Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Alle ogen op rentebesluit Fed

AMSTERDAM (AFN) - Beleggers wereldwijd kijken deze week met grote belangstelling naar het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve. Woensdag wordt namelijk het belangrijke rentebesluit genomen. Naar alle waarschijnlijkheid zal de Fed dan voor het eerst sinds 2006 de rente gaan verhogen.

Naar verwachting acht de Fed de Amerikaanse economie robuust genoeg om een renteverhoging aan te kunnen. Het belangrijkste rentetarief in de Verenigde Staten staat al sinds de financiële crisis van 2008 op het historisch lage peil van 0 tot 0,25 procent. In september besloot de Fed nog af te zien van een renteverhoging, wat als een verrassing kwam op de financiële markten, omdat was verwacht dat de rente die maand al opgekrikt zou worden.

Een grote meerderheid van de beleidsmakers van de Fed acht de tijd nu wel rijp voor een rentestap. De meeste economen denken dat de Fed het renteniveau in 's werelds grootste economie zal verhogen tot een niveau van 0,25 tot 0,5 procent. Het rentebesluit wordt woensdag om 20.00 uur Nederlandse tijd naar buiten gebracht, gevolgd door een toelichting van Fed-voorzitter Janet Yellen.

Vertrouwen

Beleggers zullen het in afwachting van het rentebesluit waarschijnlijk voorzichtig aan doen. Deze week komen verder nog cijfers over de Europese industrie, werkgelegenheid en inflatie. In Duitsland worden gegevens gemeld over het vertrouwen van ondernemers en beleggers in de economie. Uit de VS komen cijfers over onder meer de inflatie, huizenmarkt, industrie en dienstensector.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt deze week gegevens bekend over onder meer de handel, werkloosheid en de consumentenuitgaven. De agenda voor beleggers in Amsterdam is vrijwel leeg.

Olieprijzen

De olieprijzen kunnen weer op aandacht rekenen nu de laagste niveaus in zeven jaar zijn bereikt. Vrijdag zorgde de aanhoudende daling van de olieprijzen voor fikse verliezen op de beurzen in Europa en New York, waarbij de oliegerelateerde bedrijven het flink moesten ontgelden.

De AEX in Amsterdam eindigde de week 2 procent lager op 429,10 punten. Londen, Frankfurt en Parijs zakten tot 2,4 procent. De Dow-Jonesindex sloot 1,8 procent lager op 17.265,21 punten en de S&P 500 verloor 1,9 procent naar 2012,37 punten.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 13 december 2015 18:00
    Gaat ze het doen? natuurlijk gaat ze het doen!

    Dan hebben we wel in ons achterhoofd dat er donderdag gewoon 10 grotere landen financieel kunnen instorten(met Zuid-Afrika, Brazilie, Argentinie en Turkije voorop)....een wereldwijde crash?

    "Gratis Geld" gaat ten einde komen, er komt een nieuwe waarde in het systeem: realiteit.
  2. GENNIX 13 december 2015 20:40
    quote:

    paulta schreef op 13 december 2015 18:00:

    Gaat ze het doen? natuurlijk gaat ze het doen!

    Dan hebben we wel in ons achterhoofd dat er donderdag gewoon 10 grotere landen financieel kunnen instorten(met Zuid-Afrika, Brazilie, Argentinie en Turkije voorop)....een wereldwijde crash?

    "Gratis Geld" gaat ten einde komen, er komt een nieuwe waarde in het systeem: realiteit.
    Zorg er dan maar voor dat je van te voren goed short zit. Zul je zien dat we dan na de rente verhoging gewoon up gaan.
    Stukje inprijzing van de koersen en vertrouwen in de economie omdat de rente weer omhoog kan.
    ik verwacht na de renteverhoging dat Amerikaanse beleggers eerder geneigd zijn om Europese aandelen te kopen dan eigen Amerikaanse.
    Een crash slaat helemaal nergens op. Dan gaan we zo weer over op QE4.
  3. finance2u 13 december 2015 21:29
    Nooit iemand stilgestaan dat een renteverhoging ook positief kan zijn voor veel bedrijven? Op deze idioot lage niveaus maakt het ook niet bijster veel uit die minimale verhoging, meer psychologisch. En aangezien al die landen maar ook bedrijven weten dat die verhoging eraan zat te komen....kunnen ze hier al lang en breed op voorgesorteerd hebben dmv financiële constructies als hedges ed..zoveel paniekverhalen om iets waar we al jaren op wachten....
  4. Bangizwe 13 december 2015 21:43
    finance2U: Voorgesorteerd ? Ze hebben vooral hun langlopende schulden omgezet in kortlopende schulden. Omdat de rente daarop lager is. En dat heeft de winsten helpen ondersteunen de laatste jaren. Of ze moeten die terugbetalen, wat ten koste van de winst zal gaan en het dividend. Of terug omzetten tegen langlopende schulden, en daar gaan ze volgens mij geen cadeautjes krijgen.
  5. [verwijderd] 14 december 2015 08:32
    Die 0,25% is al verwacht en verrekend. Het gaat nu om het vervolg programma. En bij telkens wat verhogingen zal de markt eerst schrikken maar daarna inzien dat een hogere rente alleen kan als de onderliggende cijfers beter zijn. Dus uiteindelijk koersstijgingen omdat de economie beter draait. Wat mij betreft mag de rente binnen 5 jaren weer naar 5%, want pas dan zijn we weer in 'normaal' vaarwater terechtgekomen.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links