Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vivenda, voor al uw afval

Antonov mag dan van het Damrak verdwenen zijn, en Sopheon op onnavolgbare wijze ge-reversesplit, maar dat wil niet zeggen dat er geen speelfondsjes meer op Euronext te vinden zijn waar 'centenjagers' plezier aan kunnen beleven.

Het FD pakt vandaag uit met een groot verhaal - of nee, met drie verhalen maar liefst - over Vivenda. Voluit Vivenda Media Groep, maar dat 'Media' is nog slechts een herinnering aan een grijs verleden toen het bedrijf iets met huizenwebsites deed.

Uit dit artikel (paywall) blijkt hoe er in de loop der jaren is gegoocheld met het beursfondsje - Vivenda is een afstammeling van het roemruchte Newconomy van Maurice de Hond. Omgerekend naar de vele reverse splits is de koers van meer dan 50.000 euro gedaald tot de huidige 11 cent.

Sinds kort zit er dankzij adviseur en aandeelhouder Geert Schaaij weer een nieuwe activiteit in Vivenda - afvalverwerker Inverko - en dus is het 'nieuwe ronde, nieuwe kansen' voor de Vivenda-thrillseekers. De koers blijft overigens al een tijdje redelijk stoïcijns rond de 11 cent hangen.

Met de nieuwe deelneming is het spoor van vernieling dat het fondsje achter zich heeft gelaten niet uitgewist; het FD bericht ook over de 87-jarige belegger Henk Born, die na een mislukte belegging in Vivenda-obligaties beslag liet leggen op bankrekeningen van zijn vermogensbeheerder Keijser Capital en het huis van Keijser-bestuurder (en voormalig Vivenda-commissaris) Peter Nederlof.

Enfin, u bent dus gewaarschuwd - mocht u al de neiging hebben om het Vivenda-avonturenpark te betreden. Het FD wijdt ook nog een streng commentaar aan het noteringsbeleid van Euronext Amsterdam, dat lege hulzen en duiventilvennootschappen geen strobreed in de weg legt.

"Beleggers weten zo niet waar ze hun geld in steken en dat is slecht voor de reputatie van de Amsterdamse beurs en Nederland. De beurs zou een weerspiegeling moeten zijn van respect afdwingende activiteiten die in Nederland en daarbuiten worden ontwikkeld en uitgevoerd."

Tja. Als het criterium moet zijn dat de activiteiten 'respect moeten afdwingen' komt er wel meer in aanmerking voor delisting, vrezen we. Uiteindelijk is het doel van een beursnotering dat bedrijven aan kapitaal kunnen komen en beleggers de aandelen efficiënt kunnen verhandelen. 

Als dat gepaard gaat met volledige transparantie kunnen beleggers zelf hun keuzes wel maken. Maar misschien gaat het op dat laatste gebied toch nog iets te vaak mis.


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

  1. 25 apr Pre-slotcall: AEX in het rood, dapper Unilever en oh-oh-Adyen 2
  2. 24 apr Slotcall: ASMI en Tesla heersen, maar de AEX laat de winst glippen 1
  3. 23 apr Groene koersen op het bord, AEX-fondsen met cijfers en een volle agenda

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links