Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wall Street vindt weg omhoog

Wall Street vindt weg omhoog
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen noteerden vrijdag hoger met nog een paar uur handel te gaan. De S&P 500 steeg 1,1 procent op 4.303,09 punten, de Dow Jones index won 0,9 procent op 33.402,61 punten en de Nasdaq noteerde 1,4 procent in het groen op 13.408,16 punten. 

De aandacht gaat vrijdag uit naar het officiële banenrapport uit de Verenigde Staten. Nadat het ADP-cijfer eerder in de week een zwakke banengroei toonde, waren beleggers benieuwd of de officiële data dit zouden bevestigen.

Dat was niet het geval. In september kwamen er 336.000 banen bij, vrijwel het dubbele van wat was verwacht. De werkloosheid bleef stabiel op 3,8 procent en ook de loongroei bleef hoog, op 4,2 procent.

"Dit cijfer houdt het vooruitzicht van een nieuwe renteverhoging levend en ondersteunt zeker het argument van de Federal Reserve dat de rente langer hoger moet blijven", zeiden economen van ING in een reactie op het banencijfer.

"We zijn nog steeds van mening dat het monetaire beleid restrictief genoeg is en we denken niet dat de Fed opnieuw [de rente] zal verhogen, maar de hardnekkige inflatie zal ervoor zorgen dat de Amerikaanse tienjaarsrente zal stijgen naar 5 procent", aldus ING.

De Amerikaanse tienjaarsrente steeg na het verschijnen van het sterke banenrapport even naar 4,83 procent, net onder de eerder deze week bereikte piek van 4,85 procent, om vervolgens weer te dalen tot 4,78 procent.

De 30-jarige rente noteerde vrijdag even boven de 5 procent en ook de tweejarige rente noteerde boven de 5 procent. De euro/dollar noteerde vrijdagavond op 1,0590.

De obligatierentes zijn momenteel de belangrijkste drijfveer voor de markten. Op weekbasis liggen de Dow Jones index, S&P 500 en Nasdaq op koers voor duidelijke verliezen.

Volgens Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild zijn de aandelen- en obligatiemarkten oververkocht. "Daarom kunnen we [mogelijk] wat verlichting krijgen van de vicieuze correctieve bewegingen van de afgelopen maand. Als we de beter dan verwachte winstcijfers voor het derde kwartaal aan het plaatje toevoegen, zou de bounce sterk kunnen zijn", voorspelde de marktkenner.

Het cijferseizoen begint eind volgende week, met de Amerikaanse banken die de boeken openen.

Eerst is het maandag Columbus Day in de VS, maar Wall Street is gewoon open. De Amerikaanse obligatiemarkten zijn dan wel dicht.

"Het zou een rustigere dag moeten worden op de aandelenmarkt," voorspelt marktstrateeg David Kelly van JPMorgan Asset Management.

WTI-olie kostte vrijdagavond 82,50 dollar per vat. Op weekbasis zijn de olieprijzen zo'n 9 procent gedaald, vanwege de zorgen over de vraag naar olie, te midden van het hoge renteklimaat en een daardoor verzwakte economie.

Op macro-economisch vlak is het vrijdag verder rustig. Later vanavond volgt nog het Amerikaanse consumentenkrediet in de maand augustus.

Bedrijfsnieuws

De aandelen van schaliegasproducent Pioneer Natural Resources stegen 11 procent, na berichtgeving in The Wall Street Journal, dat het bedrijf dichtbij een deal is met Exxon Mobil, dat Pioneer wil kopen voor ongeveer 60 miljard dollar. The Wall Street Journal meldde op basis van bronnen dat een deal al binnen een paar dagen kan worden bezegeld.

Aandelen Levi Strauss daalden meer dan 2 procent, nadat de retailer donderdag zijn vooruitzichten voor het hele jaar verlaagde. Het bedrijf ziet een aanhoudende zwakte bij groothandels, vooral in de VS.

Tesla noteerde vlak nadat de autofabrikant de prijs van zijn Model 3- en Model Y-auto's verlaagde in de VS.

De Amerikaanse notering van Philips verloor 7 procent, nadat de Amerikaanse Food and Drug Administration opriep tot meer testen van de teruggeroepen slaap- en ademhalingsapparatuur. Dit naar aanleiding van zorgen over het schuim dat in miljoenen teruggeroepen producten wordt gebruikt.

Aandelen van Coca-Cola en PepsiCo gingen donderdag hard onderuit nadat de topman van Walmart US waarschuwde voor de toenemende populariteit van nieuwe afslankmiddelen zoals Ozempic, waardoor consumenten minder calorierijke producten kopen. Coca-Cola wist vrijdag een procent te herstellen. Het aandeel PepsiCo daalde licht.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. Rày108 6 oktober 2023 23:41
    Sommige Amerikaanse analisten geven aan dat een groot deel van de extra banen deeltijdbanen zijn en ook nog ingevuld door mensen die reeds een ander (deeltijd)baan hebben om het hoofd boven water te kunnen houden..
    Uiteindelijk komen per saldo dus nog steeds niet meer mensen aan het werk.. En dat QT dus wel effecten laat zien..
    Ps eigenlijk dus een niet erg veelzeggende cijfer op zich..
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links