Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Meevallende winstontwikkeling bij Shell

Meevallende winstontwikkeling bij Shell
Beeld: Shell

(ABM FN-Dow Jones) Shell heeft in het derde kwartaal van 2022 meer winst geboekt dan een jaar eerder en kondigde aan het dividend steviger te willen verhogen en nog meer eigen aandelen te gaan inkopen. Dit bleek uit cijfers van de energiegigant op donderdag voorbeurs.

CEO Ben van Beurden sprak van "robuuste resultaten", ondanks de enorm volatiele energiemarkt.

Shell zag de aangepaste winst stijgen van 4,1 miljard naar krap 9,5 miljard dollar. Dat is meer dan de 9,0 miljard dollar waar analisten volgens Vara Research op rekenden.

In het tweede kwartaal van dit jaar bedroeg de winst 11,5 miljard dollar.

Bij Integrated Gas bedroeg de winst afgelopen kwartaal 2,3 miljard dollar. Dat was 1,8 miljard dollar een jaar geleden in dezelfde periode. Analisten hadden gerekend op 3,7 miljard dollar.

Bij de divisie Upstream steeg de winst van 1,7 miljard naar 5,9 miljard dollar. Dat is ruim meer dan de analistenverwachting van 4,2 miljard dollar.

Chemicals & Products zou goed zijn voor een winst van 0,8 miljard dollar, van minder dan een half miljard dollar een jaar geleden. De winst van dit onderdeel kwam ook uit op de verwachte 0,8 miljard dollar. 

En de tak Renewables ging van een verlies van 171 miljoen dollar naar een winst van 383 miljoen dollar. Hier was gerekend op 113 miljoen dollar.

Eerder deze maand waarschuwde Shell al voor teruglopende raffinagemarges. Volgens Shell liepen de marges terug van 28 dollar per vat in het tweede kwartaal naar 15 dollar per vat in het derde kwartaal.

CEO

Het is de laatste keer dat CEO Ben van Beurden de cijfers van Shell presenteert. Op 1 januari lost Wael Sawan Van Beurden af. Wel blijft Van Beurden tot eind juni aan als adviseur.

Sawan is momenteel topman van de divisie Integrated gas, Renewables en Energy Solutions bij Shell.

Kasstroom

De operationele vrije kasstroom van Shell kwam in het derde kwartaal uit op 12,5 miljard dollar, tegenover een analistenverwachting van 14,0 miljard dollar. Dat was vorig jaar in hetzelfde kwartaal 16,0 miljard dollar. 

Dit jaar denkt Shell 23 tot 27 miljard dollar te investeren. 

Shell had eind september een nettoschuld van 48,3 miljard dollar. Aan het einde van maart was dit 48,5 miljard dollar.

Aandeelhouders kunnen een kwartaaldividend tegemoet zien van 0,25 dollar per aandeel. Shell zei donderdag dat het van plan is het dividend voor het vierde kwartaal met 15 procent te verhogen.

Bij de halfjaarcijfer bepaalde Shell dat het de dividenduitkering boven de 30 procent van de operationele kasstroom wil houden.

Tevens kondigde Shell donderdag een nieuw aandeleninkoopprogramma aan van 4 miljard dollar. Dit programma zal nog voor de publicatie van de cijfers over het vierde kwartaal worden afgerond.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. 23 apr Bloomberg: Shell in gesprek over belang in LNG Abu Dhabi National Oil
  2. 03 apr Er staat extreem veel op het spel voor Shell

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
SHELL PLC 89% zegt kopen 46 stemmen

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. Duffy 27 oktober 2022 08:39
    Toch selectieve berichtgeving. In de duiding wordt de vergelijk gemaakt met tweede kwartaal. Behalve bij schuld. Daar wordt vergelijking gemaakt met einde eerste kwartaal, mogelijk om toch op een verlaging uit te komen, terwijl de schuld tov 2e kwartaal 4% hoger was. Namelijk gestegen van 46.4 naar 48.3
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

SHELL PLC

34,040 25 apr
0,000 0,00%
Premium

Er staat extreem veel op het spel voor Shell

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links