Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Europees Parlement wil vissers in de gaten houden met camera's

BRUSSEL (ANP) - Vissersschepen die het verbod op het overboord zetten van ondermaatse vis weleens zouden kunnen overtreden, moeten worden uitgerust met camera's. Dat moet voorkomen dat ze in de fout gaan, vindt het Europees Parlement.

Nederlandse vissers zijn niet blij met het plan, dat nog moet worden goedgekeurd door de EU-landen. Ze voelen zich als criminelen weggezet en aangetast in hun privacy. De vissers hopen dat demissionair visserijminister Carola Schouten en haar collega's het cameratoezicht op de kotter blokkeren.

Camera's worden verplicht voor grotere vissersschepen die "een serieus risico" lopen de regels niet na te leven, als het aan het EU-parlement ligt. Het gaat bijvoorbeeld om vissers die de zogenoemde aanlandplicht al meermaals hebben geschonden. Die regel schrijft voor dat te kleine, onverkoopbare vis ook naar de wal moet worden gebracht. Dat kost ruimte voor vis waaraan de visser kan verdienen.

Volstrekt verkeerd signaal

Vissers die vrijwillig camera's aan boord ophangen, moeten daarvoor worden beloond. Het parlement denkt dan aan het recht om meer te vis te vangen of het kwijtschelden van aantekeningen in het strafregister.

CDA, ChristenUnie en SGP zijn teleurgesteld over de dreigende maatregel. "Dit is een klap in het gezicht voor Nederlandse vissers", zegt Europarlementariër Annie Schreijer (CDA). De ChristenUnie spreekt van "een volstrekt verkeerd signaal" en "wantrouwen" en de SGP van een "heksenjacht" en "Big Brother aan boord".

CU-Europarlementariër Peter van Dalen wijst erop dat de visserijcommissie van het parlement eerder nog met een ruime meerderheid tegen het cameratoezicht stemde. Daarop bemoeide de Europese Commissie zich ermee. Het voltallige parlement stemde uiteindelijk met acht stemmen verschil voor cameratoezicht.

'Keihard werken om dit recht te trekken'

De Nederlandse Vissersbond is "geschokt". De aanlandplicht was volgens de branchevereniging "vanaf het eerste moment al onuitvoerbaar" en cameratoezicht zou die niet verbeteren. De bond spreekt van een "onredelijke lastenverhoging" voor vissers die toch al in de hoek zouden zitten waar de klappen vallen.

CDA'er Schreijer en haar SGP-collega Bert-Jan Ruissen vestigen hun hoop nu op Schouten. "Nederland zal keihard moeten werken om dit recht te trekken", aldus Schreijer. Maar de vissersbond is de moed al in de schoenen gezonken. "De kans dat dit hachelijke idee van tafel wordt geschoven is nu nihil."

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 11 maart 2021 11:44
    quote:

    NBWO schreef op 11 maart 2021 11:39:

    Geen probleem toch als je niks te verbergen hebt?
    Beschikken over informatie is macht, ook al denk je dat je geen verkeerde dingen doet, er zal een moment komen waarop de verkgregen informatie tegen je gebruikt gaat worden.

    Blijf lekker geloven in de goedheid van de overheid en EU
  2. crypt 11 maart 2021 11:58
    quote:

    NBWO schreef op 11 maart 2021 11:39:

    Geen probleem toch als je niks te verbergen hebt?
    Dit is zeker een probleem! Ook als je niets te verbergen hebt. Ik kom regelmatig in China en de bevolking daar gaat gebukt onder een regime dat exact weet wie wat wanneer en hoe laat doet. Er wordt gewerkt met een puntensysteem voor kleine overtredingen. Heb je er teveel dan heb je geen recht meer op participatie in de samenleving. De ontwikkelingen van de laatste tijd, digitaal paspoort is een voorbeeld, de macht van social media een ander, gaan de verkeerde kant op. De meeste mensen zien dit helaas pas in als het te laat is. We zijn verwend en vinden alles maar prima tegenwoordig. We gaan steeds meer van onze vrijheid en vrijheid van meningsuiting verliezen. In de gaten gehouden worden met camera’s is echt een ontwikkeling a la China. Geloof me, dit wil je écht niet!
  3. forum rang 6 andre68 11 maart 2021 12:15
    Laten we ook live camera's ophangen bij de ingang/uitgang van het EU parlement in Brussel. Kunnen we gelijk zien welke europarlementariërs inklokken om hun vergoedingen zeker te stellen en vervolgens "hun eigen ding gaan doen" op kosten van de Europese belastingbetalers.

    Zie vooral altijd heel veel lege stoelen........

    CDA, SGP en ChristenUnie........lekker doorzichtig zieltjes winnen onder Taliban gristenen uit Urk, Katwijk en Stellendam
  4. forum rang 7 Kaviaar 11 maart 2021 12:17
    Wie heeft dat ingebracht dan? Frankrijk? Omdat ze het VK niet vertrouwen? Het zou mij niet verbazen als het van hun vandaan komt. Ze stellen zich altijd aan m.b.t. visserij. Ze gedroegen zich als kronkelende palingen (in ganzenmars) in het EU parlement, om even te laten zien wat pulsvisserij wel niet teweeg brengt. Het resultaat weten wij. Zelfs de EU commissie bemoeit zich ermee. Hier zit een vis luchtje aan.
  5. forum rang 7 Kaviaar 11 maart 2021 12:20
    quote:

    SimpeleZiel schreef op 11 maart 2021 11:43:

    en stukje bij stukje willen de facsisten uit Brussel totale controle uitvoeren.

    Gelukkig hebben ze nergen verstand van en denken dat je camera niet te manipuleren is...
    ;- )
    Ze hebben nog niet laten weten dat je bij de camera een EU parlementariër mee moet nemen. Er zijn er genoeg.
  6. Doordenker 11 maart 2021 12:31
    Aanlandingsplicht met als doel selectiever vissen en daarmee minder bijvangst af te dwingen is van begin af aan een heilloze maatregel voor de bodemvisserij met sleepnetten. Nederlandse boomkor vloot kan niet meer selectiever vissen dan zij al doet.

    Bovendien is de innovatieve pulsvisserij - die daadwerkelijk tot minder bijvangst leidde - door onze gewaarde mede- lidstaat Frankrijk om binnenlandse politieke redenen om zeep geholpen. Dus de veel beleden duurzame visserij is door datzelfde EP en Brussel op dit punt verkwanseld. Nu dus weer noodgedwongen terug naar een energie verslindende bodemvisserij met zware kettingen (wekkers) .
    Boodschap voor Rutte : wat meer op je poot spelen in Brussel, kijk maar wat bv. Polen en Hongarije bereiken.
  7. forum rang 5 theo1 11 maart 2021 13:17
    quote:

    Kaviaar schreef op 11 maart 2021 12:17:

    Wie heeft dat ingebracht dan? Frankrijk? Omdat ze het VK niet vertrouwen?
    Het VK is geen lid meer en heeft dus niks met deze regel te maken. Die kunnen zo veel ondermaatse vis teruggooien als ze willen. En niks geen camera's.

    Het is een wanhopige poging om een onhandhaafbare regel te handhaven.
  8. Pensioen in zicht 11 maart 2021 13:37
    quote:

    objectief schreef op 11 maart 2021 11:48:

    [...]

    De Overheid bestaat uit onze beste gekozen burgers; als je daarin niet vertrouwd dan is emigratie waarschijnlijk de beste keuze.
    Het probleem is dat je in andere landen ook met corrupte politiek te maken hebt net als in Nederland.
  9. WijHetVolk 11 maart 2021 13:37
    quote:

    objectief schreef op 11 maart 2021 11:48:

    [...]

    De Overheid bestaat uit onze beste gekozen burgers; als je daarin niet vertrouwd dan is emigratie waarschijnlijk de beste keuze.
    beste gekozen of gekozen beste? We kunnen enkel kiezen uit wat er aangeboden word. Zoiets als kiezen tussen slecht en slechter.

    De definitie van overheid:

    "Binnen de overheid maken we onderscheid tussen lichamen die wel en niet rechtstreeks worden gekozen. Gemeenteraden, waterschappen en de Tweede Kamer worden rechtstreeks gekozen door de bevolking, maar burgemeesters, politiecommissarissen en ministers niet."

    Bron: www.overheid.nl/wie-vormen-de-overheid

    2e gedeelte van je opmerking is misselijkmakend en totaal ongepast. Echter wel typerend voor types met een IQ kleiner dan 2x hun schoenmaat.
27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links