Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Niet verzanden

De AEX produceerde gisteren een doji-candlestick, de omkeercandles in de S&P 500 waren duidelijker, een bullish engulfing. Hiermee is de kans reëel dat de huidige tussentijdse terugval ten einde is gelopen. Gisteren gaf ik al aan dat de indices moesten omkeren om niet te verzanden in negatieve doorbraken. Is alle negativiteit nu ten einde?

Nee, daarvoor moeten duidelijke opwaartse doorbraken plaatsvinden, en zolang dat niet gebeurt, blijft verdere neerwaartse druk mogelijk. Ik verwacht echter dat de bodemvorming bijna is afgerond en de AEX nieuwe hogere jaartoppen zal gaan maken voordat een forsere correctie van 5% tot 10% zal plaatsvinden.

De AEX testte bijna de 327 in de afgelopen twee dagen. Hiermee vond een terugval van ongeveer 12 plaats vanaf de dubbele en hogere jaartop van 340,20. Pas onder de 327 verzwakt het kortetermijnbeeld en lijkt de top bij 340 voorlopig te zijn gezet. Richtpunten voor de komende weken liggen bij de twee overige juli bodems uit 2011 van 346,85 en 351.

332,80; dalende toppenlijn
In de komende maanden blijft mijn koersdoel onveranderd 373 punten. Waar liggen de belangrijke punten om opwaarts te breken in de komende dagen? Ten eerste is er de dalende toppenlijn vanaf de jaartop. Deze heb ik gisteren ingetekend uitgaande van de recente lagere top (na de valse opwaartse uitbraak uit het vlagpatroon).

Deze dalende toppenlijn ligt vandaag bij 332,80. Ten tweede ligt daarboven de 337,30. Dit is een recente top en bijna gelijk aan de voormalige jaartop. Zolang deze niet wordt gebroken, blijft de kans aanwezig op de vorming van een potentieel hoofd-schoudertoppatroon (neklijn bij 327).

Een dergelijk patroon is pas actief als hij alle stappen heeft doorgemaakt en de neklijn neerwaarts breekt. Vandaar dat de 327-grens een belangrijk niveau blijft. Boven de 337,30 ligt al direct de 340,20 top als volgende weerstand. Ik gaf eerder al aan dat de voorzetting van een omkeer snel kan verlopen en ik houd binnen enkele dagen dan ook rekening met een eerste test van de genoemde dalende toppenlijn.

Blijf wel letten op de negatief gerichte MACD en RSI. Beiden moeten (vaak lagging) koopsignalen geven om mijn scenario voor de komende weken te ondersteunen, dus een positieve crossing in de MACD en een doorbraak boven de dalende toppenlijn in de RSI.


Klik op de grafiek voor een grote versie

 


Klik op de grafiek voor een grote versie

SOX
Interessant om te zien is de Semiconductorindex SOX. Na een forse terugval (vanaf 410) testte hij woensdag met een enorme hammer de 370. Deze omkeer werd gisteren bevestigd met de beweging naar 385. Ondertussen is een hogere bodem gevormd en werd de stijgende langetermijnbodemlijn ook weer getest. Er ligt nog een belangrijke weerstand bij 390, maar niveaus van 410 en 425 blijven binnenkort reëel. Veel opwaartse potentie.


Klik op de grafiek voor een grote versie

VIX
De VIX heeft in de afgelopen dagen bijna de dalende toppenlijn getest en draaide hier (na een stijging van 13,60 naar 17). Ik verwacht snel een beweging naar de 13,60 en mogelijk al direct lager.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Intel
Dit is ook te zien bij een individueel aandeel als Intel die na een enorme terugval precies de stijgende langetermijnbodemlijn heeft getest. Hij staat op het punt de scherp dalende toppenlijn van de correctie te breken, wat slechts een kwestie van tijd lijkt.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

358 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 18 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 28 september 2012 10:12
    "„Een transparant rapport kan er voor zorgen dat het vertrouwen in de Spaanse banken weer terugkeert’’, zegt Marcel Jansen, hoogleraar economie aan de Universiteit van Madrid." vandaag in DFT.

    Eens kijken hoeveel vertrouwen er terugkeert als er 150-200 miljard in de Spaanse banken gepompt moet worden...

  2. [verwijderd] 28 september 2012 10:28
    quote:

    Rosser schreef op 28 september 2012 10:12:

    "„Een transparant rapport kan er voor zorgen dat het vertrouwen in de Spaanse banken weer terugkeert’’, zegt Marcel Jansen, hoogleraar economie aan de Universiteit van Madrid." vandaag in DFT.
    ik ken ook een econoom een leraar aan de VLEKO, persoonlijk, doet niets anders dan zuipen

    dus ik begrijp uw standpunt
  3. kolenboer 28 september 2012 10:37
    quote:

    CathS schreef op 28 september 2012 10:24:

    kolenboer ge zijt een kieken, een slecht voorbeeld voor de forumlezers want ge doet niets anders dan gokken
    Dat is de hele beurs toch? Eén groot casino. Het gaat erom dat je raak gokt.

    Mijn voetbalgokjes gaat het prima. Ben met 100 begonnen en heb er nu 300. Het zijn echter wel goede overwogen gokjes met in mijn ogen een grote winkans. Zo is dat ook met de beurs. Iedereen is veel te negatief. Er kan nog steeds een dalinkje maar we gaan omhoog.

    Je kijkt te veel naar de economie. Die is superslecht maar er telt maar 1 ding. De geldpers en die staat vol aan. De rest is bijzaak. Daarom blijk ik ook long goud tot de 10000
  4. kolenboer 28 september 2012 10:40
    quote:

    Rosser schreef op 28 september 2012 10:12:

    "„Een transparant rapport kan er voor zorgen dat het vertrouwen in de Spaanse banken weer terugkeert’’, zegt Marcel Jansen, hoogleraar economie aan de Universiteit van Madrid." vandaag in DFT.

    Eens kijken hoeveel vertrouwen er terugkeert als er 150-200 miljard in de Spaanse banken gepompt moet worden...

    Typisch een hoogleraar economie. Hebben geen enkel verstand van economie en al helemaal niet van de beurs.
358 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 18 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links