Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Eurootje, eurootje, wat ben je aan het doen?

Eurootje, eurootje, wat ben je aan het doen?

Is die dollar nou zo zwak, of die euro nou zo sterk? Hoe dan ook, de EURUSD-koers staat vandaag voor het eerst sinds de eurocrisis-nazomer van 2011 weer boven de 1,38.

Daar veranderen zelfs zwakker dan verwachte Europese inkoopmanagersindices niets aan. Die wijzen uiteindelijk ook nog steeds op groei, tenslotte. Ondertussen nadert er ook weer een donkere schuldplafondwinter, dus laten we het er maar op houden dat de dollar op het moment een minder sterk verhaal te vertellen heeft dan de euro.

Toch is het wel opvallend dat de euro naar meerdere maatstaven eigenlijk best wel duur is ten opzichte van de dollar. BNP Paribas heeft volgens Reuters een fair value voor EURUSD van 1,3355 staan.

Volgens de altijd leuke Big Mac-index van The Economist (die valutakoersen vergelijkt aan de hand van een product dat overal in de wereld exact hetzelfde is, de Big Mac) zou $1,26 nu een reële waarde voor de euro moeten zijn.

Website Z24 onderzocht laatst de prijsverschillen van een ander product dat mondiaal verkrijgbaar is, de iPad. De site keek alleen naar Europese verschillen, maar als we de Amerikaanse winkelprijs voor een iPad2 naast het Europese gemiddelde leggen, komen we ook op een fair value van ongeveer $1,27 uit.

Kortom, mocht de euro weer eens flink terugvallen tegen de dollar, dan is dat niet meteen het einde van de eurozone, het kan ook gewoon een gezonde correctie naar 'normale' niveaus betekenen. Op de redactie hebben we een blowup hangen van de IEX-voorpagina van 6 november 2001 (vraag niet waarom, hij hangt er gewoon). Kijk rechtsboven waar EURUSD toen stond. (En de AEX, ach, weet u nog wel...)


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

  1. 05 mei Buffett praat over AI en Apple, op het Damrak zijn de kleine smaakmakers aan de beurt
  2. 28 apr De puzzel van Powell en een overvolle agenda in een ingekorte beursweek
  3. 25 apr Pre-slotcall: AEX in het rood, dapper Unilever en oh-oh-Adyen 2

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. nestel 24 oktober 2013 16:03
    FANTASTISCH nieuws!

    2 jaar VOORDAT hij werd ingevoerd stond hij op zijn laagste stand ooit!

    "De euro is...,verwijderd van de hoogste stand ooit, die op 15 juli 2008 werd bereikt. Op dat moment was de euro 1,6038 dollar waard. De laagste waarde werd 13 jaar geleden genoteerd. Eind oktober 2000 zakte de euro tot 0,8230 dollar."

    De munten en bankbiljetten werden op 1 januari 2002 gelijktijdig ingevoerd in 12 landen van de Europese Unie, alsmede in Monaco, San Marino en Vaticaanstad, tijdens de grootste monetaire omwisselingsoperatie aller tijden.

    www.iex.nl/Nieuws/ANP_ANP-241013-171/...
  2. [verwijderd] 24 oktober 2013 16:36
    Er wordt steeds harder geroepen dat Europa aan het herstellen is. Niet dat het waar is of zo, maar misschien dat die roep Amerikaanse investeerders weer naar de Europese beurzen, en dus munt, lokt?

    Ze gingen ook letterlijk als gekken in Tweeter handelen, het zou dus zomaar kunnen dat ze weer in Europa investeren.
  3. nestel 24 oktober 2013 17:29
    quote:

    PingPong schreef op 24 oktober 2013 16:27:

    De euro is al op 1 januari 1999 ingevoerd.

    Tot 1 januari 2002 werden weliswaar nog de oude munten en bankbiljetten gebruikt in plaats van eurobiljetten, maar de omwisselingskoersen tussen de valuta van de eurolanden is al op 1 jan 1999 vastgelegd en daarna nooit meer veranderd.
    Klopt op papier sinds 1 jan 1999. De gulden is tussen 1999 en 2002 op papier zo'n 20 % in waarde gestegen in het euro mandje tov de Dem. Dit verschil is nooit aangepast en heeft er toe geleid, dat we minder euro's voor onze gulden kregen, dan dat waar we op papier recht op hadden!
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links