Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Banken in trek op beurzen na woorden Draghi

Banken in trek op beurzen na woorden Draghi

AMSTERDAM (AFN) - De bankensector was woensdag in de middaghandel in trek op de beurzen, na woorden van president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) over dat de centrale bank bijwerkingen van de negatieve rente voor banken wil tegengaan. Financiële instellingen klagen al enige tijd dat hun winstgevendheid achterblijft vanwege de lage rente. Verder bleef de aandacht van beleggers uitgaan naar de brexitperikelen en de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de middaghandel 0,2 procent hoger op 546,33 punten. De MidKap steeg 0,6 procent tot 758,31 punten. Parijs en Frankfurt wonnen 0,3 procent.

Londen klom 0,1 procent. Het Lagerhuis buigt zich over alle opties voor de brexit. De parlementariërs bekijken onder meer of het Verenigd Koninkrijk op de valreep moet afzien van de brexit, een nieuw referendum gaat houden of toch de deal van premier Theresa May moet accepteren.

Banken omhoog

In de AEX werd de kopgroep gevormd door ABN AMRO en ING met plussen tot 4,2 procent. In Frankfurt gingen Deutsche Bank en Commerzbank tot 6 procent omhoog, terwijl in Parijs Société Générale, Crédit Agricole en BNP Paribas tot 4,3 procent stegen. UniCredit won 4 procent in Milaan en Banco Santander klom 2,8 procent in Madrid.

Op de lokale markt vielen de resultaten van chemiebedrijf Avantium (plus 4,6 procent) in de smaak. Telecomconcern VEON daalde 5,7 procent. Het Noorse telecombedrijf Telenor verkoopt opnieuw een deel van zijn belang in VEON.

Witwasschandaal

In Parijs won Renault 3,3 procent. Volgens zakenkrant Financial Times wil de Franse automaker de fusiegesprekken met Nissan weer opstarten. Dat moet binnen een jaar gebeuren en is voor de Fransen de eerste stap naar een gezamenlijk bod op Fiat Chrysler (plus 2,7 procent), dat onlangs liet weten open te staan voor een samenwerkingsverband of fusie.

In Stockholm zakte Swedbank 10 procent. De bank, die is verwikkeld in een witwasschandaal, zou naar verluidt belangrijke informatie hebben achtergehouden voor de Amerikaanse autoriteiten. Chipbedrijf Infineon verloor 3,8 procent in Frankfurt na een verlaging van de prognoses.

De euro was 1,1252 dollar waard, tegen 1,1287 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,2 procent tot 59,83 dollar. Brent steeg 0,2 procent tot 68,20 dollar per vat.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. Traveler@repair 27 maart 2019 16:44
    Dus komt er geen Brexit. Of eentje die niks voorstelt, maar alleen de burgers op kosten jaagt door digitale oplossingen voor de douane papieren en oponthoud bij de grens. Blijft dat het ons veel heeft gekost, legers van gelakte, zeg maar D'66, groen Links en VVD accountants en advocaten. Sorry, sommige met geiten wollen sokken, zaten er ook tussen. Wat dat gekost heeft voor de UK en voor de EU, al die adviezen en niet te vergeten de media die het op onze kosten nog een keertje gekleurd uitzoekt. Ook van die D'66 rommel. En met D'66 rommel bedoel ik mensen die uitsluitend voor zichzelf bezig zijn. En lachen als ze een ander een hak kunnen zetten, daarom glimmen die schoentjes zo...jakkie !!
  2. Nevertrustgovernment 27 maart 2019 17:45
    Dus we hebben een probleem met de winstgevendheid en we bellen gewoon onze vriend Mario en hij fixed het gewoon even. Kunnnen we toch gewoon die bonus weer binnen harken! Zou hij ook andere bedrijven helpen of alleen de grote jongens die “too big to fail” zijn?
  3. Peerke88 27 maart 2019 21:38
    quote:

    Nevertrustgovernment schreef op 27 maart 2019 17:45:

    Dus we hebben een probleem met de winstgevendheid en we bellen gewoon onze vriend Mario en hij fixed het gewoon even. Kunnnen we toch gewoon die bonus weer binnen harken! Zou hij ook andere bedrijven helpen of alleen de grote jongens die “too big to fail” zijn?
    De ECB heeft ook geen maatregelen die direct leiden tot kostenposten voor niet-banken. Momenteel laat de ECB banken hun overtollige middelen stallen tegen -0,4%, wat dus betekent dat de ECB direct 0,4% over elke gestalde € in rekening brengt. Ik ken geen vergelijkbare maatregel die bedrijven in de reële sector op eenzelfde manier tot kosten dwingt. Daarnaast is deze maatregel uiteindelijk bedoelt om bedrijven juist te helpen: lage rente betekent lage financieringskosten enerzijds, en meer omzet anderzijds omdat men de bestedingen wil stimuleren. Je kunt dus best discussiëren over hoe effectief dit beleid is, maar niet over het motief ervan.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links