Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Europese beurzen breien positief einde aan wisselvallige week

Europese beurzen breien positief einde aan wisselvallige week
Beeld: Deutsche Börse AG

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag hoger geëindigd, ondanks een veel sterker dan verwacht Amerikaans banenrapport.

De Stoxx Europe 600 index steeg na een volatiele middagsessie uiteindelijk 0,8 procent tot 444,93 punten. De Duitse DAX liet een winst optekenen van 1,1 procent op 15.229,77 punten. De Franse CAC 40 sloot 0,9 procent in de plus bij een stand van 7.060,15 punten. De Britse FTSE sloot 0,6 procent hoger op 7.494,58 punten.

"Het grote Amerikaanse banenrapport van vandaag heeft geleid tot een wisselvallige sessie", zag marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

In september kwamen er 336.000 banen bij in de VS en dat was bijna het dubbele van wat was verwacht. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg na het rapport even naar 4,83 procent, net onder de eerder deze week bereikte piek van 4,85 procent. De Duitse Bund noteerde op 2,90 procent, nadat eerder deze week nog ruim 3,00 procent werd aangetikt.

De hogere obligatierentes bepaalden afgelopen week de stemming op de mondiale beurzen. In Europa verloren de Stoxx Europe 600 en de Duitse DAX rond een procent op weekbasis.

"Het vooruitzicht van hogere langetermijnrentes eist zeker zijn tol op de aandelenmarkten", aldus Hewson.

De euro/dollar noteerde rond het Europese slot op 1,0587.

De WTI-olieprijs schommelde vrijdag tussen de 81 en 83 dollar. Op weekbasis zijn de olieprijzen zo'n 9 procent gedaald, vanwege de zorgen over de vraag naar olie, te midden van het hoge renteklimaat en de druk die dit op de economie zet.

Op macro-economisch vlak was het vrijdag rustig in de eurozone. In augustus stegen de fabrieksorders in Duitsland met 3,9 procent op maandbasis, na een daling van ruim 11 procent in juli. Economen rekenden op een stijging van 1,5 procent.

Bedrijfsnieuws

Aandelen van voedingsmiddelenproducenten zoals Unilever en Nestlé stonden vrijdag onder druk, met verliezen van circa 2,5 procent, nadat de topman van Walmart US waarschuwde voor de toenemende populariteit van nieuwe afslankmiddelen, zoals Ozempic van Novo Nordisk, waardoor consumenten minder calorierijke producten kopen.

Het aandeel Aviva sloot in Londen ruim 5 procent hoger op overnamefantasie, aangewakkerd door een artikel van de Britse krant The Times. Onder meer Allianz zou belangstelling hebben volgens deze zakenkrant. Het aandeel Allianz werd ruim anderhalf procent meer waard.

In Parijs daalde het aandeel Alstom bijna een procent na de flinke koersval van donderdag. Toen kwam de Franse multinational met een outlookverlaging. Zalando schoot in Frankfurt 6,5 procent omhoog.
 
In Amsterdam verloor Philips bijna 7 procent. De Amerikaanse toezichthouder FDA blijft ontevreden over de terugroepactie van Philips en eist extra onderzoek. Voor Philips komt het verzoek van de FDA niet als een verrassing, zo liet een woordvoerder van het bedrijf weten aan ABM Financial News. Philips benadrukte dat de FDA geen problemen heeft met de kwaliteit van de testen, maar meer data wil zien alvorens een oordeel te vellen.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot hoger en herstelden daarmee van een lagere start.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 100% zegt kopen 1 stemmen
CAC 40 100% zegt kopen 1 stemmen
DAX 100% zegt kopen 1 stemmen
PSI 100% zegt kopen 1 stemmen
STOXX Eur 600(P)-EUR 100% zegt kopen 1 stemmen

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. Rudy Fosselle 6 oktober 2023 21:16
    Ik ben maar een heel kleine belegger en heb er ook niet zo veel verstand van. Wat ik wel merk is dat om het even wat er nu gebeurt , positief of negatief dat een omgekeerd effect heeft op de cijfers. Waarom brengen bijvoorbeeld stijgende banen in de VS en een toch wel dalende inflatie een negatief effect te weeg, net zoals het afwenden van de shutdown dat deed. Waarom is er het laatste jaar eigenlijk nog niets geweest dat het gros van de belegger positief stemt?
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. BEL 20 18:05
    4.015,67
    +0,48% +19,15
  2. CAC 40 18:05
    8.131,41
    +0,69% +55,73
  3. DAX 07 mei
    18.430,05
    +1,40% +254,84
  4. PSI 18:05
    6.726,20
    +0,15% +10,10
  5. 515,77
    +0,34% +1,75

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links