Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Klimaatgerelateerd beleggen blijft lastig

Klimaatgerelateerd beleggen blijft lastig
Beeld: iStock

Hoe hard het ook klinkt: een belegger die puur op rendement is gefocust, zou er met klimaatbeleggingen bekaaid afkomen. Hoewel klimaat, alternatieve energie en duurzame voedselproductie hoog scoren in de maatschappelijke discussie, lijkt hier een lastige beleggingsuitdaging te liggen.

De meeste aan het klimaat gerelateerde trackers zijn dit jaar achtergebleven. In de lijst met 50 trackers die we op de TA-desk volgen bungelt de iShares Global Clean Energy ETF met een min van 16% zelfs helemaal onderaan in de YTD-performance.  

Er zijn een paar opvallende uitzonderingen. Eén ervan is de de Amundi MSCI World Climate ETF. Deze tracker is dit jaar ruim 18% opgelopen en doet het daarmee zelfs iets beter dan de meeste aandelenbeurzen. 

De VanEck Vectors Sustainable World Equal Weight ETF staat voor 2023 op een plus van 9%. Ter vergelijking, de iShares STOXX Europe 600 Industrial Goods & Services ETF, die vooral belegt in (fossiele) industriële goederen en diensten heeft YTD een rendement van +16% behaald.

Het moge duidelijk zijn dat enkel duurzaamheidskenmerken niet zo veel zeggen over het uiteindelijke beleggingsrendement. Ik denk dat je veel meer hebt aan technische plaatjes.

Deze keer bekijk ik enkele klimaatgerelateerde trackers. 

Ik bespreek: Amundi MSCI World Climate tracker, iShares Global Clean Energy ETF, iShares Global Water ETF, Van Eck Sustianable World ETF, Van Eck Hydrogen Economy ETF, Global Clean Energy ETF en de Rize Sustainable Future of Food ETF. Sommige trackers zijn direct gelieerd aan klimaat, andere via een omweg.

Ter vergelijking bekijk ik de  iShares STOXX Europe 600 Industrial Goods & Services ETF. 

iSector Industrial Goods & Services ETF

De stijgende trend van de iShares STOXX Europe 600 Industrial Goods & Services ETF (ISIN-code: DE000A0H08J9) is aan de bovenkant beperkt tot weerstand €81,68 (gevormd op 7 januari 2022). De opwaartse trend kan worden voortgezet als de Sector Industrial Goods & Services ETF boven deze top weet te breken. Dan mag men verdere koersstijging verwachten richting €150.

De iShares Sector Industrial Goods & Services ETF heeft steun rond €71,13 (bodem van 7 juli).

De 200-dagenlijn van de Sector Industrial Goods & Services ETF laat een opwaarts verloop zien. Dit duidt op een positieve technische conditie.

De opkrullende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat de Sector Industrial Goods & Services ETF nu minder achterblijft bij de rest van de markt.


Amundi MSCI World Climate ETF stuit op weertand

De Amundi MSCI World Climate tracker (ISIN code: LU1602144229) is het koersdoel rond weerstand €407,25 (gevormd op 7 januari 2022) genaderd. De opwaartse trend kan worden voortgezet indien de MSCI World Climate ETF boven de laatste top weet te breken. Dan mag men verdere koersstijging verwachten. Ons eerstvolgende berekende koersdoel ligt rond €480. Deze tracker heeft steun rond €388,40 (bodem van 4 augustus).

De 200-dagenlijn van de MSCI World Climate ETF laat een opwaarts verloop zien. Dit geeft een positieve technische conditie weer.

De B.O.B.-indicator (blauwe lijn) krult omhoog en geeft aan dat de MSCI World Climate ETF beter begint te presteren dan de markt.


Global Clean Energy ETF zakt richting steun

De iShares Global Clean Energy ETF (ISIN-code: IE00B1XNHC34) is een van de slechtst presterende klimaatgerelateerde trackers die wij volgen. 

Technisch verliest de Global Clean Energy ETF aan kracht, getuige het patroon met steeds lagere topjes. Verkoopdruk blijft aanwezig. We handhaven de steun rond $8,48 (bodem van 25 februari 2022).

Alleen indien de Global Clean Energy ETF erin slaagt boven weerstand $10,47 (top van 21 april) te breken, klaart het beeld op. De volgende horde ligt op $11,42 (top van 20 januari).

Bij de Global Clean Energy ETF beweegt de 200-dagenlijn neerwaarts. Dit signaleert een zwakke technische conditie. De B.O.B. loopt neerwaarts en geeft aan dat de ETF slechter presteert dan de rest van de markt.

iShares Global Clean Energy ETF koers


Global Water ETF op het randje van een uitbraak

De iShares Global Water ETF (ISIN-code: IE00B1TXK627) laat sinds eind 2022 een zijwaarts koersverloop zien. Het technische plaatje lijkt echter te verbeteren nu er mogelijke hogere koersbodems worden gevormd boven de steun rond $51,49 (bodem van 23 december 2022).

Dit duidt op aantrekkende vraag onder beleggers. We wachten op een doorbraak en slotstand boven de weerstand $56,34 (gevormd op 25 november 2022). Daarna kan de tracker naar $63,72 (top van eind 2021).

De 200-dagenlijn (rode glooiende doorlopende lijn) laat een vlak verloop zien. Dit geeft een neutrale technische conditie weer.

De B.O.B.-indicator van de Global Water ETF maakt een hockeystick-beweging en signaleert momenteel iets minder zwakke prestaties dan de rest van de markt.

iShares Global Water ETF koers


Sustainable World ETF krult opwaarts

De trend van de VanEck Sustainable World ETF (ISIN-code: NL0010408704) is opwaarts gericht, maar de kracht is eruit.

Toppen en bodems lopen in elkaar over, wat aangeeft dat het ontbreekt aan overtuiging. Onder steun $27,05 (bodem van 14 juli) loopt het technische plaatje schade op. Tot die tijd zijn we gematigd positief. Binnen de zwak stijgende trend handhaven we een koersdoel rond weerstand $30,59 (gevormd op 7 januari 2022).

Bij de Sustainable World ETF laat het 200-daags voortschrijdende gemiddelde een zijwaarts verloop zien. Dit geeft een neutrale technische conditie weer.

De dalende B.O.B. suggereert zwakkere prestaties dan de rest van de markt.

VanEck Sustainable World ETF koers


Hydrogen Economy ETF stabiliseert

De trend van de VanEck Vectors Hydrogen Economy ETF (ISIN-code: IE00BMYDM794) is neerwaarts gericht, maar de koers stabiliseert.

De VanEck Vectors Hydrogen Economy ETF behoort met een YTD-performance van -6% tot de  achterblijvers. Weerstand voor deze tracker ligt op $11,94 (top van 3 februari).

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde van de Hydrogen Economy ETF laat een neerwaarts verloop zien. Dit wijst op een negatieve technische conditie.

De B.O.B.-indicator (blauwe lijn) begint af te vlakken, wat aangeeft dat de Hydrogen Economy ETF iets minder presteert dan de markt.

VanEck Vectors Hydrogen Economy ETF


Rize Sustainable Future of Food UCITS

De Rize Sustainable Future of Food ETF (ISIN-code: IE00BLRPQH31) stabiliseert binnen de neerwaartse trend, met steun op €3,75 (bodem van 30 juni).

De Rize Sustainable Future of Food ETF vormt nog wel lagere toppen, maar zonder overtuiging. Omdat de koers gaat consolideren, lijkt de verkoopdruk wat af te nemen. Bij een eventuele daling onder de laatste bodem wordt de neerwaartse trend hervat.

Weerstand ligt rond €4,69 (gevormd op 19 augustus 2022). Pas bij een doorbraak boven de weerstand komt er mogelijk opwaarts potentieel vrij. 

De 200-dagenlijn van Rize Sustainable Future of Food UCITS ETF laat een dalend verloop zien. Dit duidt op een zwakke technische conditie.

De B.O.B. stabiliseert wat. Dit suggereert dat de ETF de markt weer probeert bij te benen. 

Rize Sustainable Future of Food ETF koers


Let op dividendlekkage bij  iShares-trackers

Voor Nederlandse beleggers zijn er twee belangrijke aanbieders van trackers, te weten iShares en VanEck. Het is goed om te weten dat u met trackers te maken kunt krijgen met dividendlekkage. Dat gaat over het gedeelte van de buitenlandse dividendbelasting dat de beheerders van de ETF niet meer terug kunnen krijgen uit het buitenland.

Beide aanbieders, iShares en VanEck, hanteren dezelfde kosten, spreiding en tracking error. Ook keren ze beide het dividend één keer per kwartaal uit.

Het grote verschil tussen bijvoorbeeld de iShares AEX ETF en de VanEck AEX ETF is de dividendlekkage. De iShares AEX ETF heeft een dividendlekkage van gemiddeld 0,26%. 

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:30 Grondstoffen graven zich uit 47
  2. 20 mei Wall Street gaat los 22
  3. 17 mei Europese beurzen op pole position 76

Gerelateerd

Reacties

129 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 Doptieman 10 augustus 2023 08:38
    quote:

    Zonnestraal schreef op 10 augustus 2023 08:16:

    Goedemorgen, zijn de Amerikaanse inflatiecijfers bekend gemaakt? Of zetten de witteboordjes de stand gewoon terug naar gisteren. Deden we vroeger ook met auto's. Draaiden we de kilometerstand terug en dat leverde ook meer op voor een auto.
    Hoe maakt toch niemand iets uit als de Beurs schoorsteen maar rookt !
    En daar alle uitstaande index calls van de week weer voor een appel en een ei
    teruggekocht zijn of door de premiesloop onschadelijk gemaakt zijn kunnen vandaag

    de pompen kunnen weer aan en door naar Triple 7 denk ik.... Succes..
    We zitten hier niet op de Weggeefhoek hoor Zonnestraal . dat had je vast al door.. Ciao.
  2. forum rang 6 JoostVLS 10 augustus 2023 09:10
    quote:

    JoostVLS schreef op 10 augustus 2023 09:05:

    2 van de 5 gekochte A10 calls 770 op 2.35 verkocht op 4.35

    @Doptieman, bij mij is de optiewinkel na 4 minuten open
    Andere 3 verkocht op 5.35

    Vandaag weer een dagje naar Gruisson Plage, dus jullie hebben geen last meer van mij vandaag
    (telefoons gaan niet mee)
  3. forum rang 7 Doptieman 10 augustus 2023 09:30
    quote:

    JoostVLS schreef op 10 augustus 2023 09:05:

    2 van de 5 gekochte A10 calls 770 op 2.35 verkocht op 4.35

    @Doptieman, bij mij is de optiewinkel na 4 minuten open
    Ook jij weet dat mijn verhaal over de openingstijden klopt
    en waarom deze strategie wordt toegepast !!
    en is het ergste bij weekopties.. dag Joost

    Ga eerst ff wat calls teruggeven bijna op triple 7.... Kassa !!!
  4. forum rang 7 handyman6 10 augustus 2023 10:23
    Hmm,die waterstof etf van v.Eck is intussen flink gezakt van $18 naar nu $12......
    Plug Power verbrandt ook bakken met ( subsidie)geld in de ontwikkelingsfase .....
    Waterstof 4 all lijkt onbetaalbaar,als je bv de Zwarte Ridder op PP draadje leest: lijkt er intussen wel op.
    Ondanks de mooie dalende wigformatie.
129 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links