Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Technische analyse: grondstoffen
Beeld: iStock

Grondstoffen graven zich uit

Het lijkt erop dat grondstoffen hun neerwaartse fase achter zich laten. Na een koersdaling van ruim 2 jaar klimt de Bloomberg Commodity-index uit het dal.

Vooral industriële metalen, voeding en edelmetalen gaan hard. Daar staat tegenover dat de olieprijzen onder druk staan. Mijn IEX-collega Martrin Crum heeft recent in een artikel nog aandacht besteed aan de mogelijkheden om in metalen te beleggen.

Dit zijn de trendrichtingen bij grondstoffen:

  • Brentolie: zijwaarts met lagere toppen
  • Aardgas: kortetermijn-uptrend
  • Dutch TTF Gasfuture: steun gevonden, tendeert nu zijwaarts
  • Graan: dalende trend gebroken
  • Sojabonen: nog lagere toppen
  • Aluminium: opwaarts, nadat bodemformatie is voltooid
  • Koper: opwaartse trend
  • Zilver: opwaarts uitgebroken
  • Goud: uptrend
  • Bloomberg Commodity-index: nieuwe opwaartse fase tekent zich af.

De prijsontwikkeling van grondstoffen is belangrijk om in de gaten te houden. Beleggers willen weten of zij zich zorgen moeten maken over de inflatie.

In dit artikel bekijk ik de belangrijkste grondstoffen.

Bloomberg Commodity-index: breekt opwaarts uit

De Bloomberg Commodity-index heeft de top $33,23 (van 22 september) gebroken. Hiermee geeft de wereldwijde grondstoffenindex een technisch omslag in het sentiment weer.

De grondstoffenindex, die afgelopen maanden zijwaarts heeft getendeerd boven de steun rond $29,15 (bodem van 2 juni), kiest thans de weg omhoog.

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde van de Commodity-index laat een opwaartse draai zien. Dit wijst op een verbeterende technische conditie.

Bloomberg Commodity-index koers

Brent-olie verzwakt wat

Brent kent al ruim een jaar een zijwaarts verloop boven steun $70,05 (bodem van maart 2023). Het trendverloop verzwakt iets nu Brent rond $92,07 een lagere top vormt. Bovendien is de herstelfase van begin 2024 afgebroken. Het technisch verloop sluit niet uit dat de koers in de richting van de steun $70,05 zakt.

Weerstand ligt op $95,84 (top van 22 september). Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde krult naar onderen. Dit bevestigt de matige technische conditie.

Brent olieprijs

Aardgasprijs klimt uit het dal

De gasprijs heeft afgelopen maanden een mini-bodempje opwaarts voltooid. Technisch zijn de topjes rond $1,95 gebroken. Bovendien wordt nu ook de steile downtrend verlaten.

Verder is er rond $1,64 een eerste hogere bodem gevormd. 

De 200-dagenlijn van de gasprijs laat een hockeystickachtig patroon zien. Dit signaleert een omslag in de technische conditie.

Aardgas prijs

Dutch TTF Gasfuture veert op vanaf steun 

Onderstaande grafiek van de Dutch TTF Gasfuture is gebaseerd op de wekelijkse slotkoersen. 

Technisch bezien is de koers opgeveerd vanaf de steun rond €23/MWh. Hierboven tekent zich een proces van bodemvorming af.

Vooralsnog gaan we uit van een zijwaarts koersverloop.