Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Athene de gekste :-)

Update 22:15 uur: Dáár is Alcoa

CNBC is de eerste geloof ik:

"Alcoa Reports EPS Ex-Items of 3 Cents, Revenue of $5.83 Billion vs. Estimates of Flat EPS, $5.54 Billion Revenue"

Dat is welgeteld 3 hele centen beter dan de Bloomberg consensus. Wel een miserabele outlook... De koers After Hours - bovenaan die CNBC-pagina en zie uitleg blogje hieronder - doet nu +1,20%. Deze officieuze handel gaat nog uren door en vaak met grote koersschokken.

Het volume is vaak laag in die handel en als dan grote partijen hele stapels aandelen tegelijk gaan handelen, kan het ineens hard gaan. Ik heb koersen wel eens met een procent tegelijk zien verspringen. Wall Street never sleeps, want morgen vanaf 12:00 uur is er alweer pre-market handel.

S&P 500-fonds Yum Brands is ook al door met haar KW3-cijfers en die koers After Hours doet nu yam yam: +3,90%. Ik herhaal tot slot mijn blogje van 10:00 over het belang van de cijfers van Dow Jones-fonds Alcoa. In de afgelopen tien jaar versloeg het bedrijf ongeveer de helft van de keren de verwachingen. Wat leverde dat op?

  • Als Alcoa de consensus haar hielen liet zien, pruttelde de S&P 500 vervolgens de drie maanden daarop gemiddeld +3,9%
  • De keren dat Alcoa faalde, deed de index -0,6% in de drie maanden daarop

Zou wat zijn als die 3 hele centen de markt redden de komende drie maanden :-) Wall Street ging trouwens op de laagste stand van de dag dicht en dat is doorgaans geen goed teken (voor de dag van morgen).


Update 17:40: Slot

De AEX gaat op een haar na (0,04 indexpunt) net niet op de laagste stand de dag uit. -0,5644%. Beursdag om meteen te vergeten dus. Hoewel, er is nog een staartje. Ik zie de echte beurs die-hards hier even na 22:00 uur weer, als we kijken of Alcoa die verwachte winst per aandeel waarmaakt van - tsjakka! - 0,00 dollar (Bloomberg).

Waar het vooral om gaat is (en de komende weken met de andere grote namen die om 22:00 uur cijferen): w.a.t. d.o.e.t. d.e. k.o.e.r.s. A.f.t.e.r. H.o.u.r.s.? Jawel, die van oorsprong professionele over-the-counter handel gaat tot in de late uurtjes door. Met door de jaren heen steeds meer omzet en ook steeds meer particulieren.

Pak ik tot slot de grafiek er bij... en jee, wat een brandhout is dat Alcoa zeg. Rood is de S&P 500. Kortom, verwen ons met vette cijfers en gillende outlook, Alcoa. Wordt tijd.


Update 17:10: Slappe koersen...

De markten zakken weer weg onder leiding van technologie:

  • Superzwaargewicht Apple (-1,67% nu) is misschien wel de grootste boosdoener
  • EUR/USD is het ergst de klos en verlies bijna een cent vandaag
  • Gek genoeg doet de volatiltieit maar een procentje of vijf extra
  • In de VS loopt de rente op staatobligaties wel een handvol basispunten op, maar hier in Europa is er amper beweging. OK, Spanje plust zeven basispunten, maar zulke plussen of minnen zijn daar daily business
  • Goud is ook niks, maar olie (WTI en Brent) speert!

Ach, weet u wat: ik geef de mystery box nog wel een keer. Klik er op en u komt op de IEX One Monitor terecht, waar u deze koersen ook vindt.


Update 16:00 : Er zijn er twee jarig!

Op de valreep: zowel de Dow Jones Industrial Average Index (anno 1896) zoals dat ene ding en de Standard & Poor's 500 Index (anno 1957) zoals dat andere ding voluit heet blazen vandaag vijf kaarsjes uit. Op 9 oktober 2007 sloten ze op hun all time highs van respectievelijk 14.164,53 en 1565,15.

Wat er daarna allemaal gebeurde... Laat ik het zo zeggen, ik ben erg grijs geworden in die paar jaar. Begin 2009 stond mijn porto zelfs -60%. U hebt ook vast zo uw herinneringen. Anyway, vergeleken met de slokoersen van gisteren staan de Dow Jones en S&P 500 nog -9,87% en -6,98% onder hun records.

De AEX (anno 1983) dan? Die tekende al in september 2000 voor die nu onvoorstelbare top van (intradag) 703,16. Op 9 oktober 2007 sloot de index op 550,72, ofwel de slotkoers gisteren van 329,57 is nog altijd -40,16% lager. Zie het vorige blog voor een verklaring van dat enorrme verschil met de VS.

Vooral ABN Amro (het overnamebod werd een dag later op 10 oktober 2007 gestand gedaan), ING, Aegon en Fortis dus...


Update: 14:00 uur: Ongekend dividend

Ziezo, Wall Street poetst nog een vlekje uit de 2007-2008 crisis weg. Het dividend op de S&P 500 staat recordhoog, volgens prachtblog Crossing Wall Street. Per theoretisch of fictief aandeeltje S&P 500 schuift u nu 29,59 dollar. Het dividendrendement op de index (29,59 : 1455,88 * 100) is aldus +2,03%.

Voor Amerikaans begrippen is dat geen gek getal. Hoe zit het met onze AEX? De immer behulpzame Corné van Zeijl heeft een soortgelijke grafiek van de index gemaakt. Rechts ziet u het dividend in euro's per theoretisch aandeel AEX en links de indexstand. Ofwel, 12 : 329,57 (slot gisteren) * 100 = +3,63%.

Mooi man :-)

In tegenstelling tot Amerika heeft de AEX nog lang niet het 2007-2008 debâcle goedgemaakt. Dat komt vooral omdat ABN Amro, ING, Aegon en Fortis als mooie dividendaandelen zijn weggevallen. De winstuitkering is wel hoger dan in jubeljaar 2000. Toen bedroeg het dividendrendement rond +2%.

Hamvraag is natuurlijk of u nu nog van die mooie dividendaandelen moet gaan kopen. Daarvoor beveel ik u van harte de IEX Profs column (Te) duur dividend? van Jorik van den Bos aan, hóóg- (ja, hóóg) dividendmanager van Kempen.


Update: 12:30 uur: Jetzt geht's los...

Helaas, ik kan niet embedden, maar klik op het plaatje om live het bezoek te volgen van Angela Merkel aan Griekenland op een vrij onduidelijke Griekse zender. Bedankt GeenStijl voor de link. Kijk daar anders voor nog meer livestreams.


Update 11:10 uur: Oorlogszone Athene

Half Athene is vandaag afgezet voor het bezoek van Angela Merkel. Wie in de red zone probeert te komen, krijgt op barse toon een "En wat zijn wij hier aan het doen?" te horen van een van de 7000 agenten. Frau Bundeskanzlerin zou om 12:30 uur landen. Als er tenminste niet wordt gestaakt op vliegveld Athene.

Intussen stijgt de beste Europese beurs van dit jaar maar door, de Griekse ASE Index staat alweer op +1,40% vandaag. Bright & shiny, want vergelijk dat eens met die nare, kille beurzen uit het hoge nEUrden. DAX -0,54% nu om precies te zijn :-)


Update 11:00 uur: "Laat Imtech maar schuiven"

Liefhebbers van beurspareltje Imtech opgelet: SNS Securities is gisteren naar een investeerdersdag in Londen geweest en komt daar goedgeluimd vandaan.


Update 10:50 uur: Finito Berlusconi?

Velen halen opgelucht adem? Interessante tweet van een Italiaanse handelaar:


Update 10:45 uur: Daling. Omdat het kan

EUR/USD nog het meeste down, maar ook de indices laten hun kopje hangen. De Bund future staat op nul. Waarom? Tja, waarom zijn de bananen krom. Ik zoek naarstig naar info of wellicht de speechende ECB-president Mario Draghi iets heeft geroepen, maar ik kom niet verder dan dit. Niks nieuws:

Gewoon een daling dus. Omdat het kan. Op fondsniveau gebeurt er ook bar, bar weinig:


Update 10:00 uur: Petje op, petje af Alcoa

Leuk statistiekje van WSJ over Alcoa, dat vanavond om 22:00 uur officieel als eerste bedrijf ter wereld met KW3-cijfers op de proppen komt (dit blog houdt u op de hoogte). In de afgelopen tien jaar versloeg het bedrijf ongeveer de helft van de keren de verwachingen. Wat leverde dat op?

  • Als Alcoa de consensus haar hielen liet zien, pruttelde de S&P 500 vervolgens de drie maanden daarop gemiddeld +3,9%
  • De keren dat Alcoa faalde, deed de index -0,6% in de drie maanden daarop

U weet toch hoe het werkt met statistieken? Geen speld tussen te krijgen, maar u hebt er vrijwel nooit iets aan op de beurs. Bij aluminiumfabrikant Alcoa gaat het eigenlijk alleen om de outlook, de cijfers gelooft iedereen wel. Resultaten uit het verleden, tenslotte.


Update 9:45 uur: Moeizaam ING

't Ken net... Zowel SNS Securities (ongewijzigd buy - 8,50 euro) en KBC Securities (ongewijzigd accumulate - 9 euro) vinden dat ING een re-de-lijk-e deal met Barclays heeft gesloten over de verkoop van ING Direct UK. SNS in haar eigen woorden:

En KBC:


Update 9:30 uur: Hoe gezond is 'n Apple?

Zelf ben ik niet zo technisch, maar Apple schijnt door het vijftig daags gemiddelde te zijn gezakt:

Ik weet niet of het er iets mee heeft te maken heeft en in hoeverre dit een rol speelt, maar als ik die toestel- en abonnementskosten zie van die nieuwe iPhone 5... Niet normaal zo duur. En dit is nog de goedkoopste variant.

Cees Smit/Frank van Dongen dan maar:


Update 9:15 uur: BMW's niet aan te slepen

Het EU-verhaal in een notedop. Peugeot-Citroën, Renault en Fiat worstelen door veel te hoge arbeidskosten, maar de Duitse auto-industrie... Ik zou zeggen, het begint een beetje plebserig te worden om in een BMW te rijden :-)


Update: 8:45 uur: Spanje en ING

De dagelijkse mystery box, de koersen ogen wat lafjes zo vlak voor opening. Dat geldt niet voor de Spaans-Duitse tienjaars rentespread die 'm weer van jetje geeft. Hoppa, plus 35 basispunten. De Spaanse tienjaars rente doet nu een whopping 6,07%. Inderdaad, het IMF-verhaal lijkt de boosdoener.

Corné van Zeijl heeft nog iets te melden over die ING-deal:


Update 8:05 uur: IEX Voorbeurs

Zo bent u meteen wakker, de persbureaus melden:

"The euro area economy will expand +0,2% in 2013, down from the projection of +0,7%. The region will contract -0,4% this year," the IMF said in its World Economic Outlook report. "The world economy will grow +3,3% this year, the slowest pace since the 2009 recession and compared with the July forecast of +3,5%."

En nu komt het: "The risk of a serious global slowdown is alarmingly high," the fund said. Hou eens op met bezuinigen en ga eens geld uitgeven Duitsland en Nederland, zijn de andere boodschappen. Aan de snelheid van de aanpassingen ziet u hoeveel ze waard zijn... Ze zijn denk ik vooral politiek bedoeld: "EU, ga es wat doen!"

Jaja, ik ga uiteraard voor dit blog driftig op zoek naar live-beelden van het bezoek van Frau Oberbüürvrouw aan Athene. Daar schijnen 7000 (?!) agenten te zijn opgetrommeld om Angela Merkel tegen het woedende grouw en gepeupel te beschermen. We gaan veel hakenkruizen en SS-uniformen zien, vermoed ik zo.

Gelukkig hebben we Nana nog :-)

Alcoa

Het geeft wel aan dat de Grieken anders denken over de oorzaak van hun faillissement dan wij und wir dat doen. Intussen krijgt Athene weer een deadline mee, maar u weet intussen hoe er daar flexibel over zoiets wordt gedacht. Het bezoek van Merkel is in ieder geval het meest in het oog springende agendapunt vandaag.

Want de speech van ECB-president Mario Draghi en de KW3-cijfers van Alcoa kunnen veel belangrijker zijn voor de markten. Die IMF-cijfers zitten denk ik al in de koersen. Wie de afgelopen maanden de goed voorspellende Europese inkoopmanagersindices zag, kijkt echt niet op van die IMF-aanpassingen.

Oh ja, let op uw technologie vandaag, want Apple ligt niet zo lekker en trekt de hele sector mee: SOX: -1,08%. Succes.

  • Futures en EUR/USD lichtjes up en de Bund future een tikkie down: het klopt allemaal netjes even na opening
  • China speert en japan bakt er niks van. Elders ook een wisselvallig Azië
  • Goud (niet zoveel, maar toch), zilver en vooral oliebenchmarks WTI en Brent lopen ook op

Futures om 8:02 uur

Gekapitaliseerde markten

BRIC-landen

Valuta, commodities & indicatoren

Obligaties

Nieuws en agenda Nederland

Nieuws buitenland

Grafiek van de Dag

Ach, wat sneu nou.

Lukas Daalders Best of the Web

Iedere dag leuk en leerzaam om doorheen te scrollen: de dagelijkse verzameling links van IEX-columnist en Robeco-fondsmanager Lukas Daalder. Oh verhip, hij is jarig. Gefelicteerd!

KW3-cijferkandidaten

Marco-agenda

  • 03:00 Japan: speech BoJ-gouverneur Maasaki Shirakawa
  • 09:30 Nederland: industriële productie augustus
  • 09:30 EU: speech ECB-president Mario Draghi
  • 10:00 Nederland: obligatieveiling
  • 10:30 Italië: BBP KW2 (consensus: -0,7%)
  • EU: bezoek Angela Merkel aan Griekenland

AJ Kamp


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 The Third Way... 9 oktober 2012 09:24
    quote:

    Redactie IEX.nl schreef op 9 oktober 2012 08:56:

    Net als dat die bril en jurk van Nana vast weer eens hip worden, komt het ook ooit wel weer goed met Griekenland, toch? :-)

    Arend Jan
    Hoe kom je daarbij? Wanneer ging het nog goed met deze chronisch zieke die bv. al sinds WO II aan het krediet- en subsidie-infuus ligt?

    Voor de komst van het christendom wellicht, toen het land nog in het midden-oosten lag...

  2. forum rang 5 theo1 9 oktober 2012 10:00
    quote:

    The Third Way... schreef op 9 oktober 2012 09:24:

    [...]

    Hoe kom je daarbij? Wanneer ging het nog goed met deze chronisch zieke die bv. al sinds WO II aan het krediet- en subsidie-infuus ligt?

    Voor de komst van het christendom wellicht, toen het land nog in het midden-oosten lag...

    Tot de Turkse verovering, toen het land in het Midden-Oosten terecht kwam.
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Onderwerpen:

Gerelateerde instrumenten

  1. Aegon 14:44
    6,220
    +0,71% +0,044
  2. AEX 15:00
    911,74
    +0,12% +1,11
  3. Alcoa Corp 14 mei
    39,830
    0,00% 0,000
  4. Apple 14 mei
    187,430
    +0,62% +1,150
  5. Arcadis 14:45
    60,600
    +0,25% +0,150
  6. BMW 14 mei
    103,750
    +0,78% +0,800
  7. EUR/USD 15:00
    1,0859
    +0,38% +0,0041
  8. 2.371,59
    +0,58% +13,59
  9. ING Groep 14:45
    16,254
    -0,99% -0,162
  10. 13,50
    -2,32% -0,32
  11. 0,00
    0,00% 0,00
  12. NY-S&P 500 nov '18
    0,00
    0,00% 0,00
  13. Renault 14:45
    49,680
    -0,34% -0,170
  14. 21,390
    -0,35% -0,075

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links