eventuele escalatie van het conflict zou vooral nadelig zijn voor onze overweging in Europese aandelen vergeleken met Amerikaanse aandelen en voor onze short duration in Bunds. Europese aandelen zijn gevoeliger voor de situatie. Beleggers die zoeken ‘veilige havens’ zouden vooral hun toevlucht tot Bunds kunnen nemen. Wereldwijd aandelen zouden volgens ons minder te lijden krijgen.

IEX Kennispartner BNP Paribas

 


Joost van Leenders is beleggingsspecialist bij BNP Paribas Asset Management. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies. Lees hier de volledige disclaimer van BNP Paribas Asset Management.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Joost van Leenders

Joost van Leenders is beleggingsspecialist – allocatie en strategie bij BNP Paribas Asset Management. Zijn analyses dienen enkel ter informatie en zijn geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en zijn geen beleggingsadvies.

Meer over Joost van Leenders

Recente artikelen van Joost van Leenders

  1. nov '14 Duits vastgoed boven Amerikaans
  2. nov '14 Goede resultaten valutatrades
  3. okt '14 De risico's van China

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 9 maart 2014 18:11

    Onze wereldwijde voor het bbp gecorrigeerde inkoopmanagersindex is iets verbeterd lees in het stukje van Joost Leenders en dat is dan hoopvol.
    Zou misschien ook de reden zijn hiervan dat er even weer iets meer vraag is omdat de magazijnen leeg begonnen te raken bij veel bedrijven?

    Een grafiek gaat nooit in een streep omhoog of omlaag en na 12 kwartalen van krimp weer eens een kwartaal van beetje groei lijkt mij daarom vrij logisch.
    Als we 4 kwartalen van groei hebben en over 1 jaar stopt de stijging van de werkeloosheidscijfers en er is geen bank in de shit geraakt , dan pas ga ik misschien geloven in een langzaam herstel.
    Als banken weer kredieten gaan verstrekken aan MKB Nederland dan ga ik een beetje geloven in een beetje herstel.
    Als de woningmarkt weer stabiel is en vraag en aanbod elkaar gevonden hebben dan pas zou je kunnen beginnen met te denken dat het weer een beetje goed komt , ja een beetje want de gouden tijden van voor 2007 zullen echt niet weer terug komen.

1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links