Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beurzen diep in het rood

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen stonden donderdagmiddag diep in het rood in navolging van de verkoopgolf op Wall Street. Beleggers grepen de onrust in het Midden-Oosten aan om winst te nemen na de sterke opmars in de afgelopen weken.

Volgens analist Tom Muller van Theodoor Gilissen is er sprake van een ,,tijdelijke en normale koerscorrectie" op de beurzen. ,,We zaten er al een tijdje op te wachten gezien de klim vanaf het begin van het jaar. Het hoort erbij. Men is moe van de sprint en moet even op adem komen. We naderen het einde van een sterk beurskwartaal en men kiest ervoor om wat koerswinsten te verzilveren", aldus Muller.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 1,7 procent lager op 483,45 punten. De MidKap zakte 2,3 procent tot 737,23 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tot 1,5 procent onderuit.

Aegon

Grootste dalers in de AEX waren chipmachinemaker ASML en verzekeraar Aegon met verliezen van 3,6 en 3,3 procent. Beide bedrijven kampten met adviesverlagingen door Deutsche Bank. Baggeraar Boskalis en tankopslagbedrijf Vopak waren de enige stijgers met winsten van 0,2 procent.

In de MidKap waren geen stijgers te bekennen. Vooral de chipgerelateerde bedrijven als Besi (min 3,5 procent) en ASMI (min 2,9 procent) stonden onder druk na de zware koersverliezen in de Amerikaanse halfgeleidersector.

Kardan

Op de lokale markt klom Kardan meer dan 11 procent. De in Amsterdam genoteerde Israëlische investeerder boekte vorig jaar voor het eerst sinds 2008 weer winst.

In Londen zakte London Stock Exchange (LSE) bijna 9 procent. Borse Dubai heeft zijn belang van ruim 17 procent in de Britse beursuitbater van de hand gedaan.

Jemen

Op de oliemarkt heerste onrust over het luchtoffensief van de Saudische coalitie tegen de opstandelingen in Jemen. Door die aanvallen groeide de vrees voor verstoringen van de olietoevoer uit het Midden-Oosten. De prijs van een vat Amerikaanse olie bijna 4 procent tot 51,15 dollar. Brentolie werd 3,7 procent duurder, op 58,65 dollar per vat.

De euro was 1,1001 dollar waard, tegen 1,0965 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links