Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Duijn van een Jaap

Iedereen heeft een mening over Robeco-boegbeeld Jaap van Duijn. Dat is goed, want dat betekent dat hij op pr-gebied uitstekende prestaties laat zien. Meestal is dat alleen negatieve publiciteit over dat hij er altijd naast zit. Ik roei graag tegen de stroom in, want daar krijg ik spierballen van

Dat doe ik nu ook, want veel kritiek op Van Duijn is niet terecht. Voor de criticasters met een slecht geheugen breng ik de krantenkoppen in herinnering:

“Bel voor volgende ronde van koersstijgingen is gegaan” (4 januari 2002)
“Koop nu aandelen, de koersen gaan stijgen” (28 mei 2002)

Ja, die voorspellingen kwamen niet uit. Toch neem ik het voor van Duijn op en wel om de volgende redenen.

1. Hij onderbouwt zijn verhalen goed
Ik luister liever naar iemand met een goed onderbouwd verhaal die het mis heeft, dan naar iemand die maar wat schreeuwt en het toevallig een keer goed heeft. Van de eerste soort goeroes leert u veel. Bij de tweede soort verliest u alleen maar geld. Ik zit al zeventien jaar in het vak, maar ik zie nog steeds dat de schreeuwende goeroes het populairst zijn.

U bent en blijft altijd zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissingen - aan u de keuze naar wie u luistert.

2. Outperformance Robeco-fonds
Het Robeco-fonds doet het goed. Ik hoor af en toe dat het fonds het slechter doet dan de MSCI World index. Deze boze tongen vergeten dat de index in dollars is genoteerd en Robeco in euro’s. Over de afgelopen twaalf jaar heeft het fonds een outperformance van 7% laten – netto wel te verstaan, na aftrek van beheerkosten.

Gelukkig houdt het CBS ook bij wat de concurrentie doet en deze laat een underperformance zien van 8%. Dat lijkt slecht, maar is het niet. Die 8% over twaalf jaar is een wanprestatie van ongeveer 65 basispunten (0,65%) per jaar. Ofwel, het is gelijk aan de beheerkosten die er worden gemaakt. Let wel, ook indexfondsen maken deze kosten.

3. Hij heeft alles gezien en meegemaakt
Met zijn ervaring en leeftijd heeft Van Duijn alles al een keer gezien en meegemaakt. De kans dat hij zich gek laat maken, is daarom kleiner dan bij een gemiddelde fondsbeheerder. Hij heeft alle kenmerken van een goed belegger. Van Duijn blijft gewoon en bescheiden, ook al is hij de manager van Nederlands grootste beleggingsfonds en is hij een baas bij Robeco.

Van Duijn laat zich niet van de wijs brengen, doordat andere zeggen dat hij het fout heeft. Nee, hij blijft bij zijn Juglar & Kitchen cylus. Hij denkt ook goed na. Wellicht dat hij intern meer kritiek moet krijgen. Ik heb als buitenstaander niet het idee dat er veel gediscussieerd wordt bij Robeco. Professor van Duijn spreekt en iedereen luistert ademloos.

4. Hij doet wat hij zegt
Volgens de AFM-site heeft Van Duijn 100.000 aandelen. De laatste kocht hij op 15 november 2002. Eén troost: als hij het slecht doet, verliest hij zelf ook geld.

Zo dat weet u nu ook weer. Afkraken staat iedereen vrij, maar doe dat wel met de goede argumenten graag.


Corné van Zeijl is hoofd beleggingen bij Zurich, waar hij eindverantwoordelijk is voor de beleggingsportefeuilles. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Voor de Zurich portefeuille belegt hij voornamelijk in fondsen met een marktkapitalisatie van minimaal 1 miljard euro. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vanzeijl@iex.nl.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links