Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Chips komen bovendrijven

TA: Chips komen bovendrijven

De chipssector maakt een interessante ontwikkeling door, vooral ten aanzien van individuele fondsen. De AEX zoekt naar nieuwe steun.

Op Wall Street stond de chipsector donderdag negatief in de spotlights, met een flink koersverlies voor Intel, na een neerwaartse aanpassing van de omzetgroei op de lange termijn.

Andere halfgeleiderfondsen, zoals NXP en Qualcomm, verloren ook stevig.

Overgangsfase

Desondanks maken halfgeleiders de laatste tijd een interessante ontwikkeling door, zowel in Nederland als op andere beurzen. Technisch bezien beweegt deze sector in een overgangsfase.

Na een langere periode van teleurstellende koersontwikkelingen lijkt nu de zon door te breken. Lange termijn weerstanden worden dan opgezocht (ASML en ASMI), of de dalende trends zijn gebroken (XFab).

Hier en daar zijn zelfs koopsignalen opgetreden (STMicroelectronics, Melexis en Applied Materials).

Deze keer vindt u een uitgebreide analyse van enkele technische verbeteringen in de chipsector.

AEX-index zakt door steun 555,55

Maar eerst de Nederlandse beurs. Deze is de afgelopen dagen flink gezakt. Na de sterke stijging in de eerste maanden van dit jaar, komt de beurs weer op adem.

Het eerste vangnet, gevormd door de voormalige koerstoppen (de horizontale blauwe stippellijn) rond 555,55 punten, heeft geen stand weten te houden.

Eerder verliet de AEX al de stijgende fase, wat het eerste deukje opleverde. De AEX zoekt nu naar nieuwe steun.

ASML heeft oude top opgezocht

ASML heeft binnen de stijgende trend, rond de weerstand van 189,50 euro (de top van 27 juli 2018), het koersdoel bereikt.

De stijgende trend krijgt enkel een nieuwe impuls indien deze laatste top wordt gebroken. In dat geval mogen we verdere koersstijgingen tegemoet zien.

ASML heeft pas steun rond 155,22 euro (de bodem van 8 maart). Na een uitbraak boven de weerstand van 189,50 euro wordt 200,00 het volgende opwaartse koersdoel.

De koers van ASML beweegt boven het stijgende 200-daags voortschrijdende gemiddelde. Dit wijst op een positieve technische conditie.

De opwaartse draai van de B.O.B.-indicator (blauwe lijn) suggereert dat ASML beter begint te presteren dan de markt.


ASMI wacht op doorbraak

Ook ASMI is het all-time-high genaderd, van in dit geval 63,00 euro (de top van 16 maart 2018).

De stijgende trend krijgt enkel een nieuwe impuls indien deze laatste top wordt gebroken. In dat geval mag men verdere koersstijgingen tegemoet zien.

ASMI heeft pas steun rond 45 euro (de bodem van 8 maart). Na een uitbraak boven 63,00 euro wordt 78,00 het volgende opwaartse koersdoel.

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde laat een stijgende trend zien, terwijl de ASMI koers er boven blijft, wat een positieve technische conditie signaleert.

De B.O.B.-indicator draait opwaarts en suggereert dat ASMI beter begint te presteren dan de markt.

Besi dips in uptrend

De recente correctie van Besi vindt plaats binnen de stijgende trend. Zolang de koers boven de voorgaande top weet te blijven, oogt het technische beeld redelijk positief.

Er ligt steun op 20,54 euro (de bodem van 9 augustus 2018). Weerstand ligt rond 32,62 euro (gevormd op 6 december 2017).

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde van Besi draait opwaarts. Dit duidt op een verbetering in de technische conditie.

De stijgende  B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat Besi het beter dan het beursgemiddelde doet.

STMicroelectronics draait opwaarts

Het Franse STMicroelectronics beweegt in een gematigde uptrend. We zien een technische verbetering met potentieel richting de weerstand van 20,85 dollar (de top van 27 juli 2018).

Steun ligt op 12,72 dollar (de bodem van 29 maart).

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde van STMicroelectronics krult langzaam opwaarts, hetgeen op een verbetering in de technische conditie duidt.

De B.omhoog swingende O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat STMicroelectronics iets beter gaat performen dan de beurs.


Melexis klimt mooi opwaarts

Het Belgische Melexis heeft de weg omhoog gekozen nu de voormalige weerstand rond de toppen van begin 2019 is gebroken. Hierdoor is een verbetering opgetreden richting de weerstand van 82,05 euro (de top van 3 augustus 2018).

Steun zien we rond 53,40 euro (de bodem van 29 maart).

Bij Melexis draait de 200-dagenlijn opwaarts, terwijl de koers er boven blijft. Dat signaleert een verbetering in de technische conditie.

De B.O.B.-indicator (blauwe lijn) krult om en geeft aan dat Melexis de rest van de markt inhaalt.

 

Applied Materials zoekt naar steun

Op de Nasdaq valt Applied Materials op. De recente daling brengt Applied Materials terug naar de onderkant van het stijgende trendkanaal.

Het beeld blijft redelijk positief zolang de koers hogere bodems weet te maken. Aan de bovenkant is er ruimte richting 62,40 dollar (gevormd op 16 maart 2018).

De steun ligt op 36,80 dollar (de bodem van 8 maart).

De koers van Applied Materials  is boven de lijn van het 200-daags voortschrijdende gemiddelde geklommen, bovendien draait deze lijn opwaarts. Dit duidt op een verbetering in de technische conditie.

De vlakke B.O.B.-indicator (blauwe lijn) suggereert dat Applied Materials minder slecht presteert (vergeleken met de rest van de markt), dan in het verleden.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 26 apr Vangnet voor ASML op €777: is het al tijd om kooporders in te leggen? 47
  2. 25 apr Geldstroom Nederlandse beurs stagneert 104
  3. 24 apr Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 51

Reacties

154 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. retsok 10 mei 2019 09:30
    the heat is on..

    De Chinese autoriteiten in Peking hebben aangekondigd hard te zullen terugslaan, nadat de Amerikaanse president Donald Trump de importtarieven op sommige Chinese goederen vrijdag heeft verhoogd van 10 naar 25 procent .

    De Chinese handelsminister zegt de maatregel van Trump "zeer te betreuren", maar gaat niet in op hoe het land hierop zal reageren.

    China en de Verenigde Staten zitten midden in onderhandelingen over een nieuwe handelsovereenkomst. De Chinese handelsminister hoopt dat ze er met de Verenigde Staten uit zullen komen met "samenwerking en overleg".

    De nieuwe handelstarieven zijn op vrijdag om 00:01 uur Amerikaanse tijd ingegaan. Goederen die voor die tijd al onderweg waren vanuit China kunnen rekenen op het oude tarief. Voornamelijk koopwaar zoals meubels, auto-onderdelen, kleding, computers en speelgoed die worden getroffen door de verhoging.
154 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links