Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Verkoopsignalen of Fed-ingrijpen

Ik ben zelf gestart in de effectenhandel aan het eind van de jaren tachtig (1986 om precies te zijn) in die periode was Curiosity kills the cat een popband met de hit Down to earth. Nu meer dan 25 jaar later zijn ze “down to earth” in Japan.

Er wordt gesproken over eeb verloren “decate”. Ik vind het nog steeds een mooi bewijs dat indexbeleggen niet zonder gevaar is en zelf op lange termijn vaak niet werkt. Met enorme bedragen hebben ze via manipulatie geprobeerd uit de dallende trend te komen.

Maar uiteindelijk is dat tot nu toe niet gelukt. De Nikkei is precies tegen de dalende trendlijn gebotst en vandaar is een correctie gestart.

Volatility kills the Jap
Nu zijn correcties normaal goed om de markt weer op adem te krijgen, maar aan de andere kant is het ook zo dat grote beweeglijkheid vaak de voorbode is van een trendomdraai.

De beleggers die long zaten worden nerveus van de grote beweging en kiezen er vaak voor om hun winst te nemen en in rustige tijden weer terug te keren. Een grote beweging maakt dus nerveus en zet mensen aan het twijfelen.

Als ik inzoom dan ziet u pas hoeveel punten het waren. De schaal is maal 100 dus de 20 punten zijn er eigenlijk 2000. En als je het bijvoorbeeld met de Nasdaq tijdens de top in de IT-hype vergelijkt, dan zie je dat het toen de structurele daling begon met een volatiele periode.

Nu moet ik eerlijkheidshalve ook aangeven dat we daar eerst een soort dubbele top hadden voordat de bodem er onderuit ging en de trend definitief draaide maar het geeft wel te denken. De Twindicator heeft een shortsignaal gegeven doordat het slot onder de 14.106 was.

Nu is het nog te vroeg om zeggen dat Japan ook weer langere termijn omlaag gaat, maar het zaait wel twijfel onder beleggers en consumenten. Kortom allerlei scenario’s zijn nog mogelijk maar een gewaarschuwd mens...

Geld sparen kost geld
Een andere waarschuwing komt van de obligatiemarkt; de rentes lopen langzaam op en we hebben een shortsignaal in de bund. Ook Griekenland dat een tijdje rustig was komt weer naar boven borrelen.

Minister van Financiën Dijsselbloem gaf vorige week de hint dat we wellicht verder moeten afschrijven en dit weekend kwam het Internationaal Monetair Fonds met het bericht dat ze weer 1,7 miljard gaan lenen. 

Overigens loopt niet alleen in Europa de rente stiekem op, ook in de Verenigde Staten is bijvoorbeeld de dertigjarige staat in korte tijd van de 2,84 naar de 3,26 opgelopen.

Wat uiteindelijk de oorzaak is maakt niet uit maar we zitten dichtbij een verkoopsignaal in de AEX. In de Twindicator moest de koers officieel onder de 365,61 gaan om het verkoopsignaal te krijgen. Het slot was lager dus officieel was het zo ver.

Ook in de EB-indicator op de AEX zitten we dicht tegen een draai naar short aan. Mogelijk deze week ook hier het officiële signaal.

De Duitse DAX laat eenzelfde soort plaatje zien als de AEX. Ook de candlegrafiek geeft een mogelijke daling aan.

Nu kan Mario Draghi of een ander politiek figuur weer voor een opleving gaan zorgen, maar zouden we in een normale wereld met een vrije markt leven dan zou de markt tijdelijk een tikkie terug moeten.

Ook de EB-indicator op de DAX geeft dit aan.

Nu is het in de DAX alleen iets anders als in de AEX omdat de DAX officieel in de Twin nog even officieel moet wachten op het shortsignaal. In de Twindicator op de DAX is het officiële draainiveau 8228,67

Ook de Dow Jones staat dicht bij een Twindicator-draaipunt. Maar door een slot onder de 15.140,76 was het zo ver en hadden we een verkoopsignaal. Wat ik overigens een verbazingwekkend cijfer vond was dat in Amerika er een outflow was in fondsen en trackers.

De EB-indicator op de Nasdaq is door zijn eerste gemiddelde heen en in theorie is het net de staatloterij: hij kan zomaar vallen...

Nog even leuk om te vermelden in de S&P 500 is het Twindicator-niveau 1637,97 dus na een dag als vrijdag was het zo ver. We hebben officieel een verkoop.

China ondanks toch slechtere economische cijfers geen verkoopsignalen in de door ons gebruikte indicatoren. Maar China heeft ook niet meegedaan in de all time high-gekte.

Tot slot was er vrijdag ook de OPEC. In Wenen maakten schaliegas en de economische zorgen het voor de OPEC moeilijk om beleid te bepalen, maar zolang de olie redelijk steady is maakt men zich niet zo druk.

Opvallend is dat de spread tussen Brent en Crude iets aan het afkomen is.

De Volatility loopt iets op maar staat nog niet op paniekniveaus.

Dus conclusie de daling is theoretisch nog maar net begonnen. Het kan dus toch Sell in May geweest zijn... Maar ik heb eerder gedacht dat de koersen gingen versnellen omlaag en toen kwam er een Federal Reserve met een lange snuit en die blaast het berenverhaal uit.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links