Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Grondstofsector drukt Europese beurzen

Grondstofsector drukt Europese beurzen

AMSTERDAM (AFN) - De Europese effectenbeurzen zijn maandag met forse verliezen de handel uitgegaan. Vooral de grondstoffensector zorgde voor een negatieve teneur. Aanleiding was een negatief analistenrapport over mijnbouwer en grondstoffenhandelaar Glencore. In het kielzog van de in Londen genoteerde gigant gingen ook sectorgenoten onderuit. Verder kreeg automaker Volkswagen weer klappen.

De AEX-index in Amsterdam verloor uiteindelijk 2,5 procent en sloot op 412,32 punten. De MidKap daalde 1,8 procent tot 611,11 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 2,8 procent.

In Londen bereikte de koers van grondstofbedrijf Glencore (min 29,4 procent) een nieuw dieptepunt, na een negatief rapport van Investec. Andere mijnbouwers als Anglo American (min 10,1 procent) en BHP Billiton (min 6 procent) gingen in het kielzog van Glencore mee omlaag. In de AEX was staalproduct ArcelorMittal de sterkste daler met een min van 8,3 procent.

Volkswagen

In de Amsterdamse hoofdindex kende in Delta Lloyd (min 8,1 procent) ook een grote verliezer. Shell eindigde 2,6 procent lager. Het olie- en gasconcern gaf aan te stoppen met olieboringen bij Alaska.

Volkswagen ging wederom onderuit en sloot op de Duitse beurs 7,5 procent lager. Justitie in Duitsland is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar mogelijke fraude door Volkswagen en de mogelijke rol van de vorige week opgestapte topman Martin Winterkorn. De Duitse transportautoriteit KBA heeft Volkswagen tot en met 7 oktober gegeven om met een oplossing te komen voor het schandaal met dieselmotoren.

SBM Offshore

Terug op het Damrak was SBM Offshore een uitblinker, nadat het bedrijf had laten weten weer mee te mogen dingen naar orders van het Braziliaanse staatsolieconcern Petrobras. In de MidKap steeg de dienstverlener aan de olie- en gasindustrie ruim 14 procent. SBM was een tijd uitgesloten van meedingen vanwege zijn vermeende rol in het corruptieschandaal rond het Braziliaanse bedrijf.

Galapagos (min 7,2 procent) zakte verder weg. Het biotechnologiebedrijf kelderde vrijdag al bijna 19 procent, nadat de Amerikaanse farmaceut AbbVie had laten weten geen licentie te nemen op het reumamiddel van Galapagos.

De euro was bij de slotbel 1,1228 dollar waard, tegen 1,1199 dollar bij het Europese slot op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie zakte 2,6 procent in prijs tot 44,51 dollar. Brentolie werd 2,6 procent goedkoper en kostte 47,30 dollar.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. Twijfels 28 september 2015 19:05
    quote:

    adje. schreef op 28 september 2015 18:07:

    Of je nu trackers turbo's of gewoon aandelen koopt niets gaat de goeie kant op!
    Niets valt fundamenteels of technisch te verklaren.

    Ik zou vooral nu veel spreiden en wat goud erbij nemen. Slaap je in elk geval iets rustiger. Of er helemaal wegblijven tot na de verkiezingen in de US.
  2. [verwijderd] 28 september 2015 19:53
    ja,,,,,,, nog even en we hebben straks geen olie meer nodig want auto's die lopen op water vliegtuigen die vliegen op zonneenergie en we worden niet meer ziek van reuma aandoeningen..... want we lopen als gesmeerd,maken geen prullaria meer van olie en ziek worden we niet meer want we gaan met zijn allen op mars wonen,,, als de aarde vergaat,,,,, toch????
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links