Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Chinese chipfabrikant SMIC gaat enorme nieuwe fabriek bouwen

Chinese chipfabrikant SMIC gaat enorme nieuwe fabriek bouwen

SHENZHEN (ANP/BLOOMBERG) - De Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) gaat een enorme chipfabriek bouwen in het Chinese Shenzhen. China wil zo minder afhankelijk worden van andere landen voor de aanvoer van chips, waar wereldwijd een tekort aan is. Het project ter waarde van 2,35 miljard dollar wordt medegefinancierd door de Chinese overheid.

SMIC, de grootste Chinese chipfabrikant, waarschuwde donderdag dat het tekort aan chips dit jaar en volgend jaar nog groter kan worden. Chinese bedrijven zouden daar flink onder kunnen lijden als het land de productie van de halfgeleiders niet opvoert. De productie in de nieuwe fabriek zou tegen 2022 moeten beginnen.

SMIC werd eind december op een zwarte lijst van de Amerikaanse regering gezet. Volgens Washington heeft de chipfabrikant nauwe banden met het Chinese leger. Het bedrijf zelf ontkent en maakt naar eigen zeggen helemaal geen producten voor militair gebruik. SMIC kan door de sancties veel moeilijker Amerikaanse producten en technologie kopen.

De Nederlandse chipmachinefabrikant ASML is voor SMIC de belangrijkste leverancier. Eerder bleek dat de Amerikanen liever niet hebben dat ASML zijn hypermoderne EUV-machines naar China exporteert. Voor de uitvoer van die apparaten naar China kreeg ASML geen Nederlandse exportvergunning.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ASML

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 MegaTelstar 18 maart 2021 09:05
    Dit zou met steun vanuit de EU ook ergens in Europa kunnen plaatsvinden. Maar we (het westen) gaan steeds meer achter de feiten aanlopen (en marktterrein verliezen). We zijn toch zo voor schone industrie. We willen toch minder afhankelijk worden van China. Nou dan!
    groet SuperTelstar
  2. forum rang 4 Flowermountain 18 maart 2021 10:08
    De technologische oorlog is in volle gang. China is daarin gewoon verder dan de USA en Europa. Digitale Yen verwachten ze al op grote schaal te kunnen testen tijdens de spelen van 2022 in China. Het is dom om ASML niet die exportvergunning te geven. Nu wedden we op het verkeerde paard.

    Ik neem vast een cursus Chinees, binnen 5 jaar is de Yen de nieuwe World reserve currency.
9 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

ASML Holding 536,200 09:34
-7,700
-1,42%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare