Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Rechter steunt claimanten in woekerpolisaffaire

Rechter steunt claimanten in woekerpolisaffaire
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) Het Gerechtshof in Den Haag heeft dinsdag in de massaclaimzaak van de Vereniging Woekerpolis tegen Nationale-Nederlanden geoordeeld dat de Nederlandse verzekeraar in zijn zogeheten woekerpolissen meer informatie had moeten verstrekken aan klanten en dat er daarom geen contractuele basis is voor bepaalde kosten die in rekening werden gebracht.

Ook waren twee voorbehouden die werden gesteld in de polisvoorwaarden omtrent de kosten volgens het gerechtshof oneerlijk.

Het hof van beroep beoordeelde de langlopende zaak opnieuw na een eerdere uitspraak van de Hoge Raad op 11 februari.

De verzekeraar, onderdeel van NN Group, laat in een reactie weten het niet eens te zijn met de uitspraak, die afwijkt van een eerder oordeel van de arrondissementsrechtbank in Rotterdam. NN Group benadrukt dat het om een tussentijds oordeel gaat en de verzekeraar heeft besloten in cassatie te gaan bij de Hoge Raad.

"NN gelooft dat het tussentijdse vonnis de wet verkeerd interpreteert." Volgens de verzekeraar zou de rechter moeten uitgaan van de maatschappelijke opvattingen die golden in de tijd dat de levensverzekeringen werden verkocht.

De Vereniging Woekerpolis spreekt in een reactie op de uitspraak van "een mokerslag" voor Nationale-Nederlanden, de Nederlandse verzekeraar van NN Group.

"De verzekeraar heeft volgens het hof kosten ingehouden die niet met de klanten overeen waren gekomen. De uitspraak betekent na 10 jaar procederen een grote overwinning voor de Vereniging Woekerpolis.nl en alle gedupeerde consumenten."

Naast de kosten heeft Nationale-Nederlanden ook nagelaten om klanten te waarschuwen voor het hefboom- en inteereffect, "wat ze wel hadden moeten doen".

Voor het verwijt dat Nationale Nederlanden mogelijk onnodige transacties uitvoerde om extra kosten in rekening te brengen, ook wel bekend als churning, heeft het hof volgens Woekerpolis.nl de verzekeraar toestemming gegeven om tegenbewijs te leveren. Het hof heeft hierover nog geen definitieve uitspraak gedaan.

Analist Jason Kalamboussis van ING stelde vorige week al in een analyse over de kwestie dat een uitspraak over NN waarschijnlijk als referentiezaak zal dienen voor de rechtszaken tegen de andere Nederlandse verzekeraars en andere massaclaims. Dit kan een sneeuwbaleffect veroorzaken, aldus de analist.

ING houdt rekening met een voorziening van 390 miljoen euro voor NN Group en van 488 miljoen euro voor ASR, inclusief de overgenomen activiteiten van Aegon Nederland.

Volgens NN zou het inderdaad kunnen gaan om een substantieel bedrag, maar een exact bedrag noemen is op dit moment volgens de verzekeraar onmogelijk. 

Dinsdagavond zei NN dat het tussentijdse vonnis overigens geen verplichting geeft om klanten te compenseren. 

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
NN Group 61% zegt kopen 18 stemmen

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. Johannes Hannes 27 september 2023 08:38
    Beoordelen volgens toen gang bare normen. Consumenten klanten konden toen geen kant uit in Nederland, waar ook ook veel meer kosten werden berekend dan toen in het buitenland. Klanten oplichten in nederland was toen de toen de gangbare norm. Iemand die bij een bank werkte zei toen die woekerpolis affaire begon; Dat geld zie nooit meer terug want dan zijn er geen banken meer in Nederland.
  2. ING kenner 27 september 2023 16:55
    Sorry hoor vorige week geeft IEX nog een koopadvies, vanmorgen viel het allemaal wel mee met mogelijk 300 miljoen schade. Nu is het Hold en O,O wat staat ons nog allemaal te wachten en lijkt het erop dat half nederland een woekerpolis heeft gekocht en het allemaal niet snapte. Beetje meer lijn in je beleggingsadvies mag ook wel IEX.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

NN Group

35,460 17:35
-0,090 -0,25%
Premium

Schadebedrag NN Group valt mogelijk minder hoog uit dan gevreesd

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Ontdek IEX Premium

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links