Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Blokker-baas: winkelstraat blijft ook met afhaaloptie wankelen

AMSTERDAM (ANP) - Ook met de mogelijkheid voor klanten om bij gesloten winkels artikelen te bestellen en op te halen, is de winkelstraat nog niet uit de gevarenzone. De oplopende schade als gevolg van de strengere lockdown is alleen door volledige opening te stoppen. Dat is door de beperkte steun vooral voor grotere winkelketens een probleem, zegt topman Michiel Witteveen van Mirage Retail, het moederbedrijf van de ketens Blokker, Big Bazar, BCC en Intertoys.

"Het is absoluut niet genoeg. Hiermee ga je de enorme omzetverliezen en vaste lasten echt niet dekken. Overigens zijn er aan bestellen en ophalen allemaal regels verbonden, je moet een heel logboek bijhouden. Dit plan is opgesteld door mensen die nooit in een winkel hebben gestaan", zegt Witteveen als reactie op de persconferentie van demissionair premier Mark Rutte van dinsdag.

Het kabinet maakte bekend dat niet-essentiële winkels, die sinds half december gesloten zijn, binnenkort bestellingen mogen aannemen van klanten. Die kunnen de artikelen dan zelf afhalen op een afgesproken tijdstip. Witteveen vindt een groot manco dat klanten winkels niet in kunnen. Dat betekent dat ze geen spontane aankopen doen van producten die ze al winkelend aantreffen. Toch is zijn bedrijf druk in de weer om snel een systeem op te zetten voor het zogeheten click & collect. Hoe dit bij Blokker, Intertoys en de andere ketens precies in zijn werk zal gaan, is nog niet duidelijk.

Banenverlies

"Ik vind het belangrijk dat click & collect geen doekje voor het bloeden moet zijn. De detailhandel moet weer open kunnen, want er wordt nu ongelofelijke schade aangericht bij grootwinkelbedrijven", zegt Witteveen, die erop wijst dat Nederland in Europa een van de weinige landen is die de winkels volledig dicht houden. "Het is heel jammer dat niet geluisterd wordt naar het bedrijfsleven, maar alleen naar virologen. Als ik zo’n meneer Rutte hoor, is het enige wat ik hoor angst en dat is de slechtste raadgever."

De ketens van Mirage Retail hebben in totaal rond de 10.000 werknemers. Op vragen over de werkgelegenheid bij zijn eigen ketens, kon Witteveen niet ingaan. Maar gekeken naar de detailhandel als geheel, vreest hij groot banenverlies. "De toekomst is absoluut onzeker voor grote winkelketens. 60 procent van de winkelstraat bestaat uit ketens, en daar werken 175.000 mensen, dus dan hebben we het over enorme schade."

Huur

Supermarkten, die als essentieel geachte winkels wel open mogen blijven, zien hun omzet ondertussen hard stijgen. Het concern achter Albert Heijn, Ahold, kan volgens Witteveen wel wat meer solidariteit tonen met de getroffen winkels. "Wij huren twintig panden van Ahold, en Ahold wil ons geen huurkorting geven. Ik vind dat op z'n zachtst gezegd erg slecht, Ahold laat zich hier nu niet van zijn beste kant zien."

Albert Heijn, dat de panden verhuurt, laat weten in gesprek te zijn met verschillende huurders om samen aan oplossingen te werken. Ook met Mirage Retail lopen gesprekken daarover, meldt een woordvoerster.

Lees over dit aandeel ook

  1. 08 mei Ahold of toch Abuy?
  2. 08 mei Degroof Petercam verhoogt koersdoel Ahold Delhaize

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Ahold Delhaize

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. Wilmetpensioen 3 februari 2021 11:28
    Online winkelen krijgt door corona een enorme impuls.
    Het zijn dus twee klappen voor winkels, niet alleen de corona klap.
    Advies aan het kabinet: maak werk van arbeidsvoorwaarden distributiecentra.
    Het is te goedkoop, half Oost Europa werkt er. Geen CAO, geen onregelmatigheidstoeslag,
    veiligheid niet op orde. Dan wordt online shoppen duurder, daarmee kunnen winkelcentra mogelijk nog
    worden gered. Anders is het einde oefening voor veel winkeliers.
  2. forum rang 4 Jopie1962 3 februari 2021 11:48
    "Dit plan is opgesteld door mensen die nooit in een winkel hebben gestaan"

    Dat geldt toch voor de meeste politici?!

    Ze hebben nog nooit een écht bedrijf van binnen gezien, komen soms zó uit de schoolbanken, sommigen wonen nog bij mama thuis, maar nemen wél besluiten die bedrijven omver kunnen trekken.
  3. AsmiJeNou 3 februari 2021 12:50
    Wel echt een ondernemer die Witteveen. Je hoort hem nu pas, en hij heeft natuurlijk gelijk. De overheid zorgt ervoor dat de winkels dicht zijn (of het nou terecht is of niet) en moet compenseren, ook aan grotere ketens die 1 holding hebben. Die 400k max dekt natuurlijk nauwelijks de kosten.

    Wat ook bizar is: losse BV krijgen steeds tot de max van 400k, ook als het dezelfde eigenaar is. 1 holding met alle winkels erin krijg maar 400k totaal.

    De overheid laat deze hoekstenen van de maatschappij gewoon al maanden vallen.
  4. forum rang 4 kweetnie 3 februari 2021 13:27
    Inderdaad. OMT is alleen voor mensen die 1 doel hebben en dat is de zorg maar er zijn nog wel meer belangen die hierbij gelden, te denken aan de vele ondernemers (winkels, restaurants etc etc) die alles zo kunnen regelen en al geregeld hebben, zoals tijdens eerste lockdown, om te kunnen openen.
    Kijk eens naar andere landen om ons heen, het zijn hier een stelletje bangerikken die niet verder kijken wat die voor verdere schade in de toekomst gaat brengen.
    Er zal door de media meer druk opgevoerd dienen te worden om dit duidelijk te maken.
  5. forum rang 8 Branco P 3 februari 2021 13:37
    Ik zie die afhaal optie als een eerste stap terug in de goede richting. We hebben die stap ook in Frankrijk en België gezien. Vervolgens de winkels weer open, maar alleen overdag doordeweeks (dus niet op koopavond of in het weekend). Een andere mogelijkheid is om in winkelcentra het maximaal tegelijkertijd aanwezige bezoekers te maximeren. Dat doet men in Zweden en dat is door eigenaren van winkelcentra zeer eenvoudig te handhaven. Er zijn allerlei snuggere oplossingen denkbaar, en al helemaal als je over de grenzen kijkt om te zien hoe ze het elders doen. Maar ik besef mij dat ik hier een zeer praktische insteek hanteer... en praktisch... dat is onze regering in ieder geval helemaal niet. Enfin, toch maar hopen dat ze verdere stappen zetten op dit gebied én de winkeliers nog wat verder ondersteunen.
  6. [verwijderd] 3 februari 2021 13:37
    Amazon betaalt alleen 1,2% belasting en wordt steeds groter en drukt de retailers plat.
    In India is Amazon al verboden omdat teveel retailers het loodje leggen. Grenzeloze bescherming van kapitaal is eigenlijk niet goed. Te grote bedrijven zouden opgesplitst en verkocht moeten worden. Stel je voor dat er alleen 1 of 2 verkopers van auto’s zijn.
  7. gamerule$ 3 februari 2021 15:51
    quote:

    Wilmetpensioen schreef op 3 februari 2021 11:28:

    Online winkelen krijgt door corona een enorme impuls.
    Het zijn dus twee klappen voor winkels, niet alleen de corona klap.
    Advies aan het kabinet: maak werk van arbeidsvoorwaarden distributiecentra.
    Het is te goedkoop, half Oost Europa werkt er. Geen CAO, geen onregelmatigheidstoeslag,
    veiligheid niet op orde. Dan wordt online shoppen duurder, daarmee kunnen winkelcentra mogelijk nog
    worden gered. Anders is het einde oefening voor veel winkeliers.
    Jij bent een boomer zeker.
    Dit is de nieuwe tijd. Online shoppen zal het winkelen vervangen.
    Slaat toch nergens op om kansloze winkelketens die niet hebben ingespeeld op de nieuwe wereld te redden?
    Dat zou hetzelfde zijn als vroeger subsidies afgegen voor vaste telefoongebruik, terwijl de smartphones al in de markt zijn.
  8. kpt Raketstart 4 februari 2021 17:55
    Het is wel een idee voor Witteveen om eens beter te kijken wat er in z'n eigen ketens gebeurt. Maar dat er ongelijk speelveld is tussen retail en online is ook waar. Bovendien zadelen de pakjesboeren heel Nederland op met grote maatschappelijke problemen. Extra druk op huisvesting door oost-europese werknemers. Extra druk op de arbeidsmarkt, ditto. Ruimtebeslag door nieuwbouw van distributiecentra, afgelopen 8 jaar een bebouwd oppervlak ter grootte van de stad Tilburg. Extra verhoging van OZB belasting, want uit winkelcentra (OZB+parkeergelden) lopen de stads-inkomsten terug. Het fileprobleem door inefficiënte distributie, nu even niet maar na de Coronatijd zullen de files enorm toenemen. Voor de goede orde; ik beleg wel (tijdelijk) in online...
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Ahold Delhaize Koninklijke

29,830 09:30
-0,030 -0,10%
Premium

Ahold of toch Abuy?

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links