Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Cocktails please

De stijging van de euro treft de nodige scepsis aan onderweg naar hogere koersen tegen andere valuta's. De kritiek, of beter gezegd het ongeloof of het wantrouwen, is begrijpelijk. Er zijn natuurlijk problemen in de wereld, dat valt niet te ontkennen. Japan en Libië dragen niet bij aan een stabiel wereldbeeld en in geval van onrust zijn we historisch geconditioneerd om gemakkelijk te veronderstellen dat mensen dan in dollar zullen stappen om een veilige haven te zoeken tot de storm weer geluwd is.

Maar ja, dat soort redeneringen zijn prima totdat ze geen opgeld meer doen. Dat lijkt nu het geval omdat we niet de dollar zien stijgen, maar eerder de euro. Of dat iets te maken heeft met veilige havens of de problemen die er zijn weet ik niet, maar ik constateer wel dat de ene na de andere valuta het zoals aangegeven aflegt tegen de eenheidsmunt.

Kijken naar de dollar
Gisteren was het de Australische dollar die een belangrijk niveau prijsgaf ten faveure van de euro. Daarnaast zijn koersontwikkelingen ten opzichte van de Scandis gisteren in een stroomversnelling geraakt en vandaag kijken we of de cocktails in de metropolitische steden Londen en Singapore een beetje goedkoper zijn geworden voor de expats die daar wonen. Maar voordat we deze valuta-exercitie gaan uitvoeren nemen we een kijkje bij de ongoing story in eurodollar.

Klik op de grafiek voor een grote versie

De grafiek toont niet veel bijzonders vandaag, behalve dat we weer aan zijn gekomen bij de 1,40. Wat mij opvalt is dat de RSI na overbought geraakt te zijn niet meer oversold niveaus weet te bereiken. Dit wordt geïllustreerd aan de hand van het blauwe blokje in de grafiek. Het lijkt er op dat we een horizontaal weerstandje beginnen op te werpen vlak boven diezelfde 1,40.

Echter, deze weerstand is van dusdanig kleine orde dat het naar mijn idee misleidend kan werken indien we daar te veel gewicht aan hangen. En wel omdat de koersen in eurodollar op steeds hogere niveaus stoppen met dalen en een nieuwe aanval op de 1,40 inzetten. Waar eerst een lange aanloop genomen moest worden om de 1,40 te bereiken is langzamer hand een klein stapje voldoende om dat niveau te slechten. Met andere woorden, de druk bouwt op en het wordt bij elke stap een stukje gemakkelijker.

Nu de cocktails.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Een Churchill is een cocktail die ontstaan is tijdens een van de vele bezoeken die Sir Winston Churchill bracht aan de bar van The Savoy in London. Dit drankje wordt steeds beter betaalbaar voor London visitors en expats die uit Europa komen. Want wanneer we de europond erbij pakken zien we dat de belangrijke eerste weerstand en het koersdoel gebroken is met de handelssessie van gisteren.

Kortom de 0,87 is gebroken en we zijn op weg naar de 0,895, zeg maar 0,90. De RSI toont dat indien koersen doorstijgen we zelfs overbought gaan worden. Dan is het helemaal happy hour, want dan wordt de stijging bevestigd, en neemt de kans toe dat we ook de 0,9 gaan overstijgen. Maar dat is van latere zorg.

Lees hier het recept van de Churchill.

Klik op de grafiek voor een grote versie

De Singapore Sling is een cocktail die er wel in gaat in een van de hotelbars van Singapore. En die wordt ook goedkoper voor de expats aldaar. De grafiek van de euro-Singaporese dollar toont dat er trapsgewijs gestegen wordt om als eerste koersdoel de bovenzijde van de grote zijwaartse beweging tussen 1,68 en 1,84 op te gaan zoeken. Tegen die tijd is de RSI ook weer overbought geraakt, hetgeen dezelfde conclusie geeft als in europond namelijk dat daarmee de kracht van de stijging bevestigd wordt.

Tot die tijd "cheers", hier is het recept van de Singapore Sling.

Cursus TA 26 maart
Erem en Nikken geven op 26 maart een cursus over de geavanceerde toepassingen van de RSI in combinatie met andere indicatoren en koersgrafieken. PR en NR, bear market range en bull market range, 3 uit 4, koersdoelen aan de hand van de RSI en de RSI DMI tango zijn allemaal onderdelen van deze bijeenkomst. Door dit interactieve theoretische deel tezamen met de bespreking van actuele koersgrafieken uit de praktijk, krijgt u een helder beeld hoe om te gaan met de huidige en toekomstige turbulentie op de financiële markten.

Kijk voor meer informatie op eremplusnikken.nl en geef u op, er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente artikelen van Gökhan Erem

  1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
  2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
  3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 16 maart 2011 11:03
    Als ik terugkijk naar de periode 2002 tot 2004 zat de Eurodollar ook flink in de lift. Totdat op tweede kerstdag 2004 een tsunami abrupt een einde maakte aan de opmars. De koers was rond de 1.36 (piek 1.3650) om vervolgens sterk te dalen richting low 1.17 (nov 2005).

    Of dit inderdaad de vlucht in de veilige haven (Dollar) was?. Waarom
    zien we dit nu (nog) niet is een goede vraag. Of heeft het met de "gewenning" van mensen te maken? Ik heb ook zoiets gezien bij de aandelenkoersen met het uitbreken van de eerste en tweede golf oorlog.

    Heeft iemand een verklaring voor deze wisselende reakties, voor op het oog gelijke gebeurtenissen?

  2. [verwijderd] 16 maart 2011 11:23
    Beste Menox112, een van de dingen is dus inderdaad gewenning, want de eerste keer dat iets gebeurt hebben we er geen idee van wat ons te wachten staat. De tweede keer is er in ieder geval een referentiekader waar we ons terecht of onterecht aan denken vast te kunnen houden. Dan de reactie, deze is anders omdat ie gewoon anders is. Al is het alleen al omdat het nu geen verschillende landen maar 1 land betreft, en wat voor 1, met wat voor nijver volk. In tegenstelling tot de eerdere tsunami is hier natuurlijk wel iets anders gaande, hier is het geen arm deel van de wereld wat getroffen is, het betreft de 3e economie van de wereld. Daarnaast er is sprake van een kernreactorkwestie en tegelijk zijn er minder slachtoffers. Dus hoe langer we er over doorpraten des meer worden de verschillen duidelijk. Uiteindelijk is er maar 1 overeenkomst namelijk dat het in beide gevallen een tsunami is geweest.

    Wij als mens zijn dan verrast en doen doen graag bij een oorzaak net als of de rest van de situatie ceteris paribus is. Dat is lekker makkelijk maar dat is natuurlijk niet zo, maar de mens heeft nou eenmaal de eigenschap op het grote verhaal eruit te lichten en daarmee de kleinere dingen te bagatelliseren, ook al is de effect uit som van de kleinere dingen groter dan het effect van de grote gebeurtenis. Dit is ook tegelijk de moeilijkheid van een analyse op basis van veel inputfactoren, namelijk welk gewicht geef je mee aan welk item op welk moment. En niet te vergeten daarbij gaan we natuurlijk alleen maar uit van de dingen die we weten, want van wat je niet weet weet je niet dat je het niet weet, als u begrijpt wat ik bedoel. :-). Anderen kunnen deze info wel hebben en dus ook een rol laten spelen in hun beleggingsproces en dus een effect creëren waar u zonder die kennis niet op rekent. Het gebrek aan volledige of beter gezegd gelijke informatie voor een ieder is daarom een goede reden om TA aan te hangen. Want alle informatie waarvan we niet kunnen inschatten welke impact het heeft of zou moeten hebben in de prijs verwerkt zit doordat anderen die de info wel hebben waarmee ze de prijzen hebben helpen neerzetten.

    U ziet ik ben ook niet vies van zieltjes winnen na al die jaren, :-)
  3. [verwijderd] 16 maart 2011 12:06
    Beste Erem, bedankt voor je uitgebreide reaktie. Ik ben het eens met je betoog. Je argumenten komen overeen zoals ik er ook tegenaan kijk. Voor mij heeft fundamentele analyse ook minder waarde gekregen, omdat je inderdaad niet alle informatie hebt. Ik gebruik ook TA ter informatie voor mijn valuta portefeuille. Ik anticipeer tegenwoordig gewoon op wat de markt doet. Het maakt niet uit omhoog of omlaag, als je de risiko's maar goed afdekt. Hiervoor ben je minder afhankelijk van timing of juiste keuze richting waarin de valuta moet bewegen.
  4. [verwijderd] 16 maart 2011 12:29
    @Keez ja ben ik met u eens, moet nu wel gaan gebeuren die OB voordat de clustering van de afgelopen dagen neerwaarts wordt gebroken. Anders wordt het zeuren en heen en weer gestuiter voor de rest van de week en wellicht ook volgende week.

    Maar aan de andere kant, de OB van de RSI is veelal een bevestiging van de trend niet per se het entry signaal. Zolang de clustering van de afgelopen 3 dagen niet wordt verlaten is geen verandering van scenario te verwachten in mijn optiek.
  5. [verwijderd] 16 maart 2011 17:14
    Het ziet er qua RSI op M30 en hoger niet verkeerd uit, afgezien van de wens weer OB te geraken (en dan gaat meteen de andere wens in vervulling :) ) maar het was voor mij te springerig vandaag om na mijn eerste zeperd vanmorgen en een op BE uitgestopte long na de macro's vanmiddag nog iets goed te maken. Zal de vrouw moeten vragen om een blik capucijners op te warmen... kans dat ik het zelf zal moeten doen voor straf. Morgen nieuwe dag. Fijne avond allen.
  6. La Veuve! 16 maart 2011 22:25
    Hi Gökhan,

    even off line geweest en niet veel gemist met uitzondering van een wat humeurig forum hier de laatste dagen. Beginnen we dat nu ook al hier? Dacht dat je dat na de (her)start enkele maanden geleden al snel de kop in had weten te drukken...

    Maar on topic, wat zou een cocktailtje in Tokio dan wel Basel kosten?
    ;-)

    Even alle (macro-economische) gebeurtenissen daargelaten, wat is de huidige stand van zaken TA-technischerwijs voor de EUR/CHF en de JPY?
    Voor de EUR/CHF was het alle seinen op groen boven 1,2825 en voor de Yen was het de 115 doorbreken als ik mij goed herinner.

    Inderdaad zijn er nog valutaparen te vinden waarin de Euro haar sterkte (of sterker worden) laat zien. Maar in het rondje de wereld om kan het opnieuw bezoeken van enkele landen wellicht geen kwaad.
    Tijd voor een hapje kaasfondue wellicht?

    Of we nu gaan reizen of niet, zelfs ik zit inmiddels long op de Eur/$. Met name door jouw vasthoudendheid en ondanks een dipje vandaag.
    Bon voyage

    PS: we knallen net even omhoog na een namiddagje werken onder de 1,3900... geen idee waarom, even rondneuzen
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links