Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Ten aanval

De AEX testte gisteren alweer op een haar na de voormalige horizontale weerstand (uit 2008) van 417,50. Hier werd op de daggrafiek wel een klein toppatroon gevormd, een zogenoemde shooting star.

Dit toppatroon kan voor een kleine consolidatie zorgen, maar ik verwacht dat de AEX in de komende week alweer de aanval kan inzetten op de jaartop van ruim een week geleden bij 419,60. Ik verwacht dat na de recente terugtest de AEX momenteel de voorlopig laatste uptick is gestart richting hogere jaartoppen.

Ik houd daarbij als richtzone de 428 – 432 aan. In deze zone liggen twee belangrijke punten. Als eerste ligt bij 428 het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau tussen de hogere jaartop van begin dit jaar (409) en de dubbele jaarbodem van 379,50.

Binnen de doelzone

Bij 432 ligt momenteel de bovenkant van het sinds eind 2012 stijgende middellangetermijntrendkanaal. Zodra deze niveaus in de komende weken in zicht komen, moeten we zeer alert zijn op topvormingsignalen.

Ik blijf namelijk van mening dat de huidige opgaande kortetermijntrend die in maart startte op zijn laatste benen loopt en de markt zich aan het klaarmaken is voor een normale correctie (de vierde van dit jaar in de AEX).

Deze verwachte zomercorrectie zal uiteindelijk uit moeten monden in een hogere middellangetermijnbodem die de AEX in de tweede helft van dit jaar naar mijn uiteindelijke doelzone van 450 tot 470 moet brengen.

De genoemde stijgende toppenlijn die nu bij 432 ligt, zal dan ergens binnen deze doelzone zijn te vinden.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Dubbele bodem

De recente terugval mondde uiteindelijk uit in een precieze terugtest van de voormalige dubbele jaartop in de zone 408,50 – 409. Hier ligt ondertussen ook de sinds maart stijgende bodemlijn. Deze bodemlijn wint ondertussen steeds meer aan kracht door de meerdere raakpunten die sinds maart langs deze lijn zijn te vinden.

Onder deze zone verzwakt het kortetermijnbeeld en lijkt de top voorlopig te staan bij ongeveer 420. In dat scenario zou de AEX na een rally van 40 punten op acht punten na mijn doelzone niet hebben getest. Dit is echter niet mijn uitgangspunt.

Buiten deze doelzone zijn er nog steunpunten te vinden in het zeer kortetermijnbeeld bij 414,75 (voormalige bovenkant van de gap) en bij 412,25. Hier lig de voormalige dubbele bodem van enkele weken geleden.

Eindfase

Zolang de gisteren gevormde shooting star niet wordt opgeheven, kunnen deze steunniveaus binnen enkele dagen nog worden opgezocht. Het neerwaarts potentieel is naar mijn mening echter beperkt en ik verwacht dat deze shooting star al snel weer kan worden opgeheven boven de 417,20.

Hierna ligt alleen de recente jaartop van 419,60 als laatste horde tot aan mijn koersdoelzone. Als we overigens kijken naar de technische indicatoren dan is de RSI afgeketst op de 50-puntengrens. In de komende weken moeten we bezien of hij de toppen (ruim boven de 70) weer kan opzoeken, of dat er mogelijk negatieve divergentie zal ontstaan zodra de AEX zijn jaartop wel weet te breken.

Ook de MACD lijkt na de neerwaartse crossing in de komende dagen alweer een positieve crossing te kunnen gaan maken. Ook hier moeten we in de komende weken alert zijn op divergentiesignalen. Deze kans acht ik namelijk groot, wat een volgend waarschuwingssignaal is voor de verwachte aanstaande correctie.

Ik houd er rekening mee dat deze eindfase van de huidige stijgende kortetermijntrend deze maand al kan uitmonden in de vorming van een (hogere) top en de start van de verwachte correctie. Toch is het onmogelijk om precies het tijdsmoment en de top te voorspellen.

Zilver

Let verder op de situatie bij zilver. In de afgelopen twaalf maanden heeft de koers een meervoudige bodem gevormd in de zone 18 – 19 en nadert nu de top van begin dit jaar en de lange dalende toppenlijn. Deze niveaus liggen in de zone 21,75 – 22.

Pas een structureel slot hierboven zorgt voor een trendomkeer in het huidige dalende langetermijnbeeld en dan ontstaat direct ruimte naar de 25. Zolang deze weerstandszone niet wordt doorbroken, lijkt een terugval richting de recent gevormde opwaartse gap tussen de 20 en 20,60 realistisch.

Bij die zone moeten we dan bezien of de zilverprijs een hogere kortetermijnbodem kan vormen, of dat de index doorzakt richting opnieuw de 18 – 19 zone.



Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

343 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 18 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Playmaker 3 juli 2014 09:33
    quote:

    Alex XNL schreef op 3 juli 2014 09:21:

    Hoe is het met je puts 410 Playmaker? Of heb je die geloost? Ik heb niet veel kunnen volgen gisteren..
    de september puts staan onder water, ik heb inmiddels plukjes met verschillende uitoefenprijzen - er liggen wel geschreven puts juli tegenaan, zelfde uitoefenprijs, die bij een flinke daling moeten worden doorgerold
  2. [verwijderd] 3 juli 2014 09:48
    quote:

    Playmaker schreef op 3 juli 2014 09:33:

    [...] de september puts staan onder water, ik heb inmiddels plukjes met verschillende uitoefenprijzen - er liggen wel geschreven puts juli tegenaan, zelfde uitoefenprijs, die bij een flinke daling moeten worden doorgerold
    Oke, sportief van je om het te melden.
343 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 18 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links