Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Winst Shell stijgt veel minder dan verwacht

Winst Shell stijgt veel minder dan verwacht

DEN HAAG (AFN) - Shell heeft zijn winst afgelopen kwartaal zien stijgen, mede dankzij een fors hogere productie. De toename was wel veel minder sterk dan analisten hadden verwacht. Over heel 2016 was nog sprake van een fikse daling, blijkt uit de donderdag gepubliceerde jaarcijfers van de Nederlands-Britse oliemaatschappij.

De winst op basis van actuele geschatte voorraadkosten (ccs) en exclusief eenmalige posten nam met 14 procent toe, naar 1,8 miljard dollar (1,7 miljard euro). Analisten rekenden in doorsnee op 1 miljard dollar meer. Dat resultaat, maatgevend op de financiële markten, zakte over heel 2016 met ruim een derde naar op 7,2 miljard dollar.

Met name de divisie die ruwe olie produceert (Upstream) zag de resultaten verbeteren. Het onderdeel draaide nagenoeg quitte, na een verlies van 1 miljard dollar in het vierde kwartaal van 2015. Bij de raffinagetak (Downstream) en de gasactiviteiten daarentegen werd minder winst behaald dan een jaar eerder.

Last

Shell heeft al twee jaar veel last van de lage olieprijzen, die begin vorig jaar een dieptepunt bereikten. Daarnaast had het olieconcern afgelopen jaar een kluif aan de verwerking van de overname van gasproducent BG, waarvoor meer dan 50 miljard dollar werd betaald. De schuld is daardoor fors opgelopen.

Aan de andere kant is Shell bezig voor 30 miljard dollar aan bezittingen af te stoten om de schuld weer omlaag te brengen. Dat programma is zo ongeveer op de helft. Door de aantrekkende oliemarkt zijn de vooruitzichten bovendien wat opgeklaard.

Kosten

Daarnaast is Shell er afgelopen jaar in geslaagd de kosten met zo'n 10 miljard dollar terug te dringen. Het aantal werknemers is met 6500 verminderd, meer dan de 5000 waar het bedrijf op mikte. Financieel topman Simon Henry hamerde er in een toelichting met name op dat de kasstroom sterk is verbeterd.

Volgens topman Ben van Beurden begint de strategie van het bedrijf haar vruchten af te werpen en wordt 2017 ,,weer een jaar van vooruitgang''. Shell verwacht dit jaar zo'n 25 miljard dollar te investeren in projecten. Dat is 2 miljard minder dan afgelopen jaar. Uitgangspunt bij het maken van plannen is een olieprijs van 50 dollar per vat.

Lees over dit aandeel ook

  1. 21 mei Aandeelhouders Shell verwerpen klimaatresolutie 2
  2. 03 mei Hoe houdbaar is het hoge dividend van Shell als de olieprijs gaat dalen?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
SHELL PLC

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. barondehuile 2 februari 2017 16:16
    Ik snap die analisten ook niet. Blijkt dus dat ik het zelf VEEL beter kan inschatten dan "die jongens" (lees de analisten). Ik denk dat "die jongens" ook nauwelijks fatsoenlijke argumenten hebben voor hun inschatting en dat de een de ander napraat. Dan krijg je daarna commentaren om de overschatte cijfers goed te praten, zoals bijvoorbeeld vanmorgen die Corne van Zeijl. Blijkt overigens dat Shell de zaakjes, ondanks die verdomd lage energie prijzen nog steeds aardig in de hand heeft. Lang leve het blijvende dividend.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

SHELL PLC

32,605 22 mei
-0,355 -1,08%
Premium

Hoe houdbaar is het hoge dividend van Shell als de olieprijs gaat dalen?

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links