Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: FTSE en de Brexit

Technische analyse Britse FTSE 100 Index.

De twijfel en de wispelturigheid rond een mogelijke Brexit is in afgelopen week niet minder geworden. Vandaag werp ik daarom een blik op de leidende lokale aandelenindex, de FTSE 100 ook bekend onder de naam Footsie. Wat gebeurt er daar met een best goedkope pond momenteel in het achterhoofd.

Ultralangetermijngrafiek FTSE 100
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Hele lange zijwaartse trend

Allereerst het beeld op ultra-lange termijn van de aandelenmarkt in het Verenigd Koninkrijk. Ik kan niet anders stellen dat de koers met behoorlijke golfbewegingen op en neer gaat. De koers is regelmatig verdubbeld en gehalveerd binnen de grenzen van grofweg 7000 en 3500.

Dat is al bijna twintig jaar aan de gang en in 2015 is daarbij de meest recente top gezet. Feitelijk is dat al een tijdje terug, maar in het spectrum waar we ons nu in bevinden is dat peanuts.

De FTSE is nog maar net begonnen en heeft nog een aantal jaar te gaan in deze downtrend binnen de grote min of meer zijwaartse beweging. U begrijpt dat als dit met de huidige situatie te maken heeft, dit één van de vele ter zake doende zaken is in de afgelopen twintig jaar.

Het enige wat constant is gebleven in die hele periode is dat de Queen toen al oud was en nu ook. ? En Charles maar wachten, maar dat is een ander verhaal. Terug naar de aandelen en ik zoom in op het oranje blok. Ik ga een time frame lager en kom meer in de buurt van het nu.

Ultralangetermijngrafiek FTSE 100
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Lange uptrend verlaten

Deze langetermijngrafiek toont ons dat de uptrend medio 2015 is verlaten en dat de sell-off van augustus jl tot een neerwaartse cross heeft geleid van de voortschrijdende gemiddelden. De kleine pullback daarop heeft plaats gehad in december en in januari volgde een tweede lagere bodem op rij.

De meest recente stijging is de grote pullback die de weerstand met succes testte. De daling is tot zover binnen de perken van de fibo-grid gebleven maar meer dan een opleving heeft het niet kunnen sorteren. Met een rond 50 afdraaiende RSI loopt het animo terug en de kracht eruit.

Ik zoom nogmaals in, weer in het oranje blokje, ditmaal voor de daggrafiek.

Ultralangetermijngrafiek FTSE 100
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Neerwaarts momentum op korte termijn

De daggrafiek toont de moeite die er is om te stijgen. De maand mei en juni zover hebben zelfs de aanval op de weerstand afgerond met nieuwe verkoopsignalen. De paarse bogen vertellen het verhaal van de hoofdschouder en de bear market range in de RSI verhaalt over de aanhoudend neerwaartse focus van de markt.

De oranje cirkel duidt op de neerwaartse cross van de voortschrijdende gemiddelden op dit time frame voordat het deze week begint te glijden. Deze week een toename van neerwaarts momentum en Klap Boem.

Brexit of niet dit is ook zo’n beetje het beeld van de Europese markten in het algemeen. De wereld ziet het Verenigd Koninkrijk als onderdeel van Europa of ze er zelf over twijfelen of niet. Het Brexit-hoofdstuk is er zo dus één van vele in de relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en het vaste land.

Vooralsnog liggen de Britse aandelen er structureel slechter bij dan die in de Verenigde Staten of die in Duitsland. Voor de hele lange termijn is het een zijwaartse markt, voor de lange en middellange termijn én de korte termijn zijn de pijlen neerwaarts gericht.

Cheers, tot volgende week.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Auteur: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente artikelen van Gökhan Erem

 1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
 2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
 3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 16 juni 2016 08:57
  quote:

  DeGoudenRidder schreef op 15 juni 2016 14:54:

  A vote for Brexit

  Er dreigt een nieuw bankschandaal te ontstaan in Spanje
  Kosten voor de Europese belastingbetaler? Ik denk van wel.

  slimbeleggen.com/er-dreigt-nieuw-bank...

  Grieken de straat op tegen bezuinigingen. Die Engelse zijn niet dom a vote for Brexit.
  www.nu.nl/buitenland/4278360/duizende...
 2. [verwijderd] 16 juni 2016 12:42
  quote:

  daan 32 schreef op 16 juni 2016 12:33:

  ik mis vandaag de gegevens met betrekking tot de AEX

  in dit cruciale moment is het wellicht niet mogelijk de diverse "punten"
  te verbinden? de eventuele gevolgen van de brexit en een hele reeks van
  fundamentele negatieve gegevens trekken zich niks aan van lijntjes
  Denk dat Bassie vrij is vandaag. Maar we vinden steun bij 418 volgens zijn visie. Bij 418 ligt een horizontaal steunpunt en het 50%-Fibonacci-retracementniveau dat is te berekenen tussen de bodem van 378,50 en de jaartop van 458. D'r is wel een kans om te dalen naar 409 - 400
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links