Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

"Helicopter drop of money"

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. Onno* 22 november 2013 10:12
    Het is dus compleet omgekeerd, vooral dit:

    "Even if households decided not to increase consumption but re-balanced their portfolios by using their cash to acquire real and financial assets, the resulting increase in asset values would lower the cost of capital and improve the balance sheets of potential borrowers."


    Alleen de mensen die al geld geïnvesteerd hadden hebben hiervan geprofiteerd, niet aan mensen geld gegeven die dat dan gaan beleggen, maar andersom!
  2. [verwijderd] 22 november 2013 10:52
    "and improve the balance sheets of potential borrowers." Juist dat lijkt me heel riskant, in feite stimuleer je het meer lenen van geld, terwijl je dan de volgende bubbel vast opblaast. Nou wordt er nu te weinig geleend uit blinde paniek bij banken (die ook geen geld meer investeren in goede plannen) maar dat los je niet op door blond met geld te strooien. Wat je dan zou moeten doen is een overheidsbank (ja ik weet dat dit mensen tegen de schenen schopt) die concurreert met winstzoekende banken, zodat de economie kan doorgaan terwijl de banken hun balans opschonen. Want op dit moment hebben we 'gezonde' banken en een dode economie, want wie gaat er nou geld uitgeven? Voor je het weet ben je je baan kwijt, omdat je bedrijf z'n nieuwe plannen niet kan uitvoeren, omdat die bank vindt dat 0.05% kans op falen teveel is.
  3. PP parels 22 november 2013 13:27
    Bernanke beschrijft dat in een situatie waarin de rente om en nabij 0% is, deflatie kan worden tegengegaan door geld te drukken en dat geld de markt in sluizen.
    Net als hij beschrijft voor Japan zijn er echter bezwarende omstandigheden:
    - banken zijn relatief zwak / hebben te lage buffers
    - overheid en bevolking in US en EU hebben te hoge schulden
    Voor EU komst daar nog bij dat de politiek -net als in Japan- bang is dat geld bijdrukken en in de economie sluizen resulteerd in een herverdeling van geld.
    Het lijkt er op dat in deze situatie (de huidige!) de enige uitweg geld in waarde vermindert en geld overdraagt van de haves naar de have-nots. Politiek en vertrouwen zullen daar schade van ondervinden en dat wordt zolang mogelijk uitgesteld.
  4. PP parels 22 november 2013 17:31
    @Pareltjeszoeker Fiscale stimulatie in de vorm van lagere belastingen heeft een te beperkt effect. Het belastingvoordeel komt terecht bij de haves. Hun consumptie neemt weinig toe (ze hebben genoeg) en de bespaaring wordt belegd of opgepot (investeren heeft pas zin als er voldoende vertrouwen is en de consumptie toeneemt). Als geld overgedragen wordt aan de have-nots zal dat vooral de consumptie stimuleren. De investeringen van de haves zullen daardoor uiteindelijk ook beter renderen etc.
  5. [verwijderd] 23 november 2013 07:12
    quote:

    PP parels schreef op 22 november 2013 17:31:

    @Pareltjeszoeker Fiscale stimulatie in de vorm van lagere belastingen heeft een te beperkt effect. Het belastingvoordeel komt terecht bij de haves. Hun consumptie neemt weinig toe (ze hebben genoeg) en de bespaaring wordt belegd of opgepot (investeren heeft pas zin als er voldoende vertrouwen is en de consumptie toeneemt). Als geld overgedragen wordt aan de have-nots zal dat vooral de consumptie stimuleren. De investeringen van de haves zullen daardoor uiteindelijk ook beter renderen etc.


    fiscale stimulatie middels aftrekposten en hogere belastingen voor 3de en 4 de schijf heeft wel degelijk zin. De haves moeten geld uitgeven om iets voor te krijgen. De no-haves krijgen betaald werk ipv een uitkering. Lijkt me duidelijk en simpel.

    Voor de goede orde lagere belastingen voor de schijven 3 en 4 is volstrekt zinloos.
  6. [verwijderd] 23 november 2013 07:28
    @pp parels Helaas wantrouwt de overheid haar burgers en verhoogt zij de belastingen waar min of meer volledige controle op kan plaatsvinden zoals Accijnzen, btw, loonbelastingen.

    In een consumptie maatschappij waar wij met z'n allen in leven, werkt deze manier belasting onvoldoende en dient overheid daar waar nodig te stimuleren, die binnenlandse besteding aanjaagt, welke wel de binnenlandse werkgelegenheid stimuleert. De bouw middels onderhoudsaftrek eigen woning is een uitstekend voorbeeld i.c.m. Een beperking van de HRA voor de inkomens boven 100k en hypotheken 7,5ton en meer.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links