Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Het GBP-plan en de Brexit

TA: Het GBP-plan en de Brexit

Gökhan Erem is terug op IEX. Hij gaat een serie analyses schrijven, waarin hij in de aanloop naar het Brexit-referendum de mogelijke gevolgen voor de verschillende valutaparen bepreekt.


Wordt de Brexit nu werkelijkheid of toch niet? Het zal toch niet? Of toch wel? Nee ik denk het niet, want... Maar toch, je weet naar nooit...

Kortom er zijn maar twee smaken en we weten het wanneer we het weten. Wat tussendoor belangrijker is: wat gebeurt en met de handel met het eiland voor de kust? Dat is waar het ons om te doen is uiteindelijk.

De waarde van de verhouding tussen de munten verkeert in de meest directe invloedssfeer van dit fenomeen. Waar normaliter de centrale banken de scepter zwaaien geldt dat in dit paar een andere factor een rol speelt.

De meningen zijn verdeeld over de uitkomst van het referendum en wat dat dan precies inhoudt. In tegenstelling tot de onduidelijkheid op dat vlak heeft de markt in ieder geval wel een mening over de EUR/GBP-verhouding.

Sterkere pond

Kort gezegd geldt dat een afwending van de Brexit zal leiden tot een lagere EUR/GBP-verhouding hetgeen zoveel zegt dat de markten vinden dat het Britse pond sterker dient te worden ten opzichte van de euro.

Dit is het beeld van EUR/GBP in aanloop naar de Brexit tot en met nu. Het koersverloop omvat 2016 op dagbasis en nog een beetje meer historie.

Daggrafiek valutapaar EUR/GBP
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Topvorming

Ik begin in december 2015 met de analyse. Vanaf dat moment heeft de EUR/GBP een stijging gekend onder aanvoering van geluiden dat het best tot de realistische mogelijkheden zou behoren, dat...

Enfin. Er heeft zich een cross van de voortschrijdende gemiddelde voorgedaan (oranje ovaal) dat tot mei 2016 opgeld heeft gedaan. Daar kwam de neerwaartse cross ( tweede oranje ovaal).

In de RSI is in die periode regelmatig een overbought-stand genoteerd waarbij de bodems in de RSI in de buurt van de 50-waarde werden gevormd. Ver van het verboden terrein van oversold dat in een bullmarkt vermeden moet worden.

Steun wordt weerstand

Vervolgens komen we aan bij de rode bogen die in aanloop naar de neerwaartse cross van de gemiddelden een omkeerpatroon weergeven. Dit hoofdschouderpatroon is u ongetwijfeld bekend dus volsta ik met het benoemen van de eindfase van dit patroon middels de pullback (groene boog).

De top die nu gevormd word in relatie tot de rechterschouder heeft tegelijk een negative reversal gevormd (paarse bogen). De bijbehorende toppen in de RSI zijn opeenvolgend hoger in tegenstelling tot die in de koers.

Tussendoor is een oversold-notering gevormd en werpt het midden van de RSI weerstand op waar het eerst steun bood. Dat maakt de negative reversal compleet waardoor tezamen met de andere signalen een focus op koersen in de buurt van 0,73 ontstaat.

Deze ontwikkeling in aanloop naar de Brexit-kwestie staat niet op zich zelf. Het langeretermijnbeeld voor dit paar luidt als volgt.

Langetermijngrafiek valutapaar EUR/GBP
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Kneppelharde weerstand

De opleving die recent afgerond is, is slechts de vorming van een lagere top in de langeretermijnverhouding. De stijging tussen december en mei heeft een test van kneppelharde weerstand* gevormd in de verhouding dat het niet meer dan 61,8% van de daling tussen 2013 en 2105 heeft betekend.

De eerste steun ligt pas bij 0,70 en die wordt als expensive ervaren. Deze niveaus zijn dus een koopje in dat verhaal.

Het Brexit-hoofdstuk is er zo dus één van vele in de relatie tussen het Verenigd Konikrijk en het vaste land. Vooralsnog ligt de munt van het Verenigd Koninkrijk er vaster bij en is mijn voorkeur daardoor een short EUR/GBP-positie.

Dat is speculatief uiteraard, maar on a more serious note, so to speak. Ik denk dat het wel een momentje is voor de importeurs onder ons die in GBP moeten afrekenen om een termijncontract of iets vergelijkbaars aan te schaffen en niet te speculeren op een meevaller.

Het afgelopen jaar kunt u zien als een meevaller op de langere termijn.

* kneppel = erg, als in kneppelhard, erg hard (een Zaanse uitdrukking)


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente artikelen van Gökhan Erem

  1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
  2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
  3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 8 juni 2016 15:57
    Aangezien er uiteraard op de camping aarde na de “deal” van de aan de lopende band problemen makende regeringsleider Cameron met de continentale bureaucratische ivoren torens in Brussel,

    waarin de betreffende aan de lopende band problemen makende regeringsleider dus met de continentale bureaucratische ivoren torens in Brussel heeft bedongen dat de mensen in de soevereine nationale lidstaat van de EU van het Verenigde Koninkrijk de EU niet gelijk zullen verlaten zolang de continentale bureaucratische ivoren torens in Brussel niets te zeggen krijgen over de vooralsnog niet omgevallen bureaucratische ivoren torens van de bankensector in ze City of London,

    dus met de door Joris Luyendijk in het boek Dit kan niet waar zijn beschreven rampzalige gevolgen van dien,

    zodat de soeverein bij een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand betrokken nationale lidstaat van de EU Frankrijk dan ook in de bureaucratische ivoren torens van Brussel tegen deze “deal” protest heeft aangetekend,

    na een al dan niet werkelijkheid worden van een Brexit verder niets gebeurd anders dan het in een door de aan de lopende band problemen makende regeringsleiders veroorzaakte aaneenschakeling van crises met andere middelen voortzetten van een mondiale valutaoorlog,

    kan hetgeen wat de auteur stelt in

    “Wordt de Brexit nu werkelijkheid of toch niet? Het zal toch niet? Of toch wel? Nee ik denk het niet, want... Maar toch, je weet naar nooit... Kortom er zijn maar twee smaken en we weten het wanneer we het weten. Wat tussendoor belangrijker is: wat gebeurt en met de handel met het eiland voor de kust? Dat is waar het ons om te doen is uiteindelijk.”

    alleen al vanwege het simpele feit dat er op de camping aarde uiteraard voor en na een mogelijk Brexit slechts sprake kan zijn van 1 smaak van een door de betreffende aan de lopende band problemen makende regeringsleider aan de rest van de wereld in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone voor de korte en lange termijn afgegeven brevet van onvermogen,

    zodat de Schotse mensen ongetwijfeld in dit brevet van onvermogen in dit eilandenrijk eieren voor het geld gaan kiezen,

    uiteraard niet juist zijn!?!
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links