Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Op naar 373

Er zit een enorme opwaartse kracht in de AEX. Na de afronding van de correctie boven de dalende toppenlijn is er op een kleine terugtest na geen enkele terugval meer geweest. Deze terugval van vorige week naar de 342 resulteerde in bijna een terugtest naar de voormalige dalende toppenlijn maar ook in de eerste hogere kortetermijnbodem. 

Hierdoor is nu een zeer steile opgaande bodemlijn te zien die uiteindelijk door zijn steilheid onhoudbaar zal zijn. Deze bodemlijn is vandaag te vinden bij 353,50 en loopt dagelijks ongeveer anderhalve punt op. 

Deze derde en forse correctie van dit jaar heeft uiteindelijk geleid tot een hogere bodem in het langetermijnbeeld. Hij bleef ruim boven zowel de sinds 2011 als de sinds 2009 stijgende bodemlijn. In het middellangetermijnbeeld (sinds november) werd de stijgende bodemlijn wel neerwaarts gebroken, maar dit heeft in het langere beeld niet geleid tot enige aanpassingen. 

Klik op de grafiek voor een grote versie

Weg naar jaartop open
Mijn doel voor de tweede helft van dit jaar tot begin volgend jaar blijft onveranderd liggen bij de zone 400 – 420. Als we kijken naar de Fibonacci-projectieniveaus van deze derde correctie dan ligt het eerste projectieniveau (161,8%) overigens ook bij de 400 punten. 

In de afgelopen dagen brak de AEX boven zowel zijn laatste Fibonacci-retracementniveau van de correctie (61,8% bij 357,50) als boven zijn voormalige jaartop van 359. Hiermee werd een volgende fase gestart tijdens deze opgaande beweging waarbij de weg open staat voor een beweging naar minimaal de jaartop van 373. 

Ondertussen is de afstand naar dit niveau nog maar een paar procent. Ook een sterk signaal is dat deze correctie in een korter tijdsbestek wordt goedgemaakt ten opzichte van tijd dat de correctie duurde. Dit geeft aan dat er veel opwaartse kracht zit in de AEX. 

Volgend richtpunt
De enige weerstand tot aan de jaartop van 373 is te vinden bij 362,50, een niveau dat vandaag direct gebroken zal gaan worden. Enige weerstand mag binnenkort wel worden verwacht bij de zone 373 – 374. Buiten het feit dat hier de jaartop ligt, ligt hier ook de 374-weerstand. Hier ligt de top uit 2011 en het hoogste punt sinds de stijgende langetermijntrend in 2009 werd gestart. 

Ik houd rekening met een doorbraak hierboven in de komende weken. Daarboven ligt als volgend richtpunt voor de komende tijd de stijgende toppenlijn die nu bij 377,50 is te vinden. Zodra de AEX de zone tussen 373 – 378 intreedt, moeten we naar mijn mening weer alert worden op topvormingssignalen voor een volgende terugval. Wel verwacht ik dat de bodem met 331 niet meer gebroken zal gaan worden dit jaar. 

Waar liggen de steunniveaus in het kortetermijnbeeld? Ik verwacht als eerste dat het neerwaarts (intraday) potentieel in de komende dagen beperkt zal zijn. De eerste steunniveaus liggen bij de voormalige jaartop van 359 en het Fibonacci-niveau van 357,50. Daaronder ligt de volgende, bij de genoemde stijgend kortetermijnbodemlijn van 353,50 en de zone 352 – 353. 

Het 50-daags gemiddelde is ondertussen uitgebodemd en loopt alweer langzaam op. Dit niveau ligt nu bij 355,80. Eerst maar eens kijken of de AEX de zone 373 – 374 gaat opzoeken in de komende dagen voordat een kleine terugval plaatsvindt. 

Klik op de grafiek voor een grote versie

Test van de all-time high
Als laatste index brak de DAX gisteren boven de dalende toppenlijn vanaf de jaartop (een all-time high). Hiermee is de weg weer geopend naar minimaal een test van de all-time high in de komende weken. Deze voormalige dalende toppenlijn is nu het eerste steunniveau bij 8.045. 

Daaronder ligt verder nog de horizontale 8.035 – 8.037 zone. Dit was de bovenkant van een stijgende driehoek; een omkeerpatroon dat vanaf de recente bodem werd gestart. Daaronder ontstaat direct een grote afstand naar de volgende steun van ongeveer 7.850. 

Weerstand is te vinden bij 8.160 (bovenkant gap en 50-daags gemiddelde), de top van 8.285 en natuurlijk de all-time high van 8.558. Een doorbraak en voortzetting naar uiteindelijk mijn doel voor dit jaar van 9.200 blijft daarna realistisch. 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

426 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 22 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 11 juli 2013 09:13
    Opwaartse kracht of niet, vroeg of laat moet dit wel leiden tot resultaten van landen en bedrijven en daar zit maar weinig opwaartse kracht in. Lijkt me daarom nu ook een overdrijvingsfase.

    De crisis over??? Nee dat denk ik niet, opluchtingsrally dan? Maar de problemen zijn nog lang de wereld niet uit. Ok een meltdwon wordt iets moeilijker nu, dat is het enige wat bereikt is.
  2. retsok 11 juli 2013 09:29
    The last correction remains less in time and price than the two previous and can indicate a blowoff trend in progress. There is a huge space between this low and the last rally high on the monthly chart. That can indicate support is at a very high level and will cause a buying panic or further exhaustive move up.. ik weet niet of dit gebeurt maar het is mogelijk.. zijlijn nog steeds voor mij
  3. free money 11 juli 2013 09:37
    quote:

    retsok schreef op 11 juli 2013 09:29:

    The last correction remains less in time and price than the two previous and can indicate a blowoff trend in progress. There is a huge space between this low and the last rally high on the monthly chart. That can indicate support is at a very high level and will cause a buying panic or further exhaustive move up.. ik weet niet of dit gebeurt maar het is mogelijk.. zijlijn nog steeds voor mij
    buying or selling panic,
    waarom zijlijn
426 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 22 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links