Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Positieve ondertoon

AEX-ondertoon blijft positief.

Langzaam kruipen we richting het einde van het jaar en gestaag zet daarbij ook de huidige zijwaartse consolidatie door in het kortetermijnbeeld. Toch acht ik de kans groot dat de AEX zijn huidige jaartop van 466,20 nog een stuk verder kan verhogen voordat het nieuwe handelsjaar aanbreekt.

De trends in bijna alle aandelenmarkten zijn nog steeds opwaarts gericht en een voorzetting van deze trends is het meest realistische scenario. Een belangrijke zone die dit jaar is ontstaan is de zone 457 tot 458.

De eerste keer dat deze zone werd getest was na de krachtige opgaande rally van 80 punten in slechts enkele weken tijd waarna in april voor de eerste keer de 458 op de borden kwam. Deze rally werd ingezet na de vorming van een zeer belangrijke langetermijnbodem in februari bij 378,50.

Klassieke omkeer

In het eerste kwartaal werden toen meerdere grote klassieke omkeersignalen gegeven. Deze signalen gaven toen aan dat het einde van een forse en langdurige correctieve fase was aangebroken vanaf de jaartop van 510 in april 2015.

De genoemde rally van begin dit jaar stokte toen in april bij 458, waar ook het laatste Fiboretracementniveau lag tussen de top van augustus vorig jaar (505) en de februari-bodem bij 378,50.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

In de daaropvolgende maanden werd geregeld de zone 457 tot 458 getest maar telkens te zwaar bevonden. Elke keer werd een forsere terugtest of correctie gestart. De meest forse correctie was in juni, de Brexit-correctie waarbij de AEX terugviel tot de 410 punten.

Twee doorbraken

Hiermee werd toen de eerste hogere middellangetermijnbodem gevormd. Ook in de afgelopen weken bereikte de AEX meerdere keren de grens bij 457 tot 458. Slechts twee maal wist de AEX hier opwaarts door te breken.

  • De eerste keer was in september toen de jaartop verder werd opgehoogd naar de 466,20 punten.
  • Recent vond een eendaagse doorbraak plaats met de vorming van een top bij 460,10.

Er is een structurele doorbraak noodzakelijk om deze weerstandszone definitief te breken in het kortetermijnbeeld en de volgende fase in de opgaande trend te starten. Zodra de zone 457 tot 458 wordt gebroken, liggen nog weerstanden bij 460,10 en 466,20, maar daar verwacht ik slechts beperkte tegendruk.

Einde consolidatie?

De eerstvolgende doelen blijven naar mijn mening onveranderd liggen bij 475 (top november vorig jaar) en 485. Bij dit laatste niveau ligt het 161,8%-Fibonprojectieniveau dat is te berekenen over de meest recente correctie tussen de 466,20 en 437,60.

Boven de 457 tot 458 wordt de huidige consolidatiefase dus beëindigd. Tot aan deze zone liggen nog weerstanden bij:

  • het 50-daags gemiddelde van 451,70
  • de top van twee dagen geleden bij 453,7

Er is zelfs in het zeerkortetermijnbeeld een kleine dalende toppenlijn te trekken (vanaf de 460,10) die vandaag bij 453,50 ligt en dagelijks 0,70 punt daalt. Steunpunten aan de onderkant liggen er ook genoeg. Belangrijke punten zijn:

  • de recent gevormde dubbele bodem van 442,70
  • de dubbele bodem (september-augustus) bij 437,60

Cruciale steun

Vooral een structurele neerwaartse doorbraak van 437,60 zou een verdere verzwakking kunnen betekenen. Dit niveau ligt momenteel gelijk aan het 200-daags gemiddelde en de stijgende middellangetermijnbodem langs de bodems van 378,50 en 410 komt ook gestaag deze richting op en ligt nu bij 436,20.

Er ligt dus eigenlijk een cruciale steunzone bij 436,20 tot 437,60. De recente neerwaartse doorbraak van de sinds juni dit jaar steil stijgende bodemlijn lijkt een overshoot te zijn geweest waarbij een dubbele bodem bij 442,70 werd gevormd. Deze bodem werd met een hammer-bodempatroon gevormd.

Een bovenliggend steunpunt ligt verder nog bij 446.

Zolang de 457 tot 458 niet wordt gebroken, blijft de AEX gevangen in de huidige consolidatiefase, maar de ondertoon in de aandelenmarkt is krachtig en ik verwacht dat de opwaartse druk op deze zone steeds verder zal toenemen in de komende tijd. Een opwaarts vervolg lijkt slechts een kwestie van tijd.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

425 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 22 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 18 oktober 2016 09:19
    Zolang de Amerikanen bezig zijn met de verkiezingen zal er geen enkele doorbraak komen. Niet naar boven en niet naar beneden. Na de verkiezing zijn er twee mogelijkheden. Trump president: paniek, alles omlaag. Clinton president: opluchting, alles omhoog, gevolgd door een renteverhoging, paniek, alles omlaag.
  2. Meelezer111 18 oktober 2016 09:22
    The market value of the world’s negative-yielding bonds contracted for the second week in a row and now totals $10.4 trillion.
    The 3.1 percent drop puts the value of debt certain to lose money if held to maturity on track for its biggest monthly decline since December, when it shrank 14 percent. As of Friday, the sum had decreased 13 percent since Sept. 30, data compiled by Bloomberg show.
425 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 22 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links