Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Afzetprijzen industrie fors teruggelopen

DEN HAAG (AFN) - De afzetprijzen van de Nederlandse industrie zijn in de eerste maanden van 2015 fors teruggelopen vergeleken met een jaar eerder. In februari lagen de prijzen 8,8 procent onder het niveau van dezelfde maand vorig jaar, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

De afname volgt op een min van meer dan 10 procent in januari. Volgens het CBS komt de sterke prijsdaling voor een belangrijk deel door de daling van de olieprijs. Exclusief de aardolie-industrie zakte het prijspijl in de industrie met 5,2 procent, aldus het statistiekbureau.

De olieprijs daalde ook in februari, maar de terugval was kleiner dan de twee maanden ervoor. North Sea Brent olie kostte bijvoorbeeld 52 euro per vat. Dat is 35 procent minder dan in februari vorig jaar. In januari was de prijsdaling op jaarbasis nog 46 procent.

Producten van de aardolie-industrie waren in februari hierdoor ruim 27 procent goedkoper dan een jaar eerder. Ook in de chemische industrie lagen de prijzen flink lager: bijna 16 procent. En in de voedings- en genotmiddelenindustrie was alles gemiddeld bijna 5 procent goedkoper. Metaalproducten en producten van de machine- en auto-industrie waren daarentegen iets duurder dan in februari vorig jaar.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links