Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Rustig begin van de week voor Europese beurzen

Rustig begin van de week voor Europese beurzen
Beeld: Deutsche Börse AG

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn op maandag rustig aan de week begonnen, nadat vrijdag nog nieuwe recordstanden werden bereikt. Toen werd de vrees voor een verkrapping van het monetaire beleid van de Federal Reserve getemperd door een tegenvallend Amerikaans banenrapport.

Maandag sloot de Stoxx Europe 600 index 0,2 procent hoger op 453,56 punten, terwijl de Duitse DAX 0,1 procent daalde op 15.677,15 punten. De Franse CAC 40 sloot 0,4 procent hoger op 6.543,56 punten en de Britse FTSE 100 steeg 0,1 procent bij een slot van 7.077,22 punten.

"De week is net als vorige week rustig begonnen, waarbij beleggers wachten op aanjagers later in de week", aldus analist Chris Beauchamp van IG. "Ondanks de tijdelijk hogere inflatie, zijn de verwachtingen dat de vraag naar vluchten in de komende tijd weer zal aantrekken, nu de mondiale economie langzaam herstelt", aldus Beauchamp.

Ook marktanalist Michael Hewson van CMC Markets sprak van een rustig begin van de handelsweek voor de Europese beurzen, waarbij de DAX bijna opnieuw een record neerzette.

De Britse FTSE 100 sloot wel hoger, ondanks zwakte bij mijnbouwaandelen na "teleurstellende" Chinese handelscijfers, zo merkte Hewson bovendien op. In mei steeg de Chinese export uitgedrukt in dollars met bijna 28 procent op jaarbasis, terwijl de import ruim 51 procent steeg.
 
Verder zei de Amerikaanse minister van financiën Janet Yellen dit weekend dat een oplopende inflatie positief is wanneer die wordt veroorzaakt door een sterke economische groei. Maandag voegde ze in een toespraak toe dat in 2022 mogelijk volledige werkgelegenheid wordt bereikt in de VS. Dit is een belangrijk speerpunt voor de Federal Reserve.

"Een iets hogere rente zou in haar ogen dan ook gezond zijn", concludeerde investment manager Simon Wiersma van ING in reactie op de woorden van Yellen, die opmerkte dat de rente en inflatie weer moeten terugkeren naar "een normaal niveau".

Voor Europese beleggers verschuift de focus nu naar de Europese Centrale Bank. Donderdag komt de ECB met zijn rentebesluit. Wijzigingen worden niet verwacht, maar de markt is wel benieuwd naar de nieuwe groei- en inflatieramingen en sluit niet uit dat de ECB het tempo van zijn obligatie-opkopen weer terugschroeft. Dit laatste komt volgens Ima Sammani van Monex Europe, omdat de economische omstandigheden verbeteren en seizoensinvloeden een rol spelen.

"We verwachten in het komende kwartaal een verlaging van het tempo van de netto-aankopen met ongeveer 5 tot 10 miljard euro per maand, tenzij de economische omstandigheden aanzienlijk verbeteren en de ECB in staat stellen het beleid vóór de vergadering van september te herijken", aldus valuta-analist Sammani.

De Duitse fabrieksorders daalden in april onverwacht. De markt rekende op een stijging op maandbasis met 0,8 procent, maar er was uiteindelijk sprake van een afname met 0,2 procent.

De euro/dollar noteerde maandag op 1,2196. 

Bedrijfsnieuws

Reckitt Benckiser verkoopt conform eerdere berichten zijn Chinese tak voor baby- en kindervoeding aan Primavera Capital Acquisition Corp voor 1,3 miljard dollar. De verkoop resulteert in kostenposten van omgerekend 500 miljoen Britse pond, terwijl de opbrengst wordt gebruikt om de schulden te verlagen. Het aandeel Reckitt Benckiser daalde met 0,7 procent.

IWG verloor dik 10 procent. De Britse aanbieder van flexwerkplekken kwam maandag met een winstwaarschuwing.

Argen-x daalde 2,4 procent in Brussel nadat bekend werd dat het biotechbedrijf de rechten op cusatuzumab in myeloïde leukemie terug heeft gekregen van Johnson & Johnson.

Kunstmestproducent Yara International sloot een samenwerkingsdeal met Trafigura, het handelsplatform dat gespecialiseerd is in grondstoffen. Het aandeel Yara steeg 2,9 procent en in Amsterdam steeg OCI ook 2,9 procent.

In Frankfurt was Linde hekkensluiter met een verlies van 3,0 procent. Bandenproducent Continental steeg in de DAX 2,0 procent terwijl Infineon 0,9 procent daalde.

Sectorgenoot STMicroelectronics was de grootste daler in de CAC 40 en leverde 1,4 procent in. Unibail-Rodamco-Westfield ging in Parijs aan kop met een winst van 2,6 procent.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse aandelenbeurzen noteerden rond het slot in Amsterdam tot 0,4 procent lager.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
CAC 40
DAX
PSI

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. CAC 40 18:05
    8.088,24
    +0,89% +71,59
  2. DAX 25 apr
    17.917,28
    -0,95% -171,42
  3. PSI 18:05
    6.612,51
    +1,07% +70,28

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links