Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Volgende haltes 422,70 en 425,80

Het laatste kwartaal van 2014 gaat vandaag alweer in en ik verwacht in deze drie maanden nog een aanzienlijke ophoging van de jaartop. Mijn doel blijft liggen op een beweging naar 450 en mogelijk hoger. Hier ligt momenteel niet alleen een oude horizontale weerstand, maar ook de sinds eind 2012 stijgende toppenlijn.

Eind vorig jaar gaf ik al aan dat het doel in de tweede helft van dit jaar bij de zone 450 tot 470 zou liggen en dit technische beeld is nog niet veranderd. In de eerste negen maanden van dit jaar hebben we in totaal vier correctieve bewegingen (minimaal 5% daling) achter de rug in de AEX.

De laatste dateert van juli-augustus. Vanaf een dieptepunt van destijds 388 was de AEX in een rechte lijn opgelopen naar nieuwe hogere jaartoppen waarna in de afgelopen weken een beperkte terugtest plaatsvond.

Dubbele hammer

Deze consolidatie had ten doel een eerste hogere kortetermijnbodem op de borden te zetten zodat er een minder scherp stijgende kortetermijntrend zou ontstaan. Hierbij is een meervoudige bodem gevormd bij 415,70. Afgelopen vrijdag en maandag werd deze bodem versterkt met hertesten van deze steun.

Vrijdag vond er zelfs een intraday-doorbraak plaats, maar ik gaf al eerder aan dat alleen een slotkoers onder de 415,70 een nieuwe neerwaartse impuls zou betekenen. Zover kwam het tot op heden niet en de AEX vormde in die dagen een dubbele hammer.

Deze bodempatronen zien we geregeld ontstaan bij bodems de laatste jaren. Gisteren trad verder ook een ander belangrijk vervolgsignaal op. Vanaf de jaartop van 425,80 was er sprake van een dalende zeerkortetermijntoppenlijn. Die gisteren bij 420,50 lag en op slotbasis werd doorbroken.

Krachtige bodem

Een signaal dat de bodem gezet kan zijn. Ik zeg hierbij ‘gezet kan zijn’, aangezien de AEX in het kortetermijnbeeld enigszins gevangen zit in een zijwaartse beweging. Pas onder de krachtige meervoudige bodem krijgt de terugtest een volgende neerwaartse impuls en ontstaat ruimte naar de zone 410 tot 411,50.

In deze zone liggen:

  • het eerste Fibonacci-retracementniveau van de gehele stijging vanaf de 388-bodem
  • een voormalige lagere top
  • het 50-daags gemiddelde

Zolang in het kortetermijnbeeld een index tijdens een terugtest boven het eerste Fibonacci-retracementniveau weet te bodemen, blijft er sprake van een zeer krachtige trend. In de AEX ligt dit niveau dus bij 411,50.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Kracht opbouwen

Met de doorbraak door de dalende zeerkortetermijntoppenlijn is weer ruimte ontstaan naar de volgende horizontale haltes in de komende tijd:

  • de voormalige lagere top van 422,70
  • de jaartop van 425,80

Bij de eerste top ligt ook ongeveer het 61,8%-Fibonacci-retracementniveau in het langetermijnbeeld (tussen de top van 2007 en 2009). Ook ligt hier de bovenkant van de consolidatiefase in het kortetermijnbeeld.

Het is dus van belang dat de AEX in de komende week verdere kracht opbouwt met een uiteindelijke beweging door de 422,70 tot 423. Dit is naar mijn mening wel het meest realistische scenario. Boven de jaartop van 425,80 lijkt in de komende weken een verder vervolg reëel naar de zone 430 tot 432.

Opwaartse druk

Hier liggen de projectieniveaus van de recente terugtests van de afgelopen weken. Steunniveaus in het kortetermijnbeeld liggen verder nog bij 417 en 415,70. Een neerwaartse doorbraak door de voormalige dalende toppenlijn van 419,80 zou overigens geen verslechtering inhouden in het zeerkortetermijnbeeld.

Deze dalende toppenlijn is beëindigd maar de AEX blijft nog wel gevangen in de zijwaartse consolidatiefase (415,70 tot 422,70). De opwaartse druk kan in de komende week weer aanzienlijk toenemen. De kans is groot dat de hogere kortetermijnbodem is geplaatst naar mijn mening. 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

540 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 27 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Henri-Trader-Zonder-Trades 1 oktober 2014 09:23
    quote:

    Haager schreef op 1 oktober 2014 08:15:

    [...]

    5-10% percent is wat er nog vanaf gaat voordat ik opnieuw kijk of ie bullish gaat worden.
    De ECB gaat morgen de Euro verder de put induwen,
    Thanks again Haager... Gelukkig heb je niet altijd gelijk, maar voor mijn long goud vanaf 1236 en 1214 is zelfs vijf procent een zeer flinke aderlating op mijn cfd-porto... Even kijken hoe ik dit ga aanpakken. Onder de 1200 er maar snel uit met verlies denk ik...

    Winst porto op dit moment dankzij plusjes DAX en DOW-longs en nog niet gestegen Nikkei zo'n plus 550...
540 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 27 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links