Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Is de markt al euforisch?

Is de markt al euforisch? Zijn er al toppatronen gevormd? Op beide vragen kan met nee worden geantwoord. Toch verwacht ik dat voor de komende tijd het opwaarts potentieel beperkt is en de markt op zoek is naar een hogere top.

Nadat twee dagen geleden de stijgende toppenlijn werd gebroken, blijft de AEX erg sterk liggen. Deze toppenlijn was onderdeel van een relatief smal stijgend trendkanaal sinds eind 2012 op de logaritmische weekgrafiek. Deze toppenlijn was een behoorlijk sterke weerstand aangezien elke test vorig jaar gepaard ging met de start van een correctieve beweging.

Met de doorbraak is een einde gekomen aan dit stijgende middellangetermijntrendkanaal en is een versteiling van de trend in dit tijdstermijn ontstaan. Dat betekent dat we op zoek moeten naar een nieuw trendkanaal in de komende maanden. Deze zal gevormd gaan worden door de hogere bodems en hogere toppen die hierbij zullen ontstaan.

De bodemlijn zal naar mijn mening dit jaar dus steiler gaan verlopen dan die sinds 2012.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Naar 420

Ik geef al enige tijd aan dat de markt richting de 420 punten kan. Mijn eerdere verwachting dat dit in de laatste weken van 2013 zou gebeuren kwam abrupt ten einde met de start van de zesde correctie van eind vorig jaar. De herstelbeweging vanaf de bodem van destijds (375,90) was opnieuw zeer krachtig en snel.

Dit blijft een teken van kracht naar de toekomst dat alle correcties in een korter tijdsbestek werden goedgemaakt dan dat de correctie zelf duurde. Met de doorbraak van twee dagen geleden, lijkt niets de AEX meer in de weg te staan om in de komende periode verder op te lopen naar ongeveer 420.

Het is echter onmogelijk te zeggen waar en wanneer er precies een top gevormd gaat worden. Als we kijken naar de top van de afgelopen dagen betekent dit dat er ongeveer nog twaalf punten aan stijgingspotentieel aanwezig is. Dit is vergelijkbaar met het potentieel in veel andere indices voordat belangrijke weerstanden en doelen worden bereikt.

Extra alert

Maar of de top al rond de weerstand van 417,50 of pas ruim boven de 420 wordt geplaatst is niet te voorzien. We moeten in de komende tijd dan ook extra alert zijn op topvormingsignalen. Vooral toppatronen in de candlesticks kunnen daarbij een belangrijke aanwijzing zijn.

Na de opwaartse doorbraak testte de AEX gisteren de voormalige stijgende toppenlijn bij 407,50 terug. Ik verwacht dat de opgaande weg weer snel kan worden ingeslagen. Eerste horizontale weerstand ligt bij 409,60. Daarboven ligt bij 413 het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau van de voormalige zesde correctie van eind vorig jaar.

De laatste en meest belangrijke weerstand is bij 417,50 te vinden. Buiten de 407,50 als eerste steunpunt, is er verder een zeer steile stijgende kortetermijnbodem te zien. Deze startte bij de bodem van 375,90 en de bodem van drie dagen geleden bij 400,50 is dan te zien als eerste hogere bodem.

Opwaartse ruimte beperkt

Deze oplopende steunlijn is vandaag alweer te vinden bij 404 en zal door zijn steilheid uiteindelijk onhoudbaar zijn in de komende tijd. Onder deze bodemlijn ligt de bodem van 400,50 en natuurlijk de belangrijke 399,10. Hier liggen de bodems van eerder dit jaar en de bovenkant van de eind vorig jaar geslagen opwaartse gap die ervoor zorgde dat de voormalige jaartop van 398,60 werd gebroken.

Als ik verder kijk naar de technische indicatoren, dan testen deze bijna de toppen van vorig jaar. De RSI wil echter niet boven de 70-grens terecht komen, maar kan bij een laatste uptick in de komende tijd dit niveau nog wel slechten. Ook de volatiliteitsindex VIX test bijna de onderkant die al ruim een jaar als ondergrens wordt gebruikt.

Kortom de opwaartse ruimte is zeker nog aanwezig, maar wordt beperkt en we moeten alert zijn op topvormingsignalen.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

502 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 26 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 januari 2014 09:22
    quote:

    Abruzzi schreef op 17 januari 2014 09:18:

    Goedemorgen! Tegenvaller RD, maar no worries. Expiratiebelangen liggen boven 406. Dus we houden de markt sterk. RD is een mooi aandeel voor de lange termijn, met dividend, dus verwacht dat men die in de loop van de dag weer opslokt. No worries!
    Het is dat die Amerikanen nog slapen, die rammen er vanmiddag nog wel wat af denk ik. Koersdoel 24.

    En die AEX 412 is nu wel heel ver weg ;)
  2. [verwijderd] 17 januari 2014 09:32
    quote:

    longshort schreef op 17 januari 2014 09:20:

    Wilde gisteren laat nog long AEX gaan, gelukkig niet gedaan.
    Even aanzien wat te kopen.....geheel cash nog.
    Ik zit nog long sinds eergisterenavond maar ik heb nu wel veel 'Braveheart-momentjes' gehad; Hold... Hold... Hooooold.... ;-)
502 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 26 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links